Geniale zwakzinnigheid

Hoe vreemd het ook klinkt, het is heel goed mogelijk dat iemand eigenschappen in zich heeft, waardoor men gedwongen is hem een achterlijke, een zwakzinnig mens te noemen, dat hij echter dingen laat zien, die geestrijk en geniaal zijn. Dat is heel goed mogelijk. Dat is mogelijk om de reden dat iemand door zijn zwakzinnigheid zeer gevoelig voor ingevingen (Duits: suggerierfähig) kan zijn, zeer gemakkelijk de mysterieuze invloeden van de omgeving in zich kan weerspiegelen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 312 – Geisteswissenschaft und Medizin – Dornach, 2 april 1920 (bladzijde 258-259)

Eerder geplaatst op 1 oktober 2015 (1 reactie)

3 gedachtes over “Geniale zwakzinnigheid

 1. Laat mij voor een keer dorpsgek spelen, maar onder ons gezegd en gezwegen: vinden jullie ook niet stiekem, dat er aan die hele Corona- enzovoorts een klein luchtje zit? Verbazingwekkend hoe weinig kritiek er op schijnt te zijn, temeer daar er al vaker Corona schijnt te hebben rondgewaard. Inderdaad is het op zich geen prettig, soms gevaarlijk virus, maar is het nu werkelijk zo veel ernstiger dan andere vormen van griep, die soms eveneens fataal uitvallen? Met name bij risicogroepen. Denk er maar eens rustig over na, ergens is dat toch merkwaardig. Overigens neemt het grote publiek het nog vanzelfsprekend op, wat wel de vraag oproept hoe lang dit allemaal gaat duren. De beste remedie zou preventief zijn met vitaminepillen en zo, maar daar wordt naar verhouding weinig nadruk op gelegd.

  1. Theo Verwijst

   Mijn oudste dochter werkt op de longafdeling van het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch. Van haar hoorde ik gisteren dat ook op dit moment het grootste deel van de Corona patiënten op haar afdeling tussen de dertig en de vijftig jaar oud is.
   Corona is een heel naar virus. Veel mensen hebben er amper last van, waardoor het zomaar weer anderen juist wel levensbedreigend overvalt. Daarom vraagt Corona solidariteit.

   Het virus legt overal de vinger op de zere plekken, daar waar we ons te weinig bewust zijn dat onze samenleving tekortkomingen heeft.
   Het draait allemaal om geld en economie…
   Het zou zomaar kunnen dat het virus ons nog een paar keer erop gaat wijzen dat het juist NIET altijd alleen maar om geld moet draaien.

   Vanuit antroposofie zijn solidariteit, voorzichtigheid, hygiëne, moed en zonlicht factoren die kunnen helpen.

   1. Haike

    Nou wordt het interessant, want hoeveel mensen die zo goed en zo kwaad als mogelijk de Antroposofische zienswijze echt en op zichzelf in praktijk proberen te brengen / toe te passen, zijn door het Corona virus getroffen?
    Als dat maar heel minimaal is, zou dat wel eens de uitspraak van Steiner kunnen bekrachtigen wat hij zegt over hoe een besmetting nou echt verloopt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s