Sociale hervormingen mislukken als de mensen zichzelf niet hervormen

Wie in de geestelijke wereld waarneemt, ziet de samenhangen die aan het aardse leven ten grondslag liggen. Hij ziet de mensen, hoe ze samenleven: in diepste ellende de ene, arm en terneergedrukt door arbeid en ontberingen, de andere zwelgend in overvloed, van dit of dat genietend. Men kan zich gemakkelijk voorstellen hoe dat zou zijn te veranderen, als men enkel op het fysieke plan blijft. Dat doen de meesten, die zich tegenwoordig geroepen voelen tot sociaal hervormen. Zij bevinden zich niet in dezelfde toestand als een met succes geopereerde blindgeborene, die plotseling de wereld om hem heen in kleuren ziet, want anders zouden zij achter al het materieel zichtbare de menigvuldigste, verschillende wezens zien. Als zij hun goedbedoelde hervormingsplannen proberen te verwezenlijken, maar daarbij de geestelijke wezens buiten beschouwing laten, dan zal het binnen vijftig jaar nog veel erger zijn dan het ooit tevoren is geweest. Alle hedendaagse sociale idealen zouden in groteske tegenspraak zijn met de zielenwereld, als niet deze zielen, dat wil zeggen de menselijke hartstochten, begeerten en wensen tegelijk een verandering ondergaan.

Bron: Rudolf Steiner – GA 96 – Ursprungsimpulse der Geisteswissenschaft – Berlijn 1 0ktober 1906 (bladzijde 83)

7 gedachtes over “Sociale hervormingen mislukken als de mensen zichzelf niet hervormen

  1. Bekend is het spreekwoord: ‘verander de wereld, begin bij jezelf’. Daar heeft dit voortreffelijke citaat van Steiner onder andere mee te maken, denk ik. Terwijl ook één van de moeilijkste opgaven is: ontwikkelen en belijden van zelfkennis.

    Eén van mijn grote zorgen, of neutraler uitgedrukt aandachtspunten, is momenteel ook het huidige EU en EMU project,. Is dat ook niet een voorbeeld van ‘sociale hervorming’, waarbij de focus volstrekt enkel en alleen op het fysieke plan is komen te liggen.

    En dan steeds de parallellen die de bekende econonoom Paul Krugman wat dat aangaat trekt met de Eerste Wereldoorlog (2012 ↔ 1914, bijna 100 jaar na dato), zie bijvoorbeeld weer het volgende blogbericht van de door mij gewaardeerde blogger Henk de Vos: Hoop op een koerswending in Europa? – Paul Krugman (Toegepaste sociale wetenschap, 7-2-2012). Leg daarnaast twee recente controversiële columns van Thierre Baudet: Ideologische verdwazing (NRC Handelsblad, 29-6-2012) en Juist Europese eenwording leidt tot oorlog (NRC Handelsblad, 23-6-2012). Baudets boek De aanval op de natiestaat (2012) schafte ik gisteren aan. Wil zien wat hij als (rebelse) representant van een gealarmeerde conservatieve stroming dienaangaande te melden heeft, wel afgemeten aan geesteswetenschappelijke inzichten.

    Over volkszielen en dergelijke kom je in het maatschappelijke discours vrijwel nooit iets tegen, wel over volksaarden enzovoort.

    1. Bedankt, hij werkt nu wel. Je pakt heel veel dingen aan, zie ik wel. Eerlijk gezegd kom ik er nauwelijks aan toe om al deze dingen te lezen, hoewel het in feite zeer belangrijke onderwerpen zijn. Dat boek van Baudet ‘De aanval op de natiestaat’ lijkt me ook wel interessant, maar naast het lezen van Steiner en nog een hoop andere boeken, kom ik daar niet aan toe. Dit artikel van Paul Krugman heb ik wel even gelezen.

  2. Ridzerds, het abstractieniveau van Baudets boek is hoog, maar hij snijdt wel wezenlijke zaken aan vanuit interessante invalshoeken. Durft ook stelling te nemen. Met antroposofisch ideeëngoed hebben zijn betogen echter niets uitstaande. Krugman blijkt een enorme veelschrijver, enorm bezig met EU en EMU perikelen, heb zijn blog verbonden aan de New York Times ook in mijn blogrol staan.

  3. Jij bent goed bezig zeg, John! Je houdt het allemaal in de gaten, dat blijkt. Trouwens, dat opinieartikel van Thierry Baudet in NRC Handelsblad van vorige week zaterdag (het was geen column, hoewel het bij hem in de rubriek met columns is opgenomen), ‘Juist Europese eenwording leidt tot oorlog’, is in het kader van de ‘De volkeren van Europa’ (Pentagons uitgave van ‘Die Mission einzelner Volksseelen’) best interessant. Hij wil de natiestaten weer in ere herstellen en niet laten opgaan in één Europa. Overigens werd hij afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad flink aangevallen op zijn argumentatie. Maar interessant blijft het. Bedankt verder voor het wijzen (op je eigen weblog) op de website van Terry Boardman. Ook die kende ik nog niet. Wel Boardman, maar niet zijn website. Hetzelfde gold voor mij wat betreft Baudet. Nu moet ik nog aan Henk de Vos beginnen…

  4. Fijn dat je het op prijs stelt Michel! Ja heb gezien dat Baudet in NRC weekend van 30-6/1-7 stevig aangevallen werd. Tja het gaat niet over knikkers natuurlijk. Zal er op Cahier nog op doorgaan de komende weken. Vind het goed dat Boardman ook via internet weer danig aan de weg timmert, Deze ga week ik flink en flux weer verder aan de slag met reacties op een oproep van een belangenvereniging waarvoor ik actief ben, onlangs geplaatst in een plaatselijk ‘sufferdje’; heeft ook weer met economie en politiek te maken, maar dan op lokaal en regionaal niveau, zie: Vrijwilligers behartigen de belangen van vrijwilligers (De Havenloods, 20-6-2012) en een interview twee maanden geleden in het Tijdschrift Sociaal Bestek afgedrukt: Oproep aan werkgevers, werknemers, UWV en gemeenten: Werk samen aan regionale, vraaggerichte aanpak! (Sociaal Bestek, meinummer 2012).

    Zal daaraan in 2012 ook nog wel een klein beetje aandacht besteden in mijn digitale notitieboekje.

Plaats een reactie