Angst en nood de moeder van de religie?

Een uitspraak van Ebbinghaus  is, dat hij ten eerste zegt: ‘Angst en nood zijn de moeder van de religie.’ Dan zegt hij: ‘De kerken vullen zich en de bedevaarten nemen toe in oorlogstijden en bij verwoestende epidemieën.’

Ik zou wel eens willen weten of de kerken zich bij epidemieën en oorlogstijden ook vullen met degenen die van meet af aan zeer tot materialisme geneigd zijn. Alleen door degenen die op een of andere wijze al iets van een religieuze aanleg hebben, vullen de kerken zich. Dat komt echter niet door angst en nood, dat komt doordat de mens in zijn ziel het spirituele bespeurt. In vroegere tijden heeft hij het meer instinctief beleefd. Tegenwoordig kan hij het meer bewust beleven. Doordat de mens zich geleidelijk ontwikkelt tot het beleven van het geestelijke, ziet hij in het zintuiglijke een beeld van het bovenzintuiglijke.

Bron: Rudolf Steiner – GA 072 – Freiheit/Unsterblichkeit/Soziales Leben – Bazel, 19 oktober 1917  (bladzijde 98)

Eerder geplaatst op 25 maart 2016

Een gedachte over “Angst en nood de moeder van de religie?

  1. Rudolf Steiner:
    ” […] In vroegere tijden heeft hij het meer instinctief beleefd. Tegenwoordig kan hij het meer bewust beleven. […] ”

    Er wordt immers geleefd in het ontwikkelingstijdperk van de bewustzijnsziel; zelf- en wereldbewust. En Goethe zei het al met onder andere de dichtregel: ‘al het vergankelijke is slechts gelijkenis’. Vergelijkingsmateriaal: bladzijde 87, 88 en 89 van Steiners voordrachtenreeks Metamorfosen van de ziel. Voor meer over de bewustzijnsziel zie bijvoorbeeld het blog Consciousness Soul (Cahier, 7 mei 2018).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s