Gewoonten, daden en lot

Door een slechte gewoonte op zich heb ik nog niets gedaan; als deze slechte gewoonte mij echter tot een daad drijft, dan verander ik door deze daad de buitenwereld. En alles wat een werking heeft in de fysieke buitenwereld, dat komt ons als uiterlijk lot in het volgende leven in de buitenwereld weer terug. Dus de daden van het fysieke lichaam in dit leven worden tot ons lot in het volgende leven. Dat ervaren we door het geplaatst worden in deze of die situatie in het leven. Dus of de mens in deze of gene levenstoestand gelukkig of ongelukkig is, dat hangt van de daden van zijn voorgaande levens af.

Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – THEOSOPHIE UND ROSENKREUZERTUM – Kassel, 22 juni 1907 (bladzijde 86)

5 gedachtes over “Gewoonten, daden en lot

 1. Daar ben ik het mee eens, alleen geloof ik dat die daad die voortkomt uit een goede of slechte gewoonte ook zijn weerklank kan vinden in DIT oftewijl HETZELFDE leven……ik kan me vergissen hoor, maar ik spreek uit eigen ervaring, denk ik
  steven

  1. Haike

   Zo voel ik het ook, maar ik weet ook dat als je met bovenstaande kennis iets doet omdat je goed wil doen, opdat je het in de toekomst er beter makkelijker gaat krijgen het weer niet werkt…

 2. Walter Hebing

  Ik vind dit citaat van Steiner noch kop of staart hebben, immers hoe kan ik weten of mijn gewoonte goed of slecht is? Volgens een gewoonte leven is al een daad! Weliswaar onbewust, maar toch! Elk land heeft zo zijn specifieke gewoontes of deze nou goed of slecht zijn is voor de individuele mens moeilijk te achterhalen, het getuigt niet van rechtvaardigheid jegens de individuele mens als hij in vol vertrouwen, deze gewoonte met nog meer daadkracht uitdraagt! En vervolgens in zijn nieuwe incarnatie op aarde ervoor gestraft wordt. Ik vind dat de gewoontes van elk land op de aarde, in het vizier genomen dienen te worden, met als doel de individuele mens inzicht in zijn/haar gewoonte te geven ten opzichte van individuen in andere landen met andere primaire gewoontes. Pas dan kan er een mens ontstaan, met een creatieve geest, zonder gewoontes, maar wel ’n mens met creatieve daden.

  Tot zover
  Groetjes Walter

  1. baldu

   Ik zie Steiner nergens zeggen welke daden goed en welke slecht zijn Walter, dus inderdaad: “nee, je kunt vaak niet echt weten of een daad goed of slecht is in universele zin”. Immers het goede voor de een is het kwaad voor een ander. Hoe wij de woorden van Steiner interpreteren en dus beoordelen is aan onszelf, en we kunnen onderzoeken waar we weerstand ervaren en waar aantrekking. De laatste 2 factoren liggen vaak in ons ‘gevormde geweten’ waarbinnen we reeds vroeg waarde-oordelen krijgen omdat we kijkend en voelend en ervarende in onze omgeving allerhande projecties van anderen kunnen absorberen of gewoon door laten. Karma. Oordelen ligt in onze neigingen, maar is ons oordeel dan ook correct?
   Eigenlijk geef je dat min of meer ook aan..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s