Intelligent en tegelijk immoreel zijn zal in de toekomst onmogelijk zijn

Als het nu nog zeer wel mogelijk is dat iemand heel verstandig is maar immoreel – in het tijdperk waar we naar toegaan zal het niet meer mogelijk zijn dat een mens tegelijk verstandig en immoreel is. Verstand en immoraliteit zullen niet meer hand in hand kunnen gaan.

Dit moet als volgt worden begrepen. Zij die zich afzijdig hebben gehouden en die de ontwikkeling hebben tegengewerkt, zullen de strijders zijn die dan allen tegen elkaar strijden. Zelfs zij die nu de hoogste intelligentie vertonen, zullen, als ze zich in de volgende tijdperken niet op het gebied van gevoel en moraal ontwikkelen, van al hun verstand weinig baat hebben. In onze tijd wordt de intelligentie het meest ontwikkeld. Die bereikt nu ook een hoogtepunt. Maar wie nu zijn intelligentie ontwikkelt en de volgende ontwikkelingstrappen voorbij laat gaan, die zal zichzelf door zijn intelligentie vernietigen. 

Dat zal dan werken als een innerlijk vuur dat hem verbrandt, verteert, klein en zwak maakt, zodat hij dom wordt en niets kan beginnen, een vuur dat hem zal vernietigen in het tijdperk, waarin de morele impulsen hun hoogtepunt hebben bereikt. Een mens kan nu nog zeer gevaarlijk zijn met al zijn immorele slimheid, maar dan zal hij onschadelijk zijn. 

In plaats daarvan zal de ziel echter steeds meer aan morele kracht winnen, en dat zal een morele kracht zijn waar de mens zich nu nog helemaal geen voorstelling van kan maken. Om de Christusimpuls op te nemen is de hoogste kracht en moraliteit nodig, zodat die impuls kracht en leven wordt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 130 – Das  esoterische  Christentum und  die geistige  Führung  der  Menschheit – Leipzig, 4 november 1911 (bladzijde 121-122)

Overgenomen uit Rudolf Steiner – Het esoterische christendom (vertaald door Hylcke Brandts Buys) – bladzijde 182-183

448px-Bleistiftportät_Rudolf_Steiner

TEKENING DOOR MARGITTA BIEKER

Eerder geplaatst op 30 oktober 2020  (4 reacties)

4 gedachtes over “Intelligent en tegelijk immoreel zijn zal in de toekomst onmogelijk zijn

 1. Arjen Nijeboer

  dag Ridzerd,

  Ik vind het altijd heel fijn om ‘positieve’ citaten van Steiner te lezen over de toekomst. Onze cultuur is zo op het negatieve gericht en vaak krijg je uitspraken van Steiner voorgeschoteld over hoe onze cultuur de komende eeuwen down the drain zal gaan. Maar hij zegt ook veel positieve en hoopvolle dingen voor de mensen die de weg naar boven kiezen, zoals onderstaand citaat. Over de grote mate van gemeenschapszin die er in de toekomst onder de ‘goeien’ zal zijn, de nieuwe krachtige vaardigheden die ze zullen krijgen om met moeilijke omstandigheden om te gaan, enz. Ik zou daar graag meer van zien!

  groeten, Arjen

   1. Dag Arjen, ik ervaar eigenlijk alle citaten wel als positief en hoopvol. Ja, er staan ook wel verscheidene bij die inderdaad wel pessimistisch klinken. Maar juist die teksten over moeilijkheden en rampen die zullen komen, leiden er misscihien toe dat velen gaan inzien dat het anders moet en dat wiij allen zelf moeten veranderen. Het zijn veel wat men noemt ‘inconvenient truths’. Maar die waarheden zijn misschien wel nodig. Ik ervaar het toch wel als positief, alleen al omdat het de waarheid is.
    Maar mocht je wat citaten hebben die je hier zelf graag zou zien, dan plaats ik ze hier graag.

 2. B

  Ik vind het juist een hoopgevend citaat, omdat moraliteit uit het hart komt.
  De mens kan heel knap met allerlei berekeningen alles ‘kloppend’ en ‘vooruitstrevend’ maken, maar als het hart ontbreekt is die manier van organiseren geen lang leven beschoren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s