Of we hier spirituele begrippen opnemen of niet, dat bepaalt onze omgeving aan gene zijde

Wanneer de mens bij de huidige ontwikkelingsomstandigheden door de poort van de dood gaat, neemt hij de bewustzijnstoestand mee die hij zelf tussen geboorte en dood heeft geschapen. De mens die bij de tegenwoordige omstandigheden zich geheel en al alleen met ideeën en begrippen en gevoelens over de materiële, zintuiglijke wereld heeft beziggehouden, die veroordeelt zich bij de tegenwoordige omstandigheden ertoe dat hij na de dood alleen in een omgeving leeft, die op de gedurende het fysiek-zintuiglijke leven gevormde (Duits:ausgeprägte) begrippen betrekking hebben.

Terwijl degene die spirituele gedachten opneemt, rechtmatig de geestelijke wereld ingaat, moet degene die het afwijst om spirituele gedachten op te nemen, in zekere in de aardse situatie blijven, tot hij – en dat duurt een lange tijd – geleerd heeft, daar zo veel geestelijke begrippen op te nemen, dat hij door deze in de geestelijke wereld gedragen kan worden. Dus, of we hier spirituele begrippen opnemen of niet, dat bepaalt onze omgeving daar. Velen van degenen, die – men kan het enkel met compassie zeggen – zich verzet hebben of verhinderd waren, spirituele begrippen hier in het leven op te nemen, die wandelen ook nog na de dood op aarde rond, blijven met de aardesfeer in verbinding.

Bron: Rudolf Steiner – GA 178 – Individuelle Geistwesen und ihr Wirken in der Seele des Menschen – Dornach, 18 november 1917 (bladzijde 176)

Eerder geplaatst op 17 februari 2016

2 gedachtes over “Of we hier spirituele begrippen opnemen of niet, dat bepaalt onze omgeving aan gene zijde

 1. henri

  R Steiner wijst er met nadruk op dt dit geen lachertje is . Het heeft te maken met onze toekomst en die van de aarde naarmate wij toegaan naar het jaar 7000 n C en de maan zich zal verenigen wederom met de aarde , dit dient zich echter nu al heimelijk aan . De mens is nl steeds sinds de vierde eeuw in een schimmiger intellect gaan leven , dwz enerzijds zijn de gedachten wel geestelijke doch de gedachten gaan over het materiële, het minerale ,plantaardige en dierlijke , het is het beeld van de huidige ‘materialist’ .

  RS: “Toen pas , en met name vanaf de &( de eeuw werd het menselijke intellect steeds schimmiger (….) En steeds meer bewegen de menselijke gedachten zich in een schaduwbestaan .Dat is et sterkst geworden in de 19 de eeuw .Tegenwoordig ontbreekt het de mens volstrekt aan zin voor de werkelijkheid . Met zijn geestelijke gedachten ,die echter enkel schaduwgedachten zijn , bestrijkt hij uitsluitend het materiële bestaan ” (1921)

  Hieraan kan de mens verhelpen door een levende wijsheid , nl de geesteswetenschap op te nemen die hem aangereikt wordt door de geestelijke wezens .

  Want zegt R S :
  ” Terwijl in de oude Atlantische tijd die mensen van Saturnus , Jupiter , Mars enz naar de aarde zijn afgedaald , terwijl toen dus de mmenselijke zielen hun intrek hebben genomen , begint nu een tijd waarin andere wezens – wezens die géén mensen zijn , maar die voor de verdere ontwikkeling van hun bestaan genoodzaakt zijn op aarde te komen en op aarde met mensen verbindingen aan te gaan -, waarin zulke wezens dus ook uit buitenaardse gebieden naar de aarde afdalen . Sinds eind jaren tactig van de negentiende eeuw willen bovenaardse wezens hun intrek nemen op aarde . Zoals de Vulcanusmensen de laatsten waren die hier naar de aarde zijn afgedaald ,zo trekken nu inderdaad Vulcanuswezens het aardse bestaan binnen . We treffen werkelijk bovenaardse wezens in ons aardse bestaan .En aan die omstandigheid ,dat bovenaardse wezens in ons aardse bestaan ons boodschappen brengen , aan deze omstandigheid alleen is te danken dat wij een samenhangende geesteswetenschap kunnen hebben . (….) Wij hebben sinds het laatste deel van de 19 de eeuw werkelijk te maken met het binnentrekken van geestelijke wezens uit het heelal , inde eerste plaats van wezens die uit de sfeer tudssen de maan en Mercurius wonen , wezens die zonder meer al binnenstormen , zou ik willen zeggen , in de aardse werkelijkheid . En daar proberen zij voet aan de grond te kriijgen doordat mensen zich doordringen met gedachten aan de geestelijke wezens van het heelal .Concreet beschrijven we het als we zeggen :geestelijke wezens willen afdalen naar het aardse bestaan ,en zij moeten onyvangen worden . Ontwrichtende gebeurtenissen zullen elkaar opvolgen , en op den duur zou het aardse bestaan onvermijdelijk in sociale chaos eindigen ,als deze wezens zouden afdalen en van de mensen alleen oppositie tegen hun komst zouden ondervinden . Niets anders willen deze wezens namelijk ,dan de voorposten zijn van wat met de aardse bestaan zal gebeuren wanneer de maan zich weer met de aarde zal verenigen. …13 mei 1921 )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s