Op een grondige, energieke wijze leren denken zal de mens pas als hij door een spirituele wereldbeschouwing zich tot alzijdigheid ontwikkelt, als hij leert inzien dat ieder ding van verschillende kanten moet worden beschouwd. De levenspraktijk dwingt de mensen daartoe al in het gewone leven. Als iemand zegt: Het vuur is weldadig -, dan heeft hij gelijk. Als iemand echter zegt: Het vuur is zeer schadelijk, want het verbrandt steden en dorpen -, dan is dat ook waar. De absolute zin: Het vuur is goed -, of: Het vuur is slecht -, geldt niet. Met betrekking tot het vuur leert de levenspraktijk al om deze twee kanten te erkennen.
Maar als datzelfde verlangd wordt voor wezens van de hogere werelden, bijvoorbeeld Lucifer en Ahriman, dan gaat men daar niet graag op in, maar men vraagt: Is Lucifer een goed of een slecht wezen, is Ahriman een goed of een slecht wezen? – De mensen willen definities hebben, die hen een antwoord op zulke vragen geven en men ziet een antwoord als hoogst onbevredigend dat zegt: Lucifer en Ahriman kunnen zowel goed als slecht zijn. Over het vuur vraagt men dat niet. Daar helpt ons de levenspraktijk om een onjuist oordeel in een juist oordeel om te zetten.
Bron: Rudolf Steiner – GA 150 – Die Welt des Geistes und ihr Hereinragen in das physische Dasein – Stockholm, 10 juni 1913 (bladzijde 86)
https://www.youtube.com/watch?v=fXXvQxQwvN4
Eerder geplaatst op 19 december 2016 (1 reactie)
Nou ben ik wel benieuwd wat Ahriman en Lucifer hier zelf van vinden… Niet omdat ik bovenstaande citaat in twijfel trek, in tegendeel, ik ervaar het bij mij zelf zoals Steiner het hier beschrijft.
Maar gewoon om te weten hoe zij er tegenaan kijken…
Haike, ze denken waarschijnlijk: God gloeiende godver… Die Steiner werkt ons ook altijd tegen.
Dat zou natuurlijk heel goed kunnen, maar misschien gaan ze ook wel heel sterk gebukt onder de taak, en de last die ze op zich hebben genomen. Ik bedoel ik zou niet graag met ze willen ruilen…
Want stel dat ze het niet hadden gedaan, wat dan?
Ja,daar zeg je wat.
😂
Ahriman en Lucifer zijn geen mensen die een beperkte blik hebben op hun doelstellingen. Zij hebben als taak om de mens te doordringen van de noodzaak bewustzijn te ontwikkelen om zodoende zich uiteindelijk tot ‘geesten van de vrijheid’ te kunnen ontwikkelen. Het hangt ook van de mens zelf af of dit gebeurt.
Je merkt in deze ‘covid-19 periode’ al dat het er niet om gaat of iets goed of slecht is (er wordt heel wat onzin verspreid), maar het doet een appèl op ons bewustzijn: het ontwikkelen van een referentiekader over de situatie voor jou en anderen, hoe je er zo goed mogelijk mee kan omgaan in het belang van alle mensen om je heen, niet eens zozeer in je eigen belang. Dat is een klein stapje bewustzijnsontwikkeling in het uiteindelijke belang van de hele mensheid.
Ja het doet denk ik zelfs een gróót appèl op ons mensen. Dat kan alleen maar dank zij die twee waarvan ik overigens niet denk dat het mensen zijn, maar Geestelijk wezens. Maar ik blijf erbij: stel dat ze die taak, taken niet op zich had genomen, hoe zou dan onze ontwikkeling als mensen verlopen? Ik kan geen reden verzinnen waarom ze niet de keuze zouden hebben om er mee te stoppen en wij geen of veel minder weerstand in het leven zouden gaan ervaren…
Bernard en andere mensen, wat betreft kwaliteit van informatie over COVID-19 vind je het volgende misschien interessant. Twee filmpjes van één nieuwsuitzending (ARD Extra, 5 oktober 2020); het eerste is een fragment, Nederlands ondertiteld als je de vertaalknop activeert. Het tweede de volledige ARD uitzending. Zie ook mijn Facebook pagina, dat een kleine toelichting bevat.
1. Duitse Publieke Omroep ARD: “We overdrijven met Corona Cijfers” (5 oktober 2020; Nederlandse ondertitels)
2. ARD extra: Die Corona-Lage (5 oktober 2020)
Natuurlijk zijn we inmiddels 18 dagen verder. We zullen zien waartoe het Nederlandse kabinet zal besluiten: Bruls: Keuze tussen korte, hevige lockdown of lange winter vol stevige maatregelen (Algemeen Dagblad, 23 oktober 2020).
En ja Bernard, dat zie je goed, de ontwikkelingsmogelijkheid van mensen om geleidelijk aan en met de nodig moeite, pijn en inspanning een weg van liefde en vrijheid te gaan betreft een typisch menselijk vermogen, bijzonder betekenisvol voor de wereld (werelden en hun schepselen) en goden; goden in de ruimste zin van het woord.
Hoewel daarbij wel moet worden opgemerkt dat ook Lucifer en Ahriman, luciferische en ahrimanische wezens, evenzeer preoccupaties hebben. Ook dat is door Steiner ‘in kaart gebracht’, beschreven.
En dan nog wat anders Bernard. Christoph Linderberg had een jeugdervaring die lijkt op die zoals jij die van je zelf beschreef in de reactieruimte onder een ander steinercitaat. Weet even de bron niet meer. Ik vermoed dat het in zijn biografie over Rudolf Steiner staat, op een rustiger tijdstip, het heeft geen haast, zal ik je daarover berichten.
Taalcorrectie: Christoph Lindenberg met een -n. Nogmaals, een andere keer kom ik er specifiek op terug.
Ik mag wel zeggen dat ik in mijn leven veel positiefs heb ervaren met dit voor mij sterke filosofische gezichtspunt van Steiner: karakteriseren i.p.v. definiëren. Ook voor de pedagogie benadrukte Steiner het belang daarvan.
Hier heb ik e.e.a. uitgewerkt en a href=https://vrijeschoolpedagogie.com/2013/12/09/vrijeschool-karakteriseren-of-definieren-engels-klas-4/>hier een didactisch voorbeeld.
Die andere lin- naar het Engels – hoorde zo te komen: hier
En lin- moet dan link zijn.
Mooi Pieter. Dank je. Dat ga ik het komend weekend lezen.
Dat moet met dat uurtje extra wel lukken.😊
Goed dat je me daar op wijst Pieter(!), daar stond ik helemaal niet bij stil: Een uurtje extra slaap: de wintertijd gaat dit weekend in (RTL Nieuws, 23 oktober 2020).
👍
Overigens heeft afschaffen van winter- en zomertijd mijn voorkeur. Leef liever bewust(er) met het seizoen ritme mee. Eventueel ongemak neem ik dan maar voor lief.
In het Italiaans wordt de wintertijd ‘ora legale’ genoemd: de tijd ingesteld door de wet. De zomertijd heet ‘ora solare’: de tijd van de zon.
Lang geleden schreef Rinke Visser: Rommelen met de tijd
Interessant. Die staat voor morgen eveneens op mijn leeslijst! Hoe gaat het tegenwoordig met die beste man, Rinke Visser? Hij was indertijd nogal met astrosofie bezig.