Er zal een tijd komen dat men zal zeggen: Wat praten jullie van goed en kwaad? Goed en kwaad, dat bepaalt de staat.

Vandaag de dag denk men met de gesel van de minachting, met de gesel van de spot of, zoals men het vaak noemt, de gesel van de kritiek, degenen te bejegenen die probeert vanuit de geesteswetenschappelijke inzichten de waarheid te zeggen. In het zesde cultuurtijdperk (3573-5733) zullen zij beginnen deze mensen te genezen – te genezen! Dat wil zeggen: men zal tegen die tijd medicijnen gevonden hebben, die men dwangmatig zal toedienen aan degenen die ervan spreken dat er een norm van goed en kwaad bestaat, dat goed en kwaad iets anders is dan een menselijke wetgeving.

Er zal een tijd komen dat men zal zeggen: Wat praten jullie van goed en kwaad? Goed en kwaad, dat bepaalt de staat. Wat in de wet staat, dat het goed is, dat is goed; wat in de wet staat dat het nagelaten moet worden, dat is slecht. Als jullie beweren dat er een moreel goed en kwaad bestaat, dan zijn jullie ziek! – En men geeft hen medicijnen, en men zal de mensen cureren. Dat is de tendens. Dit is geen overdrijving, dit is gewoon het venster, waardoor ik u zou willen laten zien.

Daarheen gaat het in het verloop van de tijd. En wat in het zevende na-Atlantische tijdperk (5733-7893) zou volgen – door dat venster zal ik u voorlopig niet blikken laten. Maar waar is het. Een tijd zal komen, want het laat zich immers niet terugdraaien, wat in de menselijke natuur is. Het zal geleidelijk op zodanige wijze tot uitdrukking komen, dat men volgens de begrippen van de natuurwetenschappelijke wereldbeschouwing de mensen als ziek zal zien, en proberen zal de nodige geneeswijze tot stand te brengen. Dit is niet een fantasie. Juist de allernuchterste beschouwing van de werkelijkheid geeft dit, waarvan hier gesproken wordt. En wie slechts ogen heeft om te zien en oren om te horen, die ziet overal het begin hiervan.

Bron: Rudolf Steiner – GA 175 – BAUSTEINE ZU EINER ERKENNTNIS DES MYSTERIUMS VON GOLGATHA – Berlijn, 12 april 1917 (bladzijde 241-242)

8 gedachtes over “Er zal een tijd komen dat men zal zeggen: Wat praten jullie van goed en kwaad? Goed en kwaad, dat bepaalt de staat.

 1. henri

  Naast vaccinaties om mensen onspoiritueel te maken zal men nog op allerlei andere manieren te werk gaan :
  In GA 178 ( 25 nov 1917 ) vertelt R Steiner nog andere gelijkaardige dingen , namelijk dat men ( Amerika) achter het aardegeheim zal komen ivm te aardmagnetisme ,en zal weten dat er geestelijke krachten werkzaam zijn vanuit het sterrenbeeld de ” Tweelingen” en deze zal aanwenden vanuit sterke invloedrijke en groepegoïstische motieven , omdat men zal weten dat deze krachten inwerken op de ‘ahrimanische dubbelganger’ van de mens .

  R Steiner zegt daar oa :
  ” Een grote strijd zal in de toekomst oplaaien . De menselijke wetenschap zal zich richten op het kosmische .[..] Het zal een goede zaak zijn ,wanneer men ontdekt hoe morgen- en avondkrachten ,vanuit twee kanten van de kosmos ten dienste van de mensheid worden gesteld.[..]…dat achter de Tweelingen in de dierenriem , op een of andere manier ,positief en negatief magnetisme te vinden is . Daarom zal men het er op aanleggen om datgene uit te schakelen ,wat door de openbaring van de tweeheid vanuit de kosmos gewonnen kan worden , en zo op een materialistisch- egoïstische wijze verlammend te werken door middel van krachten , die vooral van de tweelingen op de mensheid afkomen en volledig ten dienste van de dunbbelganger kunne worden gesteld . ]

  Men denke hierbij aan de huidige experimenten van HAARP waarbij men extreem lage frekwenties (VLF en ELF) in de hoge atmosfeer worden gestuurd en Chemtrails waarbij men fijne metalen ( Aluminum ,Barium etc ) in de luchtlagen brengt die moeten dienen om deze golven te kunnen ergens naartoe te richten .

  1. Citaat van Henri:
   Men denke hierbij aan de huidige experimenten van HAARP waarbij men extreem lage frekwenties (VLF en ELF) in de hoge atmosfeer worden gestuurd en Chemtrails waarbij men fijne metalen ( Aluminum ,Barium etc ) in de luchtlagen brengt die moeten dienen om deze golven te kunnen ergens naartoe te richten .
   einde citaat.

   Hier heb ik nog nooit van gehoord.
   Waar kan ik betrouwbare info vinden.
   Is dit zo eng als het klinkt?

 2. Steiner beschrijft hier voor de verdere toekomst een donker beeld. Voor inzichten vanuit de geestwetenschap en ook voor mensen die los van antroposofie hechten aan een norm van goed en kwaad lijkt het in de toekomst een verloren zaak.
  Tegelijk geeft Steiner elders aan dat er een alles overheersende strijd tussen goed en kwaad onder de mensen uitgevochten gaat worden -als dat een serieuze strijd wordt, dan zullen er toch ook vele mensen moeten zijn die die eigen moraliteit wel hebben behouden en het kwaad substantieel tegenwicht gaan bieden.

  Wellicht kunnen we het doembeeld ook zien in het licht van het moeten begrijpen dat het goede in ons pas echt kan overwinnen als we het ontdaan hebben van alle egoïsme. Ik moet het hopeloze inzien en ervaren van mijn situatie, van mijn eigen belang, ook waar ik het goede nastreef -pas dan kom ik bij de echte kracht van mijn wezen die alle lijden kan doorstaan en het goede met egoïsme-vrije kracht kan nastreven.
  Lees hierover bijvoorbeeld Sergej O. Prokofieff “de ontmoeting met het boze – de grondsteen van het goede” en dan met name het slot van deel 1 “de ontmoeting met het boze en hoe het in de geesteswetenschap overwonnen wordt”.

 3. arnoldvdp

  Ik heb meer geloof de zwaartekracht als toekomstige energiebron. Probleem is de overheid die de energiemaatschappijen zal willen beschermen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s