Angst en nood de moeder van de religie?

Een uitspraak van Ebbinghaus  is, dat hij ten eerste zegt: ‘Angst en nood zijn de moeder van de religie.’ Dan zegt hij: ‘De kerken vullen zich en de bedevaarten nemen toe in oorlogstijden en bij verwoestende epidemieën.’

Ik zou wel eens willen weten of de kerken zich bij epidemieën en oorlogstijden ook vullen met degenen die van meet af aan zeer tot materialisme geneigd zijn. Alleen door degenen die op een of andere wijze al iets van een religieuze aanleg hebben, vullen de kerken zich. Dat komt echter niet door angst en nood, dat komt doordat de mens in zijn ziel het spirituele bespeurt. In vroegere tijden heeft hij het meer instinctief beleefd. Tegenwoordig kan hij het meer bewust beleven. Doordat de mens zich geleidelijk ontwikkelt tot het beleven van het geestelijke, ziet hij in het zintuiglijke een beeld van het bovenzintuiglijke.

Bron: Rudolf Steiner – GA 072 – Freiheit/Unsterblichkeit/Soziales Leben – Bazel, 19 oktober 1917  (bladzijde 98)

Eerder geplaatst op 31 december 2011

13 gedachtes over “Angst en nood de moeder van de religie?

  1. Gisteren voor het eerst naar de Passion gekeken.

    Nooit gedacht en toch gekeken.

    De eenvoud van het spektakelstuk de overgave van acteurs en deelnemers.
    Ja werkelijk de moeite waard.

    En nu Ridzerd dit opmerkelijke citaat, wat een geweldig keuze.

    Het gevoel van het verlies van Johan Cruyff vond zijn plek bij het kijken naar de Passion.

    Het beeld van het lichtende kruis samen met de Opgestane en die mooie Maria ook in het wit.

    Het eindigt niet met de dood.
    Nee de overwinning op de dood

    De opstanding.

    Het doet bij mij de ijsberg van van wel of niet versmelten

    Het beeld, de BEELDTAAL overwint.

    1. Pauw was gisteren gewijd aan het plotselinge overlijden van een begenadigd voetballer, een spreekwoordelijke ‘verlosser’, volkse kwinkslag: Overlijden van Johan Cruijf – Pauw Had en heb veel respect voor Cruijff.

      Ik ben geen kerkganger. De evangeliën zitten ingewikkelder in elkaar dan het op het eerste gezicht lijkt. Goede Vrijdag nu en aanstaande zondag en maandag eerste en tweede paasdag. Wat gaat het snel dit jaar.

  2. En het Lucas evangelie werd door Steiner ook wel het evangelie van de troost, van daadwerkelijke en daadkrachtige medelijden en liefde genoemd, waarmee in feite ook het boeddhisme met het achtvoudige pad verjongd en verchristelijkt met grote genezingskrachten is opgestaan. Een evangelie dat direct de harten van de mensen kan aanspreken. Zeker ook, juist ook, die van ‘eenvoudige’ mensen.

    Overigens stelde Steiner dat alle vier evangeliën hun eigen wezenlijke kwaliteiten hebben en elkaar ondersteunen en glansrijk aanvullen.

  3. Suchet das wirklich praktische materielle Leben,

    Aber suchet es so, dass es euch nicht betäubt über den Geist, der in ihm wirksam ist.

    Suchet den Geist,

    Aber suchet ihn nicht in übersinnlicher Wollust,
    aus übersinnlichen Egoismus,

    Sondern suchet ihn, Weil ihr ihn selbstlos im praktischen Leben,
    in der materiellen Welt anwenden wollt.

    Wendet an den alten Grundsatz:
    “Geist ist niemals ohne Materie, Materie niemals ohne Geist”

    in der Art, dass ihr sagt:

    Wir wollen alles Materielle im lichte des Geistes tun

    Und wir wollen das licht des Geistes so suchen

    Dass es uns Wärme entwickele für unser praktisches Tun.

    Rudolf Steiner

      1. Het is van ene Steiner hè,… 😊 kwam het zomaar ergens tegen, en het leek me wel toepasselijk. (hihi).

    1. Geestelijke belichting van het Christus gebeuren wordt met antroposofie zeker geboden. Zeer uitgebreid zelfs. Aan mij persoonlijk is het EO Passion spektakel niet zo besteed. Maar ik begrijp heel goed het hunkeren van mensen naar echte en actuele opstanding en waarachtige geestelijke liefde, welke juist tot op fysiek niveau zijn uitwerking kan hebben.

      Wat zou het leven zijn zonder kwinkslagen. Cruijff was natuurlijk geen echte verlosser, hoewel hij met zijn voetbalkwaliteiten en zijn unieke persoonlijkheid veel mensen jarenlang zoveel plezier heeft bezorgd.

  4. Anoniem

    Angst en Nood! In wezen ontstaan uit het Adam en Eva verhaal en nog even actueel, gezien de bijdrage uit de laatste reactie van John Wervenbosch, waarin Yvonne Eliman het lied, I don’t know how to love him, geschreven door Andrew Lloyd Webber in 1970, zingt.
    Adam en Eva wilde geen deel van Goddelijke Geest zijn, terwijl hun beider lichamen dat als behuizing van de Goddelijke Geest, het in beginne wel waren en in wezen nu nog zijn. Alleen wij zien dat niet meer zo! De Goddelijke Geest doordrenkt al het leven op aarde en als een vrouwelijke geest samensmelt met een mannelijke geest los van de onzijdige geest is het een gevaar voor het leven(het kind) op aarde.
    Het van wezen het kerstverhaal! Het wezen van het Paasverhaal is in wezen het Pinksterverhaal, gewoon als kind(onzijdig) je praktische verhaal doen, zonder angst of nood!
    Dat was en is Jezus!
    Haike’s reactie roept bij mij de gevoelens op, die niet stroken met mijn praktisch zijn op aarde, voor mij is ieder kind op aarde, in potentie de opwekker van de Goddelijke Vonk in mij. Als het vraagt: Waarom is er een kerk? Ik kan dat niet aan een kind uitleggen, immers in zijn lichaam is de goddelijke vonk aanwezig, het enige wat ik doen kan is de mensheid verontschuldigen ten opzichte van zijn Goddelijke aanwezigheid! Wij mannen en vrouwen zien het verkeerd, jij als onzijdig kind verbonden met het praktisch dagelijks leven kan ons leiden. In het lied: Flappie het konijn wordt enigzins verwoord, hoe IS ons leven nu verstoord.
    Hoe kan men een kind geestelijk begeleiden, als men geen weet heeft van de praktische levensgeest op aarde?
    Tot zover
    Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s