Onbescheidenheid komt eigenlijk alleen voort uit gebrek aan kennis van de mens

Onbescheidenheid komt eigenlijk alleen voort uit gebrek aan kennis van de mens. Het zal zeer zeker niet uit een indringende, veelomvattende kennis van de mens in samenhang met de wereld en de historische gebeurtenissen voortkomen dat de mens zichzelf overschat, maar het zal tot gevolg hebben dat de mens zichzelf objectiever neemt. Juist als de mens zichzelf  niet kent, ontstaan in hem die gevoelens die uit het onbekende van zijn eigen wezen komen. Instinctieve, emotionele impulsen stijgen in hem op, en deze in het onderbewuste wortelende, instinctieve emotionele impulsen, die maken de mens eigenlijk onbescheiden, arrogant en zo meer.

Bron: Rudolf Steiner – GA 236 – Esoterische Betrachtungen karmischer Zusammenhänge /Zweiter Band – Dornach, 23 april 1924 (bladzijde 48)

Eerder geplaatst op 26 april 2018  (1 reactie)

1200x1168

Advertentie

10 gedachtes over “Onbescheidenheid komt eigenlijk alleen voort uit gebrek aan kennis van de mens

 1. Ik zou hier aan kennis ook ervaring toe willen voegen.
  Het zit in de extremen. Veel levenservaring maar weinig wetenschappelijke kennis, ofwel veel wetenschappelijke kennis maar minder klappen van de zweep des levens gehad. Beide categorieën zetten zich onbewust af tegen het midden.

 2. Maria-Leonie

  De wetenschap heb ik niet gemist, juist door de levens ervaringen kwam ik door eigen denken aan bij de raadselen van het leven. Observeerde de mensen van kennis en ontdekte dat het een zegen voor mij persoonlijk was, dat ik zelf mocht ontdekken en uitvinden !

 3. Maria-Leonie

  Stroes is dit sarcastisch bedoeld? Lees jij in mijn antwoord dat ik perfect ben.Op een of andere manier roept het irritatie bij je op.

 4. Bernard

  Die ‘onderbewuste wortelende, instinctieve emotionele impulsen’, hoeven de mens eigenlijk helemaal niet ‘onbescheiden, arrogant en zo meer’ te maken. Zo herinner ik mij dat vanuit het raam van de klas op de Christelijke lagere school (nu basisschool} we uitkeken op de achterkant van een moskee, waar op vrijdagochtend de oproep tot het gebed uit klonk. Ik kreeg er een instinctief, emotioneel gevoel bij en vroeg de juffrouw een keer wat dat was. Ze deed daar heel afwijzend over en zei er zoiets over dat het ‘heidens’ zou zijn. Ik had als jongetje van 9 jaar daar een diep vragend gevoel bij, zoiets als ‘klopt dat wel?’ En dat liet mij niet los, maar ik liet het erbij, want wat wist ik daar nou van . . . ?
  Maar het heeft mij diep van binnen nooit losgelaten, tot ik in mijn eind-dertiger jaren een ervaring had die mij duidelijk maakten dat de islam ook in een van mijn vorige levens een essentiële rol vervuld had.
  Onbescheiden en arrogant heeft het mij beslist niet gemaakt! Integendeel – ik herkende de uitspraak van Steiner ” . . . er bestaan ook andere godsdiensten, we moeten ook proberen het wezen van andere godsdiensten begrijpelijk te maken”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s