Voor en tegen

Degenen van de geachte aanwezigen die vaker voordrachten van mij hebben gehoord, zullen weten dat het vanuit de geesteswetenschappelijke gezindheid mijn gewoonte is niet alleen te zeggen wat voor een zaak spreekt, maar ook te zeggen wat er tegen spreekt. En in het bijzonder in meer besloten voordrachten over hogere gebieden der antroposofie zorg ik ervoor dat altijd te doen. Zodat degene, die mijn geschriften doorwerkt, in deze geschriften niet enkel vindt, waarmee men bepaalde geestelijke feiten, geestelijke wezens bevestigen kan, maar ook waarmee men de dingen weerleggen kan. Alleen daardoor krijgt men een waarheidsgetrouw inzicht (Duits: Erlebnis).

Bron: Rudolf Steiner – GA 072 – Freiheit/Unsterblichkeit/Soziales Leben – Bazel, 19 oktober 1917  (bladzijde 82)

Eerder geplaatst op 30 december 2011

2 gedachtes over “Voor en tegen

 1. De Wiskunde laat zien dat je niet alleen met “plus” kunt rekenen, maar dat je ook met “min” moet rekenen. Leen Mees kon het mooi verwoorden: Het is heel gezond als je het niet gelooft, maar neem dan wel de moeite om het ook niet niet te geloven. Voor mij was dat een doordenker en ik heb daar ook wel ff over gedaan om tot het volle besef te komen wat hij daar mee bedoelde. Maar wat hij daar mee zei was wel raak…

 2. walterhebing

  Cruijffs uitspraak: “Elk nadeel heeft zijn voordeel” of visa versa. Als kind opgegroeid in betondorp(nadeel), leerde hij de bal zo goed in de kleine ruimte te bespelen dat hij nu wereldwijd bekend staat als beste voetballer ter wereld(voordeel).
  Met andere woorden: Als kind, omgeven door door beton, moet je wat! Reve:”Over de hele buurt, de huizen, tuinen, daken, straten, pleintjes, heeft altijd voor mij een sfeer gehangen van onpeilbaar diepe, onontkoombare weemoed. ‘Laat elke hoop varen, gij die hier opgroeit’ aldus zou ik mijn gevoelens kunnen samenvatten (…) Vrees, gevaar, eenzaamheid, de huizen evenzovele grotten en holen, bewoond door onberekenbare demonen, dat is eigenlijk mijn jeugd.” ook ’n kind uit betondorp.
  Jezus was veel duidelijker in zijn uitspraken, maak je geen zorgen over de dag van morgen, want de dag van morgen heeft genoeg aan zijn eigen zorgen! Geen mens kan één el toevoegen aan zijn leven, middels zijn zorg voor morgen.
  “n Godenzoon(volksmond) van het Ajaxteam, namelijk Johan Cruijff is vandaag overleden. Johan bleef ondanks alle aandacht toch met beide benen op aarde staan.Hij deed zijn eigen dingetjes en hield zijn eigen zegjes. Of je nu voor of tegen hem was.
  Het voetbal lijkt nu wel de ultieme bezigheid van onze jeugd, doch Jezus zei: Laat de kinderen tot mij komen en ik zal ze de weg naar Onze Vader wijzen. Vrij vertaald is Onze Vader de levensgeest die ontstaan is op aarde, het proces tussen duisternis en licht. Van steenrots tot mens, men kan voor of tegen de duistenis of voor of tegen het licht kiezen, maar praktisch gezien wisselt elk etmaal het duister en het licht. Inkeer en afkeer, eb en vloed, slapen of waken. De rentmeester van dit levensproces is de mens en zal zowel het duister als het licht in zich moeten laten samenvallen, opdat hij/zij weer een Androgyn mens wordt gelijk Adam en Eva. En zich niet bekwamen in het bouwen van betondorpen(duisternis) maar zich bekwamen in het scheppen van levensruimte(licht) voor alles wat leeft.
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s