Filisters zijn even nodig als kunstenaars

Het zou een slechte zaak zijn als er alleen maar mensen zouden zijn, die kunstenaar zijn, of als al diegenen die geloven dat ze als kunstenaar erkenning zouden moeten krijgen, werkelijk erkenning zouden krijgen. Ik zou wel willen weten wat er dan van het leven terecht zou moeten komen. Genialiteit is weliswaar noodzakelijk voor het leven, maar ook burgerlijkheid (Philistrosität) is noodzakelijk voor het leven. 

En zou er geen burgerlijkheid bestaan, dan zou er waarschijnlijk ook zeer spoedig geen genialiteit meer bestaan. De categorieën “goed” en “slecht” kan men niet zo zonder meer in het leven laten gelden, want het leven is veelvormig. Praten kan men veel, maar men zou eigenlijk over niets anders moeten praten dan wat aan het leven zelf ontleend is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 337b – Soziale Ideen/Soziale Wirklichkeit/Soziale Praxis – Dornach, 30 augustus 1920 (bladzijde 109)

Eerder geplaatst op 24 juli 2017  (3 reacties)

8 gedachtes over “Filisters zijn even nodig als kunstenaars

 1. M.L Heine

  Weer zo een heldere uitspraak ! Ik voel mij zo thuis als nergens anders dan in de antroposofie, omdat het zo praktisch is en vrij van veel geromantiseerde en zweverige onzinnigheid in het spirituele.

 2. Bernard

  Ik ben het helemaal met je eens! Maar soms is het zo dat een citaat los van de context geciteerd wordt, waardoor de essentie je dreigt te ontgaan.

 3. Ik ben wars van romantisering en onzinnigheid.

  Ja Bernard, regelmatig doet zich dat voor. Goed dat je daar op wijst. Maar Ridzerd levert die context indirect wel aan door tot op de bladzijde precies de lezer in principe in staat te stellen de hele voordracht door te nemen. Het zou voor hem natuurlijk ondoenlijk zijn om elke dag een integraal vertaalde voordracht aan te bieden.

 4. Goethe was een groot kunstenaar, maar hij had zeker oog voor wat hierboven door Steiner naar voren wordt gebracht. Het is trouwens interessant om te lezen hoe hij, Goethe, tegen het spanningsveld mening-waarheid aankeek. Eén citaat in dat verband haal ik in dit commentaar aan.

 5. Bernard

  John Wervenbos
  Ja dat kan ook niet anders, Ridzerd. En heel veel mensen waarderen je inspanningen, waaronder Bernard.

  Zéker waardeer ik Ridzerd voor wat hij allemaal doet m.b.t. de Steiner citaten!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s