Hoe komt het dat mensen nu de waarneming van het geestelijke leven hebben verloren?

Hoe komt het dat mensen nu de gewaarwording van het geestelijke leven, dat ten grondslag ligt aan al het fysieke leven, hebben verloren? En waarom moest het zo gebeuren?

Laten we eens kijken naar wat er om ons heen is in de directe omgeving. Als je zou kunnen vergelijken wat de mensen in oudere tijden omringde met wat de mensen vandaag de dag omringt, zou je het volgende ontdekken: Destijds hadden mensen slechts de allernoodzakelijkste middelen om op deze aarde te leven, maar daarentegen had hij nog een groter gevoel voor het geestelijke. Dit besef van de geestelijke wereld moest wijken om de mens de kans te geven zijn huidige heerschappij over de aarde te verwezenlijken. Al onze vooruitgang op het gebied van technologie en industrie was alleen mogelijk vanwege ons wereldbeeld, dat materialistisch was geworden, en doordat de geest, de bovenzinnelijke wereld, zich terugtrok. 

De afgelopen eeuwen hebben mensen meesterschap over de fysieke wereld verworven, ten koste van hun geestelijke waarneming. Het is een eeuwige wet van de mensheid dat vaardigheden die op één gebied zijn verworven alleen kunnen worden verworven door vaardigheden op een ander gebied terug te laten treden. Mensen zouden bijvoorbeeld nooit de transportmogelijkheden hebben kunnen creëren die we vandaag de dag hebben als andere capaciteiten niet waren afgenomen. Om alles te verwerven wat ons vandaag de dag omringt, moest het gevoel voor het spirituele op de achtergrond komen te staan. Om de fysieke wereld te veroveren moest datgene waar de mens ooit van vervuld was zich terugtrekken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – Menschheitsentwickelung und Christus-Erkenntnis / Theosophie und Rosenkreuzertum – Kassel, 16 juni 1907 (blz. 19-20)

https://odysseetheater.org/GA/Buecher/GA_100.pdf#view=Fit

Vertaling door Google en mij

P.S. Steiner legt hier uit waarom we de waarneming van de geestelijke wereld moesten verliezen. Maar hij legt niet uit waarom het nodig was om de aardse wereld te veroveren en te ontwikkelen. Hij legt dit elders uit:

Als wij onze blik naar de geestelijke werelden richten, zouden wij ons allereerst moeten afvragen: waarom worden wij vanuit die werelden geboren in de fysieke wereld? We worden in deze fysieke wereld geboren, omdat er hier op aarde dingen te ervaren en te beleven zijn, waarvoor geen mogelijkheid bestaat in de geestelijke werelden. De vruchten hiervan moet men meebrengen in de geestelijke werelden na de dood. Om dit alles te bereiken, moet men vooral de fysieke wereld met zijn geest willen leren kennen. Ter wille van de geestelijke wereld moet men onderduiken in deze fysieke wereld.

Bron: Rudolf Steiner – GA 194 – Die Sendung Michaels – Dornach, 12 december 1919 (bladzijde 166)

https://odysseetheater.org/GA/Buecher/GA_194.pdf#view=Fit

Vertaling: W.A.C. Labberté, overgenomen uit het boek Michaël (bladzijde 156-157)

POWERLIGHTBEINGBB11

Werk van Carol Herzer

Plaats een reactie