Een leger van kwaad tegenover de goede mensen

Waarvan Socrates eens droomde, dat deugd te onderwijzen zou zijn, dat zal werkelijkheid worden. en het zal op aarde steeds meer mogelijk worden dat niet alleen ons intellect door onderricht wordt aangewakkerd, maar dat door dit onderricht ook morele impulsen zullen worden verbreid. Schopenhauer heeft gezegd: moraal preken is makkelijk, moraal opbouwen heel moeilijk.

Waarom is dat zo? Omdat je door te preken nog geen moraal werkelijk verbreidt. Mensen kunnen de juistheid van morele principes heel goed inzien en zich er toch niet aan houden. Voor veel mensen gelden de woorden van Christus: de geest is gewillig maar het vlees is zwak. Dat verandert door het morele vuur dat uitstroomt van deze Christus-gedaante. Daardoor zal het steeds meer zo zijn dat de mens de noodzaak van moraliteit en morele impulsen voor de aarde inziet. 

En daardoor transformeert de mens de aarde, hij zal steeds meer voelen dat het morele bij de aarde hoort. In de toekomst zullen alleen die mensen immoreel kunnen zijn die worden gesteund in hun immoraliteit, die door kwade demonen, door ahrimanische en asoerische machten bezeten worden en dat ook nastreven. Dat is de toekomstige situatie van de aarde: er zullen voldoende mensen zijn die steeds meer het morele onderwijzen en tegelijkertijd de moraliteit een basis geven; maar er zullen ook mensen zijn die zich uit eigen vrije wil overgeven aan boze machten en zij zullen een leger van kwaad vormen tegenover de goede mensen. Niemand zal daartoe gedwongen worden, het zal ieders vrije wil zijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 130 – Das  esoterische  Christentum und  die geistige  Führung  der  Menschheit – Bazel, 1 oktober 1911 (bladzijde 96-97)

Overgenomen uit Rudolf Steiner – Het esoterische christendom (vertaald door Hylcke Brandts Buys) – bladzijde 158

29 gedachtes over “Een leger van kwaad tegenover de goede mensen

 1. Bernard

  Dag Ridzerd,
  op 20 oktober plaatste je het Steiner-citaat over het mannelijk en vrouwelijk brein. In de NRC vandaag, 24-10-2020 staat een interessant wetenschappelijk artikel over het mannenbrein en het vrouwenbrein. Ik stuur het je graag toe als je mij je e-mailadres mailt.

  1. Dank je, Bernard. Wil je het dan sturen via Contact op deze site? Dat staat onderaan. Ik heb onlangs een hacker op mijn Facebook site gehad, daarom twijfel ik of het wel verstandig is om mijn e-mailadres hier neer te zetten.

   1. Ja, hackers kunnen je veel last bezorgen. Ik heb er uren mee omgeprutst, wel vier keer het wachtwoord verandert, maar het schijnt nu weer veilig te zijn.

   1. Ik heb inmiddels de betaalde versie. Heb het artikel gevonden. Zit nu in de trein op weg naar huis. Als ik thuis ben zal ik het op Evernote zetten en doorlinken.

   1. Bernard

    Ja, dat is het! Ik kon niet eerder reageren. Dank voor het vinden en publiceren!!

 2. En dan het steinercitaat van vandaag. Het slotdeel is, zoals het in de volksmond heet, ‘listig’. Deelcitaat, Rudolf Steiner:

  ” […] …maar er zullen ook mensen zijn die zich uit eigen vrije wil overgeven aan boze machten en zij zullen een leger van kwaad vormen tegenover de goede mensen. Niemand zal daartoe gedwongen worden, het zal ieders vrije wil zijn.

  Je uit eigen vrije wil overgeven aan boze machten. Hoe kun je dat zien? Sommige mensen voelen zich inderdaad aangetrokken door het kwaad. Een duister onderwerp. Goed om niet te negeren.

 3. henri

  Aangaande dit boek .Ik denk dat het gevaarlijk is als de wetenschap over de hersenen begint uitspraken te doen en zeker op zo een gebied van vorm als dat van mannelijke en vrouwelijke hersenen . Immers vanuit de antroposofie weten we dat dingen als denkvermogen en persoonlijkhid interesse-sfeer , met heel andere wezendelen van de mens te maken hebben oa etherlichaam van man n vrouw is anders etc die de huidige wetenschap zelfs negeert .
  Zo heb ik ergens bij Steiner gelezen dat men dacht dat de hersnen van Einstein en geweldig ingewilkkkld zouden moeten uitzien met ele jronkels , en bleek zelfs het tegendeel waar te zijn , aldus mijn herinneringen , maar vindt het niet jeer terug .

  1. henri

   ‘’ Ze publiceerde eerder al drie andere populairwetenschappelijke boeken, waarvan Haperende hersenen het bekendste is. En dat alles met een tamelijk klein hoofd. Haar schedelomtrek, zegt ze, is 52 centimeter.
   Kun je denken: dat maakt dus niet uit. Maar in de biologie maakt het wel uit. Een groter brein, schrijft ze, gaat altijd samen met een beter denkvermogen, bij alle diersoorten. Binnen families zijn kinderen met een grote schedelomtrek gemiddeld slimmer dan hun broers of zussen met een kleinere schedelomtrek.’’

   Inderdaad echte populaire wetenschap .

   1. Haike

    Wat ze verteld over het feit dat vrouwen meer verbindingen hebben tussen linker en rechter hersenhelft is ook niet nieuw. Dat is al onderzocht i.v.m. met het zogenaamde multitasken wat vrouwen wel zouden kunnen en mannen niet.

    Vrouwen kunnen dat ook niet, bleek uit dat onderzoek, ze doen net als mannen alles een voor een achter elkaar in hun hersenen, maar omdat er meer verbindingen zijn tussen links en rechts kunnen ze sneller handelen dan mannen en lijkt het alsof er sprake is van meer dingen tegelijk te kunnen doen.
    Overigens is het ook zo dat eerst de handeling plaats vindt (b.v. een arm opheffen, strekken, of juist buigen) en dat dan daarna pas de elektrische impuls vanuit de hersenen komt die bij die specifieke handeling hoort. Dat geldt voor mannen als zowel voor vrouwen… Kan best zijn dat dat bij vrouwen sneller gaat dan bij mannen, maar voor beide partijen rijst dan de vraag wat werkt er nou eigenlijk het hardst? Om nog maar eens de titel van het artikel onder de loep te nemen.. Het lichaam van de persoon of zijn of haar hersenen??

    Op de MRI PET scan is waarneembaar dat nog voor er een handeling van het fysieke lichaam plaats vindt, op dezelfde plek in / bij de hersenen waar ook die verhoogde elektrische activiteit wordt gemeten, zich als allereerste een verhoogde concentratie bloed waargenomen wordt op een PET scan.

    En aangezien het “IK” van de mens gedragen wordt door het bloed, volgens Steiner….

   2. henri

    Ik heb ook gelezen dat de MRI scan gewoon het meten van het ahrimanisch dubbel berust ,want dat is het electromagnetisch dubbel dat wij meedragen bij onze incarnatie ,en is te meten via hersenscan met electroden .
    Steiner zegt ok dat eerst de etherische handeling plaatsvindt ,vooralleer de fysieke handeling plaatvindt .

   3. Haike

    Henri,

    De term “Ahrimanisch dubbel” ken ik niet, dus ook niet wat het betekent. Kun je daar iets meer over vertellen / uitleggen?

    Zelf weet ik van iemand die bij Phillips heeft gewerkt en betrokken is geweest bij de ontwikkeling van de MRI scan dat als je erin ligt je atomen in een hoek van 90º worden omgetrokken. Dan wordt het veld uitgezet en klapt de boel ook terug, en juist in dat terug klappen kunnen ze van alles zien. Hij heeft door ook wel een Geigerteller bijgezet en dat ding had een behoorlijke uitslag. Die laboranten zitten natuurlijk ook niet voor niks in een aparte ruimte.

    Gezien mijn medische verleden heb ik menig MRI scan van binnen gezien, en kom ik er tamelijk beroerd uit, en loop ik daarna het eerste uur als een dronken man door de wereld. Ik ondervang dat door in het restaurant van het ziekenhuis waar ze tot mijn grote vreugde biologische koffie en taart verkopen 👍👏 tot me te nemen. Op die manier kom ik dan langzaam weer op Aarde.

   4. Haike, een paar maanden geleden heb ik ook een MRI scan gehad, want de uroloog dacht dat ik prostaatkanker had. Dat was gelukkig niet het geval. Ik heb geen last gehad van die MRI-scan. Wel heb ik twee keer een prostaat biopsie gehad. De eerste keer voelde ik mij kiplekker want het werd verdoofd. Maar de tweede keer ben ik flauw gevallen en het duurde wel 10 minuten voor ik weer op de wereld terug was. Ja Vincent van Gogh zei het reeds: aan de ellende zal nooit een eind komen.

   5. Haike

    Des te beter Ridzard! Mooi dat het Kankerwezen je met rust laat!

    Maar zo hondsberoerd eruit komen gebeurd bij mensen die vaak en veel door een MRI of CT scan gehaald worden. M.A.W. hoe meer scans je hebt (moeten) ondergaan des te groter de nawerking ervan, dat is bij de heren en dames wetenschappers verder ook wel bekent. En de tweede groep waar ik dan onder val, zijn de mensen met N.A.H (Niet Aangeboren Hersenletsel).

    Zo is mij ook de twijfelachtige eer te beurt gevallen om als een van de eersten in Nederland destijds kennis te mogen maken met de C.T. scan Dat duurde in de ’70-er jaren van de vorige eeuw dik een uur, helemaal dizzy kwam ik daar uit. Nu duurt zo’n zelfde scan een kwartier, en gek genoeg heb ik daar soms wel, en soms ook geen last van…

  1. Haike

   Maar het heeft wel mijn Geest gevormd en heb ik daardoor ook de Antroposofie mogen ontmoeten, een groter cadeau zou ik zo niet weten… Dus er is ook veel voor terug gekomen…

 4. henri

  Haike,

  Dat ahrimanisch dubbel zoals ik het noemde heet eig etherisch dubbel en is een stukje ondernatuur aldus komende uit de aarde dat je meeneemt bij iedere incarnatie en waarin dat alle nog niet omgevormde (ziele)aspecten zitten waarmee je je zou dienen uit te zetten , zie het als een stuk van je karma. De dubbelganger werkt via electrische stromen ( ahriman) die in ons zenuwzintuigstelsel worden gegenereerd en staat in verb met electromagnetische aardekrachten .In de antroposofie staan deze aardekrachten nl gevallen gevallen lichtether , chemische ether en levensether resp voor electriciteit, magnetisme, en zeer destructieve krachten die sorat en asuras genoemd worden.

  1. Haike

   Dank je wel Henri. Het wordt iets duidelijker voor me maar nog niet alles. Zal wat moeten bezinken denk ik dan maar.

   Daar waar Ahriman en Lucifer nog iets van een inlevingsvermogen hebben, heeft Asura dat helemaal niet meer…

   De volgende keer dat ik de MRI in ga zal ik Aan Sorat en Asura gaan denken, kijken of dat invloed heeft op de scan…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s