Jammerlijke abstractie

De gedachte zal meer en meer als een werkelijke zielskracht erkend moeten worden, niet als de jammerlijke abstractie zoals de laatste tijd hem ontwikkeld heeft en bovendien zo trots op is. In oudere tijden waren de mensen door een oud erfgoed nog met de spirituele wereld verbonden. Hoewel ook de atavistische helderziendheid naar verhouding al sinds vele eeuwen teruggelopen is, leefde in het voelen en willen nog dit erfgoed.

Maar nu is de tijd waarbij het bewustzijn steeds meer en meer als een werkelijke macht optreden moet, waardoor ook de geesten van de weerstand, de geesten der duisternis in onze tijd aanstormen om tegenover de reële gedachten de abstracte gedachten in de vorm van alle mogelijke wereldprogramma’s te zetten. Deze samenhang moet men doorzien. De gedachte moet steeds werkelijker en werkelijker worden. Dat moet door de mensen begrepen worden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 178 – Individuelle Geistwesen und ihr Wirken in der Seele des Menschen – Zürich, 13 november 1917 (bladzijde 111)

Eerder geplaatst op 16 februari 2016

Een gedachte over “Jammerlijke abstractie

  1. arnoldvdp

    Het is een complexe materie, in alle abstractie manifesteert de geest zich op veel fronten, we spreken over de wilsimpuls, gevoelens die beide over vorige incarnatie de beschikking hebben. Andere aspecten van de geest hebben ook een rol, zoals het voorstellingsgeheugen die veel meer een vertegenwoordiger is van dit leven, waardoor dat vooral door psychologen geanalyseerd kunnen worden maar dan essentiële onderdelen missen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s