Mannelijk en vrouwelijk brein

Het is inderdaad moeilijker, als men in de hogere werelden moet doordringen, om mannelijke hersenen bekwaam te maken om de waarheden in gedachten om te zetten, dan vrouwelijke hersenen.

Daarom is het niet verwonderlijk dat een wereldbeschouwing, die als nieuw in de wereld komt, zoals de geesteswetenschap, gemakkelijker begrepen kan worden met het lichter te oefenen (Duits: trainierenden) vrouwelijk brein dan met het mannelijk brein, voor wie het zwaarder is los te komen van bepaalde gedachten, die het tegenwoordig heeft opgenomen, omdat het mannelijk brein moeilijker te bewerken, moeilijker te hanteren is.

Daardoor zal geesteswetenschap ook zo moeilijk ingang vinden bij de mannen, die vandaag de dag cultuurdragers zijn en aan de gebruikelijke cultuurideeën van ons huidige leven onderhevig zijn. We moeten begrijpen wat voor een onhandelbaar ding het brein van een geleerde is, niet alleen om geesteswetenschap op te nemen, maar om met wat hij daaruit opnemen kan, te denken. We moeten echter de zaak niet ondersteboven zetten en hieruit een of andere conclusie trekken, of hoogstens deze dat we het nu toch als iets van des te meer (Duits: Bedeutungsvolleres) betekenis kunnen voelen, als nu toch behoorlijk veel mannen hun hersenen zo kunnen hanteren dat ze intiem en nader tot de geesteswetenschap komen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 116 – Der Christus-Impuls und die Entwickelung des Ich-Bewußtseins – Berlijn, 9 Maart 1910 (bladzijde 110-111)

Eerder geplaatst op 16 december 2016  (1 reactie)

8 gedachtes over “Mannelijk en vrouwelijk brein

 1. Bernard

  Het is ook zo dat men bijvoorbeeld dacht dat autisme bij mannen 4 x zo vaak voorkwam dan bij vrouwen Sinds een jaar of 15 is men er achter dat meisjes zich veel makkelijker leren aan te passen aan de sociale omgeving dan jongens en dat daarom niet meteen duidelijk is of ze ook autisme hebben. Met deze kennis is inmiddels duidelijk dat meisjes even vaak autisme kunnen hebben als jongens, zoals bijvoorbeeld moeite met veranderingen, vasthouden aan routines, overmatige gerichtheid op details, overgevoeligheid, etc.
  Er is dus een verschil in het mannelijke en het vrouwelijke brein, maar hoe dat dan samenhangt met wat Steiner hier zegt, weet ik niet. Daar moeten we gespecificeerde wetenschappers naar vragen.

  1. Interessant Bernard. Je spreekt vanuit je vakgebied. In verband met kunnen doordringen tot hogere werelden van mensen met een mannelijk en vrouwelijk lichaam sprak Steiner ook wel over nog wekere en al meer verstijfde breinen. Als het gaat om, nou je kunt niet zeggen prototypen maar wel representanten van beide geslachten van de 19e en 20e eeuw op dat gebied, zou je in een zeker opzicht Blavatsky en Steiner kunnen nemen. De één nog niet echt doorgedrongen tot fijnere finesses van natuurwetenschappelijk onderzoek en een daaraan te ontwikkelen belangrijke denkkwaliteit, en de ander al wel doorgedrongen tot beide (natuurwetenschappelijk en spiritueel onderzoek). In de 20e en 21e eeuw neemt vrouwen over het algemeen volop deel aan wetenschappelijke ontwikkelingen en onderzoeksprojecten, direct of indirect; inclusief materialistisch getinte. Verleden, heden en toekomst gaan hier uiteraard hand in hand.

   1. Om misverstanden te voorkomen (kan de tekst niet editten): de zinsnede ‘op dat gebied‘ (vierde zin) slaat op de zinsnede ‘(wel of niet) kunnen doordringen tot hogere werelden van (door; J.W.) mensen‘ (derde zin).

  2. Haike

   Mannen incarneren ook sterker, dieper, dan vrouwen, hoe je dat noemen moet. Dat zie je bijvoorbeeld terug komen in de tekst van het Huwelijkssacrement in de Christengemeenschap. Daarin wordt uitgesproken dat de vrouw de man volgt. Niet in de zin dat de vrouw de man moet volgen in waar die heen gaat, maar hem volgt als waarnemer in wat hij wel en niet doet, in zijn handelen. En dan hem in de kraag vat als hij de bocht uit dient te vliegen, door hem kritisch vragen te stellen.
   Ik denk dat Trump een goed voorbeeld is van een man die te diep geïncarneerd is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s