Zwangerschap / Verveling / Waterhoofd

Er zijn kinderen die geboren worden met een waterhoofd. In de meeste gevallen waarin dat gebeurt, is bij terugzien na te gaan dat de moeder zich in de eerste maanden – speciaal de eerste weken – van de zwangerschap vreselijk verveeld heeft, hoewel ze de behoefte heeft aan veel gezelligheid. De man zat veel in de kroeg, enz. De moeder heeft zich afschuwelijk verveeld en het gevolg daarvan is dat ze onbewust niet de nodige kracht heeft gehad, de werking van de hersenaderen gunstig te beïnvloeden. Verveling maakt het hoofd leeg; het lege hoofd maakt het onderlichaam leeg. Daardoor ontwikkelt het kinderhoofd zich niet krachtig genoeg in de goede vorm. Het hoofd zwelt op en wordt een waterhoofd.

Er worden ook kinderen met te kleine hoofden geboren, met name met een te spits bovendeel van het hoofd. Men zal zien dat dat in de meeste gevallen samenhangt met het feit dat de moeder in de eerste weken van de zwangerschap veel te uitgelaten is geweest, veel te veel plezier heeft gemaakt. Zodat men altijd de samenhang zal kunnen aantonen tussen de ontwikkeling van het kind en de manier, waarop de moeder in de eerste weken van haar zwangerschap naar ziel en geest geleefd heeft. Men zal dat steeds kunnen aanduiden, als men er aanleg voor heeft het te zien.

Bron: Rudolf Steiner – GA 348 – Über Gesundheit und Krankheit/Grundlagen einer geisteswissenschaftlichen Sinneslehre – Dornach, 30 december 1922 (bladzijde 183)

Vertaling A. Goedheer-De Keizer,  overgenomen uit Gezondheid en Ziekte (bladzijde 161-162) – Uitgeverij Vrij Geestesleven – Zeist 1977 

Eerder geplaatst op 30 april 2018  (10 reacties)

2796

Advertentie

25 gedachtes over “Zwangerschap / Verveling / Waterhoofd

 1. Maria-Leonie

  Dan moet ik toch eens rondkijken naar water en punthoofden die moeten er nu toch veel rondlopen. Je zou als moeder gebukt kunnen gaan onder vele schuldgevoelens, de hele dag bezig zijn met trachten je niet te vervelen. Aan de andere kant zegt Rudolf , dat verveling juist heel zinvol is. Ik laat dit citaat maar even voor wat het is, onbegrijpelijk dogmatisch !

  1. Maria-Leonie kan je je nog herinneren in welke context Steiner zei dat vervelen heel zinvol kan zijn? Ik vermoed dat hij het daar over een bepaalde leeftijd heeft gehad?

   1. Maria-Leonie

    In mijn optiek kan het op iedereen van toepassing zijn jong of volwassen. Uit verveling zijn bij mij persoonlijk heel wat ideeën ontstaan op kunstzinnig gebied ! Ridzerd zal dat citaat nog wel ergens in zijn boekhouding hebben denk ik over verveling. Het was volgens mij niet duidelijk of dat was voor een bepaalde leeftijdsgroep?

   2. In Steiners voordracht voor arbeiders, waarop ik hieronder al wees, opgenomen in Learning to See into the Spiritual World worden de actieradius en toepassingsmogelijkheden vanverveling prikkelend aan de orde gesteld. De voordracht in kwestie is ook opgenomen in GA 350. Duitse titel van die voordracht: Erzeugen künstlicher Langeweile – Die Umkehrung der Urteile der physischen Welt in der geistigen Welt (Dornach, 30 juni 1923). Denk dat dit vertaald is naar het Nederlands. Staat ergens in mijn boekenkast meen ik.

   3. Tot slot een korte inhoudsopgave van de desbetreffende voordracht opgesteld en aangeleverd door Uitgeverij Pentagon;
    TWEEDE VOORDRACHT – Dornach, 30 juni 1923
    Het opwekken van kunstmatige verveling. Het omkeren van de beoordelingen van de fysieke wereld in de geestelijke wereld. Het opwekken van kunstmatige verveling door het nadenken over bepaalde zinnen als weg om in de geestwereld te komen. Over Nietzsche, die zich in zijn jeugd almaar met zulke zinnen kwelde. Zich steeds maar willen amuseren betekent weglopen voor de geest. De geestwereld heeft de eigenschappen die tegengesteld zijn aan die van de fysieke wereld. Omkering van de beoordelingen van de fysieke wereld in de geestwereld. Geestelijke verandering.

 2. Ik vind het wel een hele goede zaak als de zwangerschapsperiode wat meer als bepalende factor mee wordt genomen in het analyseren van gezondheid en ziekte en/of bijzonderheden in de aanleg/aard van een mens.
  En dan dus niet alleen fysiek, maar helemaal. Met bewustzijn van geest en ziel en het eeuwig voortdurende samenspel van alledrie.
  Daar is nog een hoop te leren denk ik.

  1. Wat dat betreft ben ik een ander soort feminist, meer een feministe die graag zou zien dat het moederschap wat belangrijker gevonden zou worden. Meer waardering van de typisch vrouwelijke kwaliteiten in plaats van al die opgedrongen gelijkheid op gebieden waar de schepping ons juist wonderlijke verschillen laat zien.

 3. ps: dit filmpje roept in de context van Steiners citaat behoorlijk wat vragen op

  Ik voel dan ook veel zorgen bij de laatste ontwikkelingen op medisch-wetenschappelijk gebied waar het bestaan van de geest en ziel volledig gescheiden wordt van fysieke gezondheid. (Dat hebben we bij corona ook heel duidelijk gezien.)

 4. Van een webpagina: Wat is een waterhoofd (hydrocephalus):
  Waterhoofd (Hydrocephalus) Ongeveer één op de duizend baby’s wordt geboren met hydrocephalus, een aandoening waarbij zich te veel hersenvocht (cerebrospinale vloeistof) ophoopt in de holtes (ventrikels) van de hersenen.
  Verveling draagt verschillende aspecten en kan volgens Steiner ook functioneel zijn. Bijvoorbeeld ook worden ingezet voor spirituele ontwikkeling.
  Zie de tweede voordracht van de interessante boekuitgave:
  Learning to See into the Spiritual World

 5. Er staat in de meeste gevallen, niet alle. Verder mag herinnerd worden aan een levensperiode van Rudolf Steiner waarin hij thuisonderwijs bood aan het jongste kind Otto (1873-1915) van de familie Specht. Otto Specht had een waterhoofd en een grote leerachterstand, maar werd later arts. Hij wist waarover hij het had. Kende de praktijk van zeer dichtbij.
  Ridzerd heeft er een drieluik aan gewijd. Steiner heeft er zelf over geschreven:
  1. Rudolf Steiner als opvoeder en huisonderwijzer – 1
  2. Rudolf Steiner als opvoeder en huisonderwijzer – 2
  3. Rudolf Steiner als opvoeder en huisonderwijzer (slot)

  1. Preciezer geformuleerd mag de eerste zin van mijn bovenstaande reactie luiden:
   ‘ Er staat in de meeste gevallen en daarvan – de gevallen die zich voordoen – zijn niet alle doorslaggevend getriggerd door verveling. ‘
   Diverse factoren zijn in het geding bij een eventuele vorming van een waterhoofd. Daar had Steiner denk ik weldegelijk zicht op. Bovendien bestaan er verschillende soorten waterhoofden.

   1. Lay-out technisch moet het zijn:
    Preciezer geformuleerd mag de eerste zin van mijn bovenstaande reactie luiden:
    ‘ Er staat in de meeste gevallen en daarvan – de gevallen die zich voordoen – zijn niet alle doorslaggevend getriggerd door verveling. ‘
    Diverse factoren zijn in het geding bij een eventuele vorming van een waterhoofd. Daar had Steiner denk ik weldegelijk zicht op. Bovendien bestaan er verschillende soorten waterhoofden.

   2. In het als pdf-document gratis beschikbaar gesteld boek Dementie en ik, geschreven vanuit een perspectief dat soms wordt aangeduid als antroposofisch geïnspireerde geneeskunde, komt het verschijnsel waterhoofd zijdelings ter sprake. Voor een deel daarvan zie het onderstaande tekstdeel:

    “ […] Deze jongeman is een van de meer dan 600 casussen van hydrocefalie die Lorber heeft verzameld. Hij is daartoe gekomen door zijn specialisering in kinderen met een spina bifida die vaak samengaat met hydrocefalus. Liquor wordt in de wanden van de ventrikels aangemaakt en circuleert door de ventrikels via het spinale kanaal67 tot onderaan het ruggenmerg waarna het langs de buitenkant van het ruggenmerg naar boven stroomt naar de buitenkant van de hersenen. In de arachnoidea68 wordt het vervolgens weer opgenomen in het bloed. Wanneer ergens een obstructie zit, kan het vocht niet afgevoerd worden en verwijden de hersenkamers zich onder de toenemende druk van het vocht. Wanneer dat vroeg in de jeugd gebeurt, wordt de schedel ook groter. Dat gebeurde bij de patiënten met grote waterhoofden die je vroeger nog wel eens zag. Ze komen steeds minder voor dankzij een betere controle rond de zwangerschap. Maar soms wordt bij toeval een kind met hydrocefalus gevonden bij een schedel van vrijwel normale grootte. Een ‘inwendig waterhoofd’. Meestal leidt dit tot duidelijke handicaps, maar soms niet. Lorber heeft zijn gevallen in categorieën van toenemend ‘vochtvolume’ ondergebracht (Lorber 1983). Van degenen met 95% liquor in de schedelholte, die 10% uitmaakt van de 600 casussen, is de helft zwaar gehandicapt maar de andere helft heeft een IQ van boven de 100! Die laatste casussen met een hoog IQ verschillen waarschijnlijk met de eerste, de gehandicapten, in het feit dat de hydrocefalus veel langzamer is ontstaan en dus meer tijd voor neuroplastische aanpassing aanwezig was. […] “
    (Arie Bos; Hoofdstuk 14: Terminale helderheid, bladzijde 131)

 6. Maria-Leonie

  Dit is dus de wetenschap die hier aan het woord en dat is goed geanalyseerd. Maar de karmische en geestelijke achtergonden zijn dan nog vol raadselen voor ons. Die jongen met het waterhoofd die Steiner onderwees….zat de vader in de kroeg? Verveelde de moeder zich ? Het blijft gecompliceerd en van beide kanten niet zomaar te duiden .

 7. Heilpedagogie is een bijzondere vorm van menskundige wetenschap. Steiner had mijns inziens een ondogmatische en genuanceerde, brede kijk op dit soort zaken. Tegelijkertijd schrijdt de stand van wetenschap voort. Wetenschap in de ruimste zin van het woord. Bij diverse gelegenheden liet hij zich uit over het verschijnsel waterhoofd. Een zoekopdracht met de trefterm waterhoofd laat dat zien op de website Steinerbank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s