Het karma betreft niet alleen de individuele mens

We moeten niet alleen bij individuele mensen van karma spreken; de mens mag zich niet als afzonderlijk wezen beschouwen, dat zou heel fout zijn, net zo fout als wanneer de afzonderlijke vinger van onze hand zich als een afzonderlijk wezen zou willen voelen. Even ver als de vinger zou komen, als hij zich van het organisme zou willen afzonderen, zou de mens komen als hij enkele mijlen boven de aarde zou willen opstijgen.

Daarom is de mens, als hij in de geesteswetenschap doordringt, wel genoodzaakt om aan de hand van deze kennis in te zien, dat hij zich niet aan de illusie mag overgeven op zichzelf als afzonderlijk wezen te kunnen bestaan. Zo is het in de fysieke wereld en nog veel meer in de geestelijke wereld. De mens behoort tot de gehele wereld en heeft ook zijn lot in het geheel. Het karma betreft niet alleen de individuele mens, maar het beïnvloedt  ook het leven van hele volken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – THEOSOPHIE UND ROSENKREUZERTUM – Kassel, 22 juni 1907 (bladzijde 86-87)

Zie ook: Over karma en besmettelijke ziekten

2 gedachtes over “Het karma betreft niet alleen de individuele mens

  1. Walter Hebing

    Plaats je dit citaat van Steiner nou bewust of is het een intuïtieve daad van je Ridzerd? In wezen sluit dit citaat namelijk zo goed als naadloos aan bij mijn reactie op het vorige citaat van Steiner. Waarbij ik elke mens waar ook ter wereld geboren als mijn metgezel op aarde beschouw, geen land of Koningrijk kan me van die beschouwing beroven. Ik heb te ten eerste te dealen met mijn medemens op aarde! Het liefst met een kind jonger dan zes dagen, maar daar heb ik een bemiddeling van ’n moeder voor nodig en die zijn onbereikbaar voor het bespreekbaar maken van dit organisch gebeuren, an sich!
    Steiner introduceert in dit citaat dat de mens deel uit maakt van het organisch bestaan op aarde en zegt er tevens bij dat de mens zich daarvan niet mag afzonderen! Het probleem wat ik met Steiners argumentatie heb, is dit: Het leven op aarde is ontstaan, uit organische stoffen, waaruit uiteindelijk de mens ontstond! Steiner wil elk kind op aarde opvoeden! Hoe kan Steiner ’n kind opvoeden? Ze zijn immers beiden het product van dezelfde Levensgeest! De dag van morgen zal niet veranderen, onder het Juk van de menselijke Geest, zal enkel en alleen de menselijke geest zelf veranderen, maar niet de organisch gevestigde levensgeest op aarde! Deze organisch gevestigde levensgeest heeft de mens niet nodig, om zijn manifestaties van de levensgeest op aarde te ontwikkelen. Sterker nog de mens is een belemmering in het ontwaren van de levensgeest op aarde! Steiner wil weliswaar de menselijke geest versterken, maar niet organische Levensgeest, waar toch de individuele mens voor verantwoordelijk is.
    Het gros van de mensheid beseft dat, behalve de opiniemakers!
    In de levensgeest bestaat geen enkele afzonderlijke organische bouw en zeker geen Goetheanum, Kathedraal, Tempel of iets dergelijks! In die zin begrijp ik dit citaat van Steiner niet. Hij is toch een afzonderlijk wezen, door voor zich een bijzondere anorganische tempel van zijn geest te laten bouwen, zelfs tot tweemaal toe!
    Ik heb tijdens mijn jeugd geleerd dat ik gelijkwaardig aan God geschapen ben en niets anders te doen heb dan een goed rentmeester van zijn schepping te wezen! Echter zijn organische schepping is in de loop der eeuwen vervuilt geraakt door anorganische scheppingen van de menselijke geest. Wil de mens ooit terug keren naar zijn zuivere bestaan op aarde, zal hij wereldwijd zijn gewoonte moeten opgeven, om zich een huis te laten bouwen ter bescherming tegen natuurlijke organische krachten, terwijl hij zelf de oorzaak ervan is. Steiner is een kind van zijn tijd en herkent het kind in zichzelf niet, wat moet ’n kind aanvangen met zijn gebouw?
    Kan het daarin iets van zijn eigen levensgeest(kind zijn) in ontdekken?
    Voor mijn gevoel niets, immers ons lichaam is de tempel van de levensgeest en kinderen worden geofferd aan onze menselijke geest, terwijl hun lichaam de Levensgeest herbergt.
    Tot zover
    Groetjes Walter.

  2. Nee, Walter, dit citaat en het citaat van gisteren horen wel bij elkaar, want ze komen van dezelfde bladzijden van die voordracht uit GA 100, maar verder plaats ik de citaten geheel willekeurig. Ik heb er geen enkel systeem in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s