Over zelfzucht en vroege veroudering

Een andere interessante karmische samenhang toont zich bij een gewoonte van egoïstisch gedrag of bij een liefdevol, sympathiek medeleven met anderen. Er zijn verharde gewoonte-egoïsten – niet enkel met betrekking tot de kostwinning (Duits: Erwerbsinn) – en er zijn altruïstische, liefdevol meevoelenden. Beide hangen samen met het etherlichaam en komen in het volgende leven tot uitdrukking. Personen die in een leven volgens gewoonte zelfzuchtig handelen, verouderen vroeg in een volgend leven, verschrompelen vroeg; het lang jong en fris blijven daarentegen komt voort uit een liefdevol, toegewijd voorafgaand leven. Aldus kan men ook het fysieke lichaam bewust voorbereiden voor het volgende leven.

Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor dem Tore der Theosophie – Stuttgart 29 augustus 1906 (bladzijde 75)

Eerder geplaatst op 13 maart 2013

4 gedachtes over “Over zelfzucht en vroege veroudering

 1. Ik vind het niet een noodzaak om mijn best te doen voor een mooi uiterlijk in het volgende leven, of het gaat hier over de innerlijke frisheid en fitheid van geest en lichaam? En je best doen is dan voor mij …. bewustzijn inbrengen in je handelen en terugblikken op je handelen.

  1. Haike

   Hij heeft het ook niet over een mooi uiterlijk, maar over jong en fris blijven van lichaam en Geest, en hoe langer je hier kan, en mag zijn, hoe meer kans je hebt, zaken karmisch gezien uit te werken. Dat lijkt me wel de moeite waard. Overigens gaat het weer niet werken als je nu onzelfzuchtig bezig bent, met als achtergrond dat je in je volgende incarnatie lang, jong, en fris mag blijven…

 2. Bernard

  . . . en ja – wie weet, geldt de uiterlijke schoonheid van vandaag over 700 à 800 jaar wel als bewijs van oppervlakkige nikszeggerij. Dan heb je nu zó je best gedaan . . . .
  Hoewel dat dan eigenlijk egoïsme zou zijn, natuurlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s