Het is een waar woord dat Leonardo da Vinci gesproken heeft

Het is niet de hoofdzaak dat we weten: De mens bestaat uit fysiek lichaam, etherlichaam, astraallichaam en Ik, hij gaat door verschillende incarnaties, de aarde heeft gedurende haar bestaan verschillende planetaire stadia doorlopen, het Saturnusstadium, het Zonstadium, het Maanstadium. – Dit te weten is niet het belangrijkste; het belangrijkste en wezenlijke is dat we ons leven door de antroposofie op zodanige wijze kunnen transformeren, zoals de toekomst van de aarde het vereist. 

Dat kunnen we ons niet diep genoeg realiseren, en niet vaak genoeg kunnen we ons in dit opzicht aansporen. Want de gevoelens die we door de impuls van de kennis van  de bovenzinnelijke wereld van onze bijeenkomsten meenemen, en waarmee we dan door het leven gaan, die zijn het belangrijkste in het antroposofische leven.

Daarom is het niet voldoende dat we in de antroposofie alleen wat weten, maar in de antroposofie weten we voelend en voelen we wetend. Alleen moeten we beseffen hoe onjuist het is om, zonder wat van de wereld te weten, te geloven dat men de wereld recht kan doen (Duits: das man der Welt gerecht werden kann). Waar is het woord dat Leonardo da Vinci gesproken heeft: De grote liefde is de dochter van de grote kennis. En wie niet weten wil, die leert ook niet in ware zin liefhebben.

Bron: Rudolf Steiner – GA 141 – Das Leben zwischen dem Tode und der neuen Geburt im Verhältnis zu den kosmischen Tatsachen – Berlijn, 4 maart 1913 (bladzijde 170-171)

Eerder geplaatst op 18 juli 2017  (7 reacties)

Leonardo da Vinci (1452-!519)

01-leonardo-da-vinci-book-talk

11 gedachtes over “Het is een waar woord dat Leonardo da Vinci gesproken heeft

 1. henri

  In dit grootse genie waren duidelijk twee tegenpolen verenigd , langs de ene kant de egoistische liefde voor de kennis en het weten en daaruit voortvloeiend de technische uitvindingen door ahrimanische inspiraties , en de fantasie en imaginaties en de goddelijke verering voor het Christuswezen , in zijn Salvator Mundi .
  Toch wel een van de mooiste schilderijen naast de overbekende Mona Lisa

  https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Salvator_Mundi_(Leonardo_da_Vinci)

 2. Mooi lied, John. Zou er ook iets bekend zijn over vorige levens van Leonardo da Vinci? Ik heb wel eens gedacht aan Pythagoras, maar zoals Steiner al zei: door speculeren over vorige levens zit men er meestal naast.

   1. Oh, opmerkelijk, John. Ik heb die karmavoordrachten tamelijk veel gelezen, maar herinner deze namen mij niet. Ik zal eens speuren.

   2. Ik zal het ook gaan nalopen Ridzerd. Bronnenonderzoek is altijd goed. Als het niet in die die karmavoordrachten staat, staat het naar mijn idee ergens anders in de steinerliteratuur. Hier alvast een artikel daarover van Hans Stolp: De latere incarnaties van Judas: Augustinus en Leonardo da Vinci.
    P.S.
    Heb vannacht gewerkt en ging vanochtend slapen. Rond 12:30 uur werd ik even wakker vanwege maagpijn. Toe zag ik jouw vraag en dacht ik: ‘k geef hem alvast een indicatie, waarna ik na een paar rennies de slaap hervatte.

   3. Friedrich Rittelmeyer, priester van de christengemeenschap, zou eens aan Steiner hebben gevraagd, aldus onder andere een Anthrowiki artikel, of zijn (Rittelsmeyers) innerlijke beleving dat Judas, Augustinus en Da Vinci een opeenvolgende incarnatielijn van een menselijk individu zou zijn klopt. Zie dit slotdeel uit de paragraaf Rudolf Steiner über Augustinus.

    Friedrich Rittelmeyer hatte nach einer von Madlen Hauser überlieferten Aussage während eines Vortrags von Rudolf Steiner am 3. April 1917 in Berlin (Lit.: GA 175, S. 182ff) ein inneres Erlebnis, das ihm einen karmischen Zusammenhang von Judas Iskariot mit Augustinus und mit Leonardo da Vinci offenbarte. Rudolf Steiner habe ihm die Richtigkeit dieses Erlebnisses bestätigt.

    Voorzichtigheid is dus inderdaad geboden. Überhaupt is dat het geval natuurlijk. Hier laat ik het bij. Moet weer gaan werken. Andere onderzoeksbevindingen zal ik je te zijner tijd doormailen.

   4. Het staat niet in karmavoordrachten 1 t/m 5. Ik dacht dat ik het direct bij Steiner had gelezen, maar dat lijkt niet het geval te zijn. Het lijkt te berusten op mondelinge overlevering en secundaire literatuurbronnen en dan is het extra oppassen geblazen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s