Brief Steiner aan Walther Köhler

In het jaar 1921 had Walther Köhler (1870-1946), een kerkhistoricus, publicist en docent, Steiner gevraagd voor theologiestudenten te spreken over de relatie van de antroposofie tot religie. Daarbij werd Steiner tevens uitgenodigd als gast bij Köhler thuis.

Hier volgt een fragment uit Steiners antwoordbrief aan Köhler:

Zeer geachte Professor,

Mijn hartelijke dank voor uw beminnelijke brief en uw vriendelijke uitnodiging. Ik zal de voordracht op 19 juli graag houden onder de door u aangegeven omstandigheden.

Ik zal zo vrij zijn op 19 juli om half één bij u te zijn; maar daarbij doet zich een moeilijkheid voor. Ik ben sinds 20 jaar vegetariër, en hoewel ik niet dogmatisch ben ingesteld, kan ik toch geen vlees meer eten, omdat ik het na zo lange tijd niet meer kan verdragen. Wilt u zo vriendelijk zijn mij dat te vergeven en daarbij mijn andere verzoek in te willigen, namelijk bij de maaltijd geen rekening met mij te houden, omdat ik van mening ben dat zulke zonderlingen gewoon tevreden moeten zijn met wat er verder op tafel komt. […] rest van de brief ontbreekt.

Dornach, 12 juli 1921

Bron: Brieven – Rudolf Steiner – Uitgeverij Vrij Geestesleven/Zeist (bladzijde 328)

Vertaling: Hylcke Brandt Buys en Leonard Beuger

GA 39, Brief 647 (bladzijde 477)

Eerder geplaatst op 21 oktober 2012

Advertentie

14 gedachtes over “Brief Steiner aan Walther Köhler

 1. Leonie

  Zonderling 🤔je zou zeggen waarom dit antwoord als je geen rekening met hem hoeft te houden? Misschien om die ander de vrije keuze te laten maken wat hij daarmee aan moet?

  1. Ik denk dat Steiner hier enigszins zelfspot gebruikt, omdat hij natuurlijk wel weet dat velen vegetariërs wat zonderling vinden, zeker in die tijd.Het tekent zijn grote bescheidenheid dat hij zichzelf een zonderling noemt.

 2. Renée de MONCHY

  De Oostenrijkse beminnelijkheid in plaats van het Nederlandse calvinistische vingertje. Bescheidenheid en lichte ironie ten opzichte van de eigen keuze in plaats van ostentatieve onthouding, ik vind het wel wat hebben.

 3. Cisca

  Naar mijn weten omtrent het vegetarisme van Rudolf Steiner wordt niet duidelijk hoe hij stond t.o.v. het gebruik van vis en bv zuivelproducten zoals boter, kaas, eieren; nog veel andere producten kunnen worden genoemd.
  Ook bv het dragen van leren schoenen en div andere “uitwendige” toepassingen vallen onder het gebruik maken van dierlijke producten.
  Ten overvloede nog opgemerkt dat naar mijn opvatting deze uitzonderlijke man totaal niet valt of staat wat betreft zijn persoonlijke “gedragingen” op aarde.
  Hij was ook een MENS.
  Cisca

  1. Haike

   Steiner was heel genuanceerd in die dingen. Het eetpatroon hangt ook af van wat een mens doet in zijn dagelijkse leven, zei hij. Iemand die zwaar fysiek werk verzet zoals een boer, moet zichzelf niet ’s avonds belasten met een zware maaltijd. Vlees is licht verteerbaar, dus met een dergelijk beroep kun je dan beter wel vlees eten.

   Maar iemand die de hele dag op kantoor zit en maar een geringe fysieke inspanning hoeft te verrichten kan beter ’s avonds voedsel tot zich nemen die wat zwaarder op de maag valt.

   1. Haike

    Nee vlees is licht verteerbaar. Je zou ook kunnen zeggen dat de koe die geslacht is en in de vorm van een biefstuk op je bord ligt al de helft van het werk voor jou heeft gedaan qua verteren, namelijk het plantmateriaal omzetten naar vlees. Rauwkost is zwaarder te verteren dan vlees, maar natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen.

   2. Het lijkt mij ook dat iemand die zwaar lichamelijk werk doet ook beter een zware maaltijd kan verdragen dan iemand die kantoorwerk doet. Want door veel beweging en krachtsinspanning wordt de spijsvertering toch juist gestimuleerd?

 4. Leonie

  Heb ik dat dan zo mis als natuurvoedingswinkelier in ruste?

  Dit kun je Google:

  Vlees bestaat gemiddeld voor 20% uit eiwit. Eiwitten zijn nodig in ons lijf als bouwstoffen voor een gezond lichaam. Maar dierlijke eiwitten zijn zwaarder verteerbaar dan plantaardige eiwitten en daarmee vragen ze dus veel van ons spijsverteringsstelstel. Doordat het lastig is om dierlijke eiwitten te verteren, ontstaan er rottende bestanddelen in de darm. Verder hebben dierlijke eiwitten een hoge verzadigingswaarde, waardoor we ander belangrijk voedsel niet volledig opnemen. Bovendien werken teveel eiwitten verzurend en daarmee ontstekingsbevorderend. Een goede verhouding in je dagelijkse voeding zou zijn om 60% van je eiwit inname uit plantaardige bronnen te halen, en 40% uit dierlijke bronnen.

  Vlees bevat relatief veel verzadigd vet. Verzadigd vet heb je zeker wel nodig, maar het verzadigd vet in vlees bestaat uit langeketenvetzuren, die lastig te verteren zijn voor ons lijf. Te veel dierlijk verzadigd vet lijkt de oorzaak te zijn van veel Westerse ziekten. Ook is vlees een bron van zware metalen, vooral varkensvlees is vaak vervuild met hormonen. Deze hormonen hebben ook hun effect op onze gezondheid, en niet op een positieve manier.

  1. Haike

   Misschien zit ik als BD-er in ruste er wel helemaal naast en is het andersom, maar na een dag van koeien melken, heiningen slaan/controleren, bezig houden met de mest en aanverwante, beviel een biefstuk (vaak van eigen koe) best, en was de behoefte aan rauwkost veel minder. Nu ik allang niet meer in die sector werk eet ik weinig vlees. Tot ik op mijn donder kreeg van mijn Antroposofisch huisarts omdat ik een vit. B-12 tekort had, en ik begon te zweven. Vit. B-12 vind je voornamelijk in dierlijke producten en die at ik veel te weinig volgens hem. Veel mensen in zijn praktijk waren ook vegetariër, en hij zag hetzelfde verschijnsel ook vaak bij deze groep terug, zei hij tegen mij.

   Hoe het ook zij: Dat Steiner zegt dat voedsel afgestemd dient te worden met wat men doet, daar kan ik me wel in vinden.

 5. Bernard

  En er is natuurlijk ook een verschil tussen veganistisch en vegetarisch, Veganisten eten en gebruiken geen producten afkomstig van dieren, zoals zelfs eieren en kaas of leren schoenen. Vegetariërs eten alleen geen vlees.

 6. Leonie

  Ik kreeg ook het advies wat vlees in mijn voeding op te nemen. Ik zat niet goed genoeg in mijn lichaam . Ik eet nu een enkele keer kip en ook wel vis. Ik merk dat meteen en wel, dat mijn gezicht roze kleurt en warmer voel worden in mijn lijf, dat is plezierig. Je moet inderdaad kijken wat goed voor jou is en niet klakkeloos eetgewoonten overnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s