Er gebeurt niets op de aarde, dat niet met de geest samenhangt

Er gebeurt niets op de aarde, dat niet met de geest samenhangt. Onze ziel hangt met haar goede en slechte daden samen met wat er op de aarde gaande is. Als er een aardbeving op aarde uitbarst (Duits: Wenn richtend in Erdbeben die Erde tobt), dan kunnen we nooit zeggen, dat hangt van het karma van individuele mensen af, maar het is het karma van de mensheid als geheel. […] Een materialistische wereldbeschouwing zal zeggen, dat het bijgelovig is, maar wie dat zegt, weet niet hoe kinderlijk hij praat. Zoals geen bloem groeit zonder geestelijke gronden, zonder dat het een uitdrukking is van geest en ziel, zo is er geen aardbeving, geen vulkaanuitbarsting zonder geestelijke reden, zonder geestelijke oorzaak.

Bron: Rudolf Steiner – GA 108 – Die Beantwortung von Welt- und Lebensfragen durch Anthroposophie – Pforzheim, 17 januari 1909 (bladzijde 93)

Eerder geplaatst op 14 december 2013

2 gedachtes over “Er gebeurt niets op de aarde, dat niet met de geest samenhangt

 1. henri

  Een individueel op zich geladen schuld door zonde kan als karma vereffend worden door de betreffende mens . Doch er is meer , dit heeft zo ook zijn impact op het ganse wereldgebeuren , het wereldverloop en wordt daardoor tot een objectief kosmisch feit . En wat die daad voor de gehele wereld betekent ,dat is een geestelijke zaak , nl de zaak van de Christus .
  Mensen zullen zullen hun karma ten gevolge van hun daden tot op de laatste cent dienen te vereffenen . Doch waar de gehele aarde mee verwikkeld is , dit wordt met een andere maatstaf gemeten , en daar gelden geestelijke wetten vanuit een andere wereld.
  In het Oosten en in de theosofie dachten ze dat het genoeg was het eigen karma te vereffenen ,en tot het nirvana te komen , maar dat is uiteindelijk slechts zélf-verlossing en ego-isme : Wat kan de rest van de wereld mij schelen ?
  Daarom is het karma-idee ook zo sterk verbonden met het christendom .
  En om de schuld voor de aarde op te lossen, moest er een heel hoog kosmisch wezen afdalen naar de aarde en zich ermee verbinden door zijn wezen te laten uitstralen in de aarde-ether dit middels het opstandingsmysterie daaraan verbonden . Hierdoor kon Christus ook de schuld van het hele aardeverloop en -evolutie op zich nemen , doch hieraan was wel iets verbonden ,nl dat de mensen het Christuswezen in hen op zouden nemen zoals bij Paulus dat ging : door de ‘Christus in mij en de verlossing van de gehele aarde ‘ en niet ‘Ik en mijn zelfverlossing ‘ .
  Daarom zei R Steiner : Veel zal er veranderen , als er een ware opvatting van de Christus in de wereld komt .

 2. Walter Hebing

  Beste Henry
  Er hoeft niet veel te veranderen in het aardsparadijs, enkel en alleen maar de mens is al genoeg! Met zijn onthechte geest, schept hij verwarring in de levens betrokken geesten op aarde! Waarom een Tempel, Kathedraal, enz., bouwen, voor de levensgeest, terwijl de Levensgeest zich op allerlei wijze op aarde openbaart We denderen maar voort in de eindeloze ruimte, die kosmos heet, geen tijd voor de dag van vandaag!
  Jezus zei nadrukkelijk: Breek deze Tempel af en binnen drie dagen zal ik een nieuwe bouwen!
  Ik begrijp niet dat Steiner zich een tempel laat bouwen, zelfs twee!
  Dit terwijl ik als kind geleerd heb dat ons lichaam de tempel van onze Geest is, met andere woorden: Waar mijn lichaam is, ben ik thuis op aarde, In wezen voel ik dat ook zo, waar ik ook ben op aarde, pas in verbinding staand met bloed of liefdesverbindingen wordt alles twijfelachtig!
  Het dagelijks gebeuren pakt me in, in plaats van me te laten ontwaren! De ware Christus opvatting zal nooit plaatsvinden! Immers al die eeuwen daarna is er nooit bewust naar gezocht, laat staan gehandeld.
  De aarde is er niet om schuld in te lossen jegens de manifestaties van het leven!
  De aarde is er om volop ruimte te geven aan al het leven op aarde, om via het vermenigvuldigd leven de kosmos te infiltreren. Dus niet zoals nu gebeurd, de kosmos ten koste van het leven op aarde te infiltreren, dat geldt ook voor het onderaards gebeuren!
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s