Vreugde is in de meeste gevallen geen beloning voor vroegere daden.
Als we langs occulte weg het karma onderzoeken, ontdekken we inderdaad dat we de vreugde die we ervaren niet hebben verdiend, en dat de vreugde iets is wat dankbaar moet aanvaard worden als een godsgeschenk, in het besef dat wat we vandaag aan vreugde ontmoeten ons tot werken moet aanvuren, zodat we de kracht die ons door vreugde toestroomt, in ons opnemen en productief gebruiken. We moeten vreugde zien als een soort voorschot op de toekomst.
Daarentegen hebben we verdriet meestal zelf verdiend, door onze eigen daden; de oorzaak ervan kunnen we altijd in onze tegenwoordige levensloop of in vroegere levens vinden. En dan moet het ons tot diep in onze ziel duidelijk zijn dat we ons in het concrete leven vaak niet volgens deze karmische levenshouding hebben gedragen. In het uiterlijke leven lukt het niet altijd om wat ons verdriet berokkent met berusting te aanvaarden. We zien het meestal niet direct in, dat de wet van het lot aan het werk is. En ook al kunnen we naar buiten toe geen berusting opbrengen, de hoofdzaak is dat we het innerlijk wel doen.
En al hebben we uiterlijk niet met gelatenheid ons karma gedragen, in het diepst van onze eigen ziel moeten we toch beseffen dat wijzelf in wezen de oorzaak van al deze dingen zijn. Laten we een voorbeeld nemen. Iemand slaat ons, iemand ranselt ons af met een stok. Dan is het de mens eigen om te vragen: wie heeft me geslagen ? Geen mens zegt dan: ikzelf heb mij geslagen. Zelden zullen mensen het antwoord geven dat zij zichzelf straffen. En toch is het zo dat wij in vervlogen dagen de stok hebben opgeheven tegen een ander. Ja, u bent het zelf die de stok vasthoudt. Als we een hindernis uit de weg moeten ruimen dan is dat karma. Het is karma als een ander iets tegen ons heeft. Wijzelf zijn het die ons iets aandoen als vereffening voor wat wij in het verleden hebben gedaan. Zo komen we tot een juiste opvatting van ons leven, tot een verruiming van ons zelfbeeld, als we tot onszelf zeggen: alles wat mij overkomt, komt van mijzelf. Het is mijn eigen daad die van buiten op mij afkomt, ook al lijkt het of een ander het doet.
Bron: GA 130 – Leipzig 5 november 1911
Dus; alles wat mij in mijn jeugd is overkomen, het geslagen worden door ouders, komt door mijzelf? Een kind moet dit overkomen? Het moet toch in de ouders zitten dat zij absoluut weigeren hun kinderen te slaan! Ikzelf heb mijn kinderen bewust en op grond van mijn eigen verleden dus, nooit geslagen.
“Wijzelf zijn het die ons iets aandoen als vereffening voor wat wij in het verleden hebben gedaan”
Daar gaat het niet over , leer te lezen wat er staat . Gij bent zelf de oorzaak geweest in een vorig leven als je in dit leven geslagen wordt , dat staat er .
Hahaha, wat een onzin word hier gepraat!!!
Zelden zoiets kortzichtigs gelezen. Jezus allemachtig, en dit onderwijzen ze op de vrije scholen? Arme kinderen… Geen wonder dat mensen met een antroposofische inslag onzichtbaar door het leven gaan. Je zal maar gestraft worden door karma.
Er is geen sprake van dat dit op de vrije scholen wordt onderwezen. Zie onderstaand citaat.
https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2015/06/25/vrije-scholen-geen-wereldbeschouwingschool-maar-een-methode-van-onderwijs-en-opvoeding-2/
Hier is helemaal niets kortzichtigs aan , het is gewoon de vereffening van iets uit je eigen verleden door karma wat op je terugslaat . Een ander beter voorbeeld, als er een dakpan op je hoofd valt, dan is het uw eigen IK die dat doet .
Nu mijn ogen iets slechter worden, zie ik in de verte niet meer zo wat ik daar eerder wel zag. Ik ben dus wat ‘kortzichtiger’ geworden.
Misschien is dit – maar nu overdrachtelijk gesproken – ook uw kortzichtigheid: u ziet in de verte niet, wat daar nog aanwezig is. Zonder nieuwe gezichtspunten aan te dragen is uw bijdrage eigenlijk de allerkortzichtigste in zijn soort. Misschien iets om over na te denken? (Dan begint u in ieder geval te denken….)
Nee, dit is geen lesstof op de vrijescholen: dat kan ik u na zo’n kleine 40 jaar daar gewerkt te hebben, wel zeggen.
Nee, niet iedereen die op de vrijeschool heeft gezeten is even zichtbaar; in dat opzicht is er nauwelijks verschil met het reguliere onderwijs; ik weet trouwens niet of uw zichtbaarheid hier, met de school of scholen te maken heeft, waarop u zat. Als dat zo is, zullen we het maar niet over het niveau hebben.
U zou wat kunnen leren nuanceren: misschien helpt dit lijstje?
Misschien is uw kortzichtigheid niet zo groot dat u Robin van Persie niet kent of Rutger Hauer of Nicolien Sauerbreij of Jesse Klaver of…of…