Een leger van kwaad tegenover de goede mensen  

Waarvan Socrates eens droomde, dat deugd te onderwijzen zou zijn, dat zal werkelijkheid worden. en het zal op aarde steeds meer mogelijk worden dat niet alleen ons intellect door onderricht wordt aangewakkerd, maar dat door dit onderricht ook morele impulsen zullen worden verbreid. Schopenhauer heeft gezegd: moraal preken is makkelijk, moraal opbouwen heel moeilijk.

Waarom is dat zo? Omdat je door te preken nog geen moraal werkelijk verbreidt. Mensen kunnen de juistheid van morele principes heel goed inzien en zich er toch niet aan houden. Voor veel mensen gelden de woorden van Christus: de geest is gewillig maar het vlees is zwak. Dat verandert door het morele vuur dat uitstroomt van deze Christus-gedaante. Daardoor zal het steeds meer zo zijn dat de mens de noodzaak van moraliteit en morele impulsen voor de aarde inziet. 

En daardoor transformeert de mens de aarde, hij zal steeds meer voelen dat het morele bij de aarde hoort. In de toekomst zullen alleen die mensen immoreel kunnen zijn die worden gesteund in hun immoraliteit, die door kwade demonen, door ahrimanische en asoerische machten bezeten worden en dat ook nastreven. Dat is de toekomstige situatie van de aarde: er zullen voldoende mensen zijn die steeds meer het morele onderwijzen en tegelijkertijd de moraliteit een basis geven; maar er zullen ook mensen zijn die zich uit eigen vrije wil overgeven aan boze machten en zij zullen een leger van kwaad vormen tegenover de goede mensen. Niemand zal daartoe gedwongen worden, het zal ieders vrije wil zijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 130 – Das  esoterische  Christentum und  die geistige  Führung  der  Menschheit – Bazel, 1 oktober 1911 (bladzijde 96-97)

Overgenomen uit Rudolf Steiner – Het esoterische christendom (vertaald door Hylcke Brandts Buys) – bladzijde 158

9789060385319-920x960

Eerder  geplaatst op 24 oktober 2020  (29 reacties)

14 gedachtes over “Een leger van kwaad tegenover de goede mensen  

 1. Theo Verwijst

  Goedemorgen Ridzerd,
  Een boeiend citaat weer…
  Met name over de asoerische machten heb ik nog maar weinig gelezen bij Steiner. Weet jij wellicht waar ik daar meer over kan lezen?

  1. GA 93 23.05.04; GA 93A 17.10.05; GA 107 22.03.09; GA 110 21.04.09; GA 194 15.12.19 (in een ‘Sachwort’ register). Je kan ook naar de voordrachtensite en daar in ‘Suche’ ‘Asura’ invullen. Dan verschijnen er GA-aanduidingen. Als je die dan weer in PDF opent en via Ctrl+F opnieuw Asura ingeeft, vind je alle aanwezige woorden in kleur.

 2. Goedemorgen Theo, Pieter Witvliet heeft hier al heel wat links gegeven. Maar ik moet zeggen dat ik ook maar heel weinig over asoerische machten ben tegengekomen bij Steiner. In zijn hoofdwerken als Geheimwissenschaft in Umriss en Theosofie en veel andere staat er niets over in.

 3. Bernard

  ‘Die Apokalypse des Johannes’ (GA 104) is ook in het Nederlands te verkrijgen, bijvoorbeeld bij abc-antroposofie.
  De Nederlandse titel is:’ Apokalyps – De openbaring van Johannes’ GA 104.

  1. henri

   Het was en is nog steeds mijn geliefde boek . Ik heb twee oude exemplaren 1989 Zeist, waarvan een nog in nieuwstaat . Het eerste is een werkboek en het tweede een pronkstukje in de boekenkast …

   De Zonnedemon Sorath , is leider der Asuras , is de tegenhanger van de menheidsrepresentnt in het grote houten beeld van Steiner , want daar komt hij niet in voor . ook wel wel Antilam uit Apocalyps , deze speelt een belangrijke rol in de toekomst op het einde van de aarde , en komt wel uit het vroege begin , de Oude Saturnus en de Oude zon . De Zonnevlekken ,daar zie je hem ook in . En in donkere tornado-wolken met een punt naar beneden uit ie zich . Heeft ook te maken met sexulitiet , orgieen enz en met zelfmoord- bomaanslagen . alles wat erop gericht is de mens in zijn heilige Ik door midel van het hoofd, het denken het Ik te versplinteren en te vernietigen .

   1. B

    Jemig…
    Als dat boven je hoofd hangt kan je maar beter per direct al je aandacht richten op alles wat onverwoestbaar is!

 4. B

  Ik vermoed dat het steeds moeilijker zal worden om namaak van echt te onderscheiden. Ik vind nu al dat we een soort fake wereld voorgeschoteld krijgen, met hoge idealen en edele doelen. Toch laat de werkelijkheid andere resultaten zien.
  Stond toch ook in de bijbel? Je herkent de boom aan zijn vruchten. Of zoiets

  1. B

   3 Johannes 1:11
   Geliefde broeder, volg niet het kwade na maar het goede. Wie goed doet komt uit God voort; wie kwaad doet heeft God niet gezien.

  1. Anna, Steiner werpt met GA 104 geesteswetenschappelijk licht op het Bijbelboek Openbaringen van Johannes, net zoals hij dat deed met het Marcus, Lucas, Johannes en Mattheus evangelie en bijvoorbeeld de Bhagavad Gita en met verscheidene mythologieën, zoals bijvoorbeeld de EDDA.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s