Zwangerschap/Verveling/Waterhoofd

Er zijn kinderen die geboren worden met een waterhoofd. In de meeste gevallen waarin dat gebeurt, is bij terugzien na te gaan dat de moeder zich in de eerste maanden – speciaal de eerste weken – van de zwangerschap vreselijk verveeld heeft, hoewel ze de behoefte heeft aan veel gezelligheid. De man zat veel in de kroeg, enz. De moeder heeft zich afschuwelijk verveeld en het gevolg daarvan is dat ze onbewust niet de nodige kracht heeft gehad, de werking van de hersenaderen gunstig te beïnvloeden. Verveling maakt het hoofd leeg; het lege hoofd maakt het onderlichaam leeg. Daardoor ontwikkelt het kinderhoofd zich niet krachtig genoeg in de goede vorm. Het hoofd zwelt op en wordt een waterhoofd.

Er worden ook kinderen met te kleine hoofden geboren, met name met een te spits bovendeel van het hoofd. Men zal zien dat dat in de meeste gevallen samenhangt met het feit dat de moeder in de eerste weken van de zwangerschap veel te uitgelaten is geweest, veel te veel plezier heeft gemaakt. Zodat men altijd de samenhang zal kunnen aantonen tussen de ontwikkeling van het kind en de manier, waarop de moeder in de eerste weken van haar zwangerschap naar ziel en geest geleefd heeft. Men zal dat steeds kunnen aanduiden, als men er aanleg voor heeft het te zien.

Bron: Rudolf Steiner – GA 348 – Über Gesundheit und Krankheit/Grundlagen einer geisteswissenschaftlichen Sinneslehre – Dornach, 30 december 1922 (bladzijde 183)

Vertaling A. Goedheer-De Keizer,  overgenomen uit Gezondheid en Ziekte (bladzijde 161-162) – Uitgeverij Vrij Geestesleven – Zeist 1977

Advertentie

10 gedachtes over “Zwangerschap/Verveling/Waterhoofd

 1. henri

  Interessant als je dit leest , dat het plaatje van de wetenschap met de hun erfelijkheidsleer, en de leer van ‘het zit allemaal in onze genen “ grote nonsense zijn .

  1. Bernard

   Henri, moeders die tijdens de zwangerschap te veel roken, krijgen microcefale kinderen. Het is echt niet zo dat de wetenschap zegt ‘het zit allemaal in onze genen’.

   1. henri

    Bernard, dit gaat veel verder en jouw voorbeeld klopt niet hier. Het gaat over het “denken” van de moeder “n na nog tijdens de eerste weken van de zwangerschap .
    Het innemen van substanties is nog steeds iets fysieks en materieels , darentegen de manier van denken is al iets geestlijks . Zo vertelt Steiner ook ergens verder in het boek dat door het lezen van ‘oervervelende negerromannetjes’ er ook kinderen geboren worden die er uitzien als halfbloeden .
    Zie p 167, in bovenvermelde boek :
    “ Ja, ik voor mij ben ervan overtuigd dat als we nog een stel negerromans erbij krijgen en we geven die de zwangere vrouwen te lezen , met name in de eerste tijd van de zwangerschap ,waarin ze zulke zeigenaardige verlangens krijgen – dan hoeven er geen negers naar Europa te komen , om mulatten te krijgen : dan zullen er ,alleen al door het lezen van negerromans ,een aantal kinderen in Europa geboren worden ,die een grauwe huid hebben en sluik haar , die er als halfbloeden zullen uitzien .”

    Nu,het omgekeerde is ook gebeurd, zwarten die droomden van een blank kindje ,en in de gehele bloedlijn waren er geen enkele genen aanwezig daarvoor en is toch al gebeurd , en ze zagen het als een genade van God die hun wensen vervuld had . Eigenaardig voor de wetenschappers die onderzoek deden maar waar ,men spreektdanvan een wonder ,maar een wonder bestaat toch niet voor de wetenschpa ,die gelooft alleen maar aan de materie (= de genen )

 2. Bernard

  Je kunnen vervelen is ook een kwaliteit – jezelf de innerlijke rust gunnen als er even niks anders is. Mensen proberen dat vervelen te ontlopen met de smartphone; dat lukt niet en daarom gaan ze er maar mee door als een soort nep-activiteit. Als je vraagt wat het ze heeft opgeleverd, krijg je vaak een nietszeggend, wegwuivend antwoord.
  Maar ik vraag me ook af of het klopt wat Steiner zegt. Objectief is het moeilijk te controleren, want als 2 mensen in precies dezelfde situatie zijn, zal de een zich misschien vervelen en de ander niet.
  Het zou goed zijn als daar eens echt onderzoek naar gedaan zou worden.
  Daarbij is het zou – zie het citaat van gisteren – dat Herr Doctor het weliswaar zegt, maar dat we wel moeten onderzoeken of dat voor ons ook zo is!

  1. Leonie

   Ja inderdaad, vervelen heeft een functie om tot iets anders te kunnen komen en hoort erbij.Bij mijn kinderen kon je dat goed waarnemen door niet in deze verveling in te grijpen. Dan zag je creatieve ideeën onstaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s