Grote schade

Het is een grote, een immense schade als de kinderen de overtuiging kunnen krijgen dat anderen de lieveling van de leraar zijn. Dat moet onder alle omstandigheden absoluut vermeden worden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 310 – Der pädagogische Wert der Menschenerkenntnis und der Kulturwert der Pädagogik – Arnhem, 22 juli 1924 (bladzijde 110)

Eerder geplaatst op 30 september 2015

Advertentie

4 gedachtes over “Grote schade

 1. Dit is voor mij een van de beste citaten tot dusverre, kort maar krachtig! Maar in de praktijk van het leven zal het wel niet zo uitwerken, het is nu eenmaal menselijk voor-en afkeuren te hebben, hoe overtuigend ze ook worden gecamoufleerd. Dit geeft in elk geval het probleem aan met onze dierbare oogkleppen te moeten woekeren, om dat ironisch te formuleren. Wat zouden we zijn zonder oogkleppen? Nou dan.

  1. Haike

   Je hebt het erover dat het nou eenmaal menselijk is. In mijn optiek kijk jij er dan met hele grote oogkleppen op ernaar, en sta je er niet bij stil hoe kwetsbaar kinderen zijn, en hoe groot de psychologische schade kan zijn.

   Zo is het nou eenmaal, en daar kunnen we niks aan veranderen?

   Het is juist een van de redenen waarom Steiner de Vrije scholen zo heeft ingericht dat dit minimaal gebeurt, of gebeuren kan.
   Dat lukt ook niet altijd, ik ken ook leerlingen die helemaal doorgedraaid zijn op een vrije school.

   Maar de luchtige manier waarop jij er nu over schrijft vind ik behoorlijk tegen de borst stuiten.

   Dan kunnen we net zo goed ook de kinderen weer fysieke lijfstraffen gaan geven, want het hoort er nou eenmaal bij?? Als ze dat niet willen, dan hadden ze maar niet moeten incarneren, of zoiets??

 2. Het is hopelijk toch wel toegestaan een beetje reflectieve humor af en toe? Ik bedoel het filosofisch, en zeker niet om oogkleppen goed te praten, laat staan pedagogische fouten. Integendeel. kinderen zelf zijn nog onbevangen en houden niet van dat strenge, overserieuze gedoe. Het is in het algemeen, op niemand in het bijzonder gericht, dus vat me nu niet verkeerd op…

  1. Haike

   1) Reflectieve Humor…

   Ohw…. Nu is het plotseling allemaal een grap wat je schrijft??

   2) Kinderen houden niet van dat overserieuze gedoe???

   Overserieus… mijn woordenschat is verrijkt met een woord wat ik nog niet kende. Maar waar kinderen wel of niet van houden, weet ik pas als ik ze geobserveerd heb, dat kan door naar ze te kijken, of ze een vraag te stellen. Ik heb een achterneef die op zijn vijfde al een heel serieus mannetje was, heb ik hier op de site ook over geschreven….

   3) Je verkeert opvatten??

   Dus het ligt niet aan jou, en zeker niet aan je schrijfwijze?? Neem vooral geen eigen verantwoording..
   Ik weet niet wat jij wel of niet van Steiner weet, maar het was een heel serieus man, als mensen zomaar wat aan rotzooide of uitermate lichtzinnig en oppervlakkig met zaken omgingen, maakte hij daar korte metten mee.

   En hier ga ik het bij laten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s