Over Karma en Besmettelijke Ziekten

Het karma is niet enkel van invloed op de individuele mensen, maar het betreft gehele volkeren. Een voorbeeld hiervan: U weet allen dat er in de Middeleeuwen een epidemie, de Miselsucht, geweest is; dat is een soort lepra. Pas in de 16de eeuw verdwijnt deze ziekte uit Europa. Er was een zeer bijzondere oorzaak, dat deze epidemie juist in de Middeleeuwen optrad, en wel een geestelijke oorzaak. De materialist is natuurlijk geneigd een dergelijke besmettelijke ziekte op bacillen terug te voeren, maar de fysieke oorzaak is het niet alleen wat bij zo’n ziekte in aanmerking komt.

Dat is net zo als wanneer iemand afgeranseld wordt en men zou onderzoeken waarom iemand afgeranseld wordt. Wie inzicht heeft, zal zonder meer inzien dat de oorzaak van de ranseling erop berust, dat er in het dorp enkele mensen zijn, die zeer bruut (Duits: roh) zijn. Het zou echter in dit geval een ronduit dwaze conclusie zijn – net als de materialistische conclusie in het bovenstaande geval –  als iemand zou komen en zeggen, dat de man zijn blauwe plekken op de rug enkel en alleen heeft doordat de stok zo en zo vaak op zijn rug neergedaald is. De puur materialistische oorzaak van de blauwe plekken is zonder twijfel de op de rug neergedaalde stok, de diepere oorzaken zijn echter toch die hardhandige mensen. En evenzo heeft deze ziekte, naast de materialistische oorzaak van de bacillen, ook een geestelijke oorzaak.

Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – Menschheitsentwickelung und Christus-Erkenntnis/ Theosophie und Rosenkreuzertum – Kassel, 23 juni 1907 (bladzijde 87)

4 gedachtes over “Over Karma en Besmettelijke Ziekten

 1. Ik las deze week een abstract – samenvatting van een dichtbundel van Kurt Pipers.
  Dit sluit erg aan bij het gerelateerd citaat dd. 07/08/2015: “Hoe zal men deze mensheid…”

  https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2015/08/07/

  In Kurt Pipers bundel ‘Zwischen Welt und Geist’, zitten een aantal gedichten die direct betrekking hebben op Rudolf Steiner, zoals : Der Gänger des ewigen Lebens (Auf Rudolf Steiners Lebensgang). Al in de eerste regels wijst Piper op de oorzaak van Steiners ziekte:

  Wüsste die Welt, was sie ihm angetan,
  Sie hätte mehr geschont sein gütig Ohr,“
  Statt immer neu ihn körperlich zu würgen

  Hoe Steiner op dit hem aangedane leed zou antwoorden, verwoordt Piper in het gedicht Sub signo Rosae et Crucis (Aus Rudolf Steiners Sterberaum):

  ‘Solang unselig einer noch befunden,
  Kann ich nicht selig sein‘, so sprach als Glaube
  Und Schmerz zugleich dein ganzes Opferleben‘

  De oorzaak van Steiners ziekte is voor mij moeilijk begrijpbaar uit dit vers;
  Zijn antwoord is evenwel zeer duidelijk…

  1. Ik kende dit niet, Rita maar als ik dit zo lees, bekruipt mij het gevoel (en dat gaat ver, daar ben ik me bewust van) dat Steiner in het klein ook een soortement van kruisiging ondergaat. En het lijden van een aantal mensen (of misschien wel meer) op zich neemt, en een offer brengt….

   Of het klopt wat ik voel is natuurlijk nog de vraag… ook voor mezelf.

  2. Ik heb de link naar 7-08-2015 even tussengevoegd bij je reactie, Rita. Dan hoeven de lezers niet te zoeken. De oorzaak van Steiners ziekte is inderdaad moeilijk begrijpbaar, maar zeker is wel dat hij verschrikkelijk hard heeft gewerkt, ontiegelijk veel contacten had, van hot naar haar reisde om voordrachten te houden en tussendoor nog van alles en wat bestudeerde. Het is de vraag of hij zich eigenlijk niet gewoon doodgewerkt heeft.

   1. Iemand met een dergelijk groot, en krachtig bewustzijn, en ontwikkelde Geest zich doodwerken? Zou natuurlijk kunnen, en ik wil het geenszins uitsluiten, maar ik merk ook dat heel sceptisch ben over een dergelijke zienswijze.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s