Zonder het materialisme zou de mens niet vrij geworden zijn

De mensen hadden in oudere tijden van hun ontwikkeling niet alleen de beide toestanden die ze nu hebben, waken en slapen en daar tussenin een chaotisch dromen, maar ze hadden een de werkelijkheid bemiddelende derde toestand die niet alleen een dromen was, maar een gewaarworden in beelden, hoewel het bewustzijn dof (Duits: herabgedämpft) was; een waarnemen in beelden, maar in beelden die overeenkwamen met een geestelijke werkelijkheid.

Voor de ontwikkeling van het volle menselijke aarde-bewustzijn moest, zoals we weten, deze soort van waarneming van de wereld bij de mens terugtreden. De mens zou niet vrij geworden zijn, als deze toestand gebleven zou zijn. De mens zou niet vrij geworden zijn, als hij niet zou zijn blootgesteld aan alle gevaren en aanvechtingen en verleidingen van het materialisme. Maar de mens moet ook weer de weg terugvinden naar de spirituele wereld, die hij bij het volle aardse bewustzijn moet bemachtigen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 175 – Bausteine zu einer Erkenntnis des Mysteriums von Golgatha – Berlijn, 13 februari 1917 (bladzijde 37-38)

RSLT3-1500-x-2103-WEB

Eerder geplaatst op 19 april 2017  (2 reacties)

22 gedachtes over “Zonder het materialisme zou de mens niet vrij geworden zijn

 1. Bernard

  ‘waken en slapen en daar tussenin een chaotisch dromen’? Dat begrijp ik niet. Mijn dromen zijn meestal concreet en helder.

  1. Dan heb je geluk, Bernard. Bij mij en waarschijnlijk veel anderen zijn de dromen wel chaotisch. Overigens droom ik maar weinig, want ik slaap ook niet veel omdat ik 4 keer per nacht wakker wordt om te pissen. 😂

   1. Ja, klopt, zeer veel mannen van pakweg boven de 50 jaar hebben het. Maar ik vind dat ik in zekere zin nog geluk heb, want het kan veel erger. Er zijn heel wat van mijn leeftijd die constant een of andere lichamelijke pijn hebben of zelfs al in een rolstoel zitten.
    Diabetes, kanker, long- en hartproblemen. Kortom, de ellende is niet te overzien.

 2. Bernard

  Dat lijkt me niet zo leuk, Ridzerd! Ik hoop wel dat je aan je nachtrust komt. Je moet in elk geval per nacht 1 keer de nachtcyclus van 4 à 4,5 uur gemaakt hebben. Over dromen zijn vele goede boeken geschreven, dus veel mensen dromen ook in beelden. Googel er maar eens op.

  Wat betreft het citaat van vandaag: mijns inziens zijn we begonnen de weg terug te vinden naar de spirituele wereld, die wij bij het volle aardse bewustzijn moeten bemachtigen. Maar dat zal niet eenvoudig gaan. Er zal veel weerstand zijn, beschuldigingen van hekserij enz. Je moet ook niet evangeliseren, maar het eenvoudig voor jezelf ontwikkelen en langzamerhand zullen er steeds meer mensen zijn die dezelfde ervaringen hebben, door de generaties heen. En die ontmoet je dan wel. Karma hè.

  1. Nee, is ook niet leuk, Bernard. Ik word praktisch altijd 4 keer per nacht wakker, kan daarna moeilijk weer in slaap komen. Slaap nooit 4 uur aan een stuk door.

   1. Henri, ik heb ook Prostaforce van A. Vogel gebruikt en ook Prostatan, dat volgens velen het allerbeste middel is voor deze kwaal. Maar het hielp zo goed als niets. Ik heb ook een middel van de uroloog gehad, dat hielp wel een klein beetje, maar ik vertrouw van dat middel de bijwerkingen niet. Evengoed bedankt voor de tip.

   2. Haike

    De adviesprijs die de groothandel geeft aan de detailhandel is €34,44. Dus die gasten in de link die Henri geeft doen er nog wat extra bovenop.. tenzij de verzendkosten dan vervallen maar ik ga er vanuit dat dat niet het geval is…

   3. henri

    Ridzerd, ik weet dat die meestal niet helpen , die zijn wel meer prventief , maar de Renayur helpt echt wel , en is ongevaarlijk en niet met bijwerkingen , en kan je ook vinden aan veel minder dan op mijn link . Ik zou zelf nooit iets nemen met bijwerkingen ,en ga zelf ook naar een ayurvedische arts . Ben altijd fantastisch geholpen geweest . Het komt wel iets duurder uit maar tenminste geen chemische troep , maar zuiver plantaardig . En ik weet ook zeker dat het niets met prostaatkanker te maken heeft , want ik herinner me dat je al een iets over geschreven had ….ik spreek uit ervaring , mag je gerust weten .

   4. Henri, Ik zal eens zoeken op internet of dit middel ergens anders goedkoper te krijgen is. Dan zal ik het eens proberen.

   5. Haike

    Een aantal van die Ayurvedisch en ook de Tibetaanse kruidenpreparaten doen er wat langer over voordat de werking echt begint. De Padma basic doet er wel 6 weken over voor dat-ie goed op gang komt, daarna kun je ook terug schakelen naar een lagere inname.. Dus als je er mee begint denk dan niet na 1.5 week “Nou dat helpt ook geen zak” Als je dat wilt moet je een regulier middel slikken met alle gevolg van dien….

   6. Haike, de door mij genoemde middelen heb ik vrij lang gebruikt,ik denk al met al wel een jaar. Het was echt weggegooid geld.

   7. Haike

    Das Appels met Peren vergelijken, een Ayurvedisch middel is echt wel iets anders dan dat spul van Vogel. Mijn voormalige Antroposofische huisarts was nou ook niet zo gecharmeerd van Vogel.

   8. Oké, Haike, ik zal eerst eens twee doosjes bestellen. Dat is voor 50 dagen, dan moet er toch wat te merken zijn, lijkt mij.

  2. M.L Heine

   Ik heb heb buiten mijn lichaam om uittredingen gehad twee jaar lang.Dat was 35 jaar geleden.Via een spiraal ging ik eruit. Nu ik een hele aarde ontwikkeling heb door gemaakt, keer ik met een ander bewustzijn terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s