Dit is het wat een oneindige verwarring en oneindige chaos aanricht

De mogelijkheid om concreet te spreken over de verhouding van het geestelijke tot het fysiek-zintuiglijke heeft de mensheid zich geheel afgewend. De mensheid zou heden ten dage graag alles – als ik de triviale uitdrukking gebruiken mag – over één kam scheren. De mensheid zou het liefst theorieën uitvinden volgens welke men de mensen over de gehele wereld op gelijke wijze gelukkig maken kan. De socialist van tegenwoordig denkt dat bepaalde ideeën de juiste zijn voor het mensenleven, de juiste zijn voor Engeland, voor Amerika, voor Rusland, voor Azië; als alle hun staten zo inrichten, als het socialisme het wil, dan komt vanzelfsprekend het geluk, dat de mens van tegenwoordig zich op aarde in zijn dromen voorstelt. Zo denkt de mens.

Dit alles zijn abstracties, het zijn allemaal onwerkelijke begrippen en ideeën; niet weten dat zich op het ene gebied op aarde vanuit een bepaald volk zich het ene voorbereid, op een ander gebied op aarde het andere voorbereid, niet de mogelijkheid hebben om het grote verschil tussen het Westen en het Oosten te begrijpen: dat is het wat een oneindige verwarring en oneindige chaos aanrichten moet. Want alleen wanneer de mens de mogelijkheid heeft om een brug te slaan van zijn ziel naar de objectieve feiten kan hij op een gunstige manier meewerken aan de vormgeving van het bestaan op aarde.

Bron: Rudolf Steiner – GA 178 – Individuelle Geistwesen und ihr Wirken in der Seele des Menschen – Zürich, 13 November 1917 (bladzijde 104)

Eerder geplaatst op 14 februari 2016

Advertenties

3 gedachtes over “Dit is het wat een oneindige verwarring en oneindige chaos aanricht

 1. walterhebing

  Als kind begreep ik al de abstracties, die mijn moeder en of mijn meesters maakte over anders gelovigen of iemand uit het buitenland die ook in ons(hoofdzakelijk katholiek) dorp woonde.
  Dit terwijl de mens naar Gods beeld en gelijkenis op aarde geschapen is.
  De mens als rentmeester van al het leven op aarde geschapen, kan onmogelijk een verschil maken tussen God en zijn medemens! Laat staan een verschil in fysiek zijn en een psychisch zijn van ’n medemens op aarde!
  De mensheid in al zijn/haar geledingen is het bewustzijns kader waarin het leven op aarde vorm kan krijgen. Meer mensen betekent niet automatisch meer levensbewustzijn. Sterker nog, meer mensen, meer dood op aarde!
  De mogelijkheid om concreet te spreken over de verhouding van het geestelijke tot het fysiek-zintuiglijke heeft de mensheid zich geheel afgewend. zegt Steiner in dit citaat.
  De mens kan in wezen niet spreken over het fysiek-zintuigelijke, want elke mens jonger dan zes dagen is gedurende die dagen de zuivere vertegenwoordiger van God(Levensgeest) op aarde.
  Steiner spreekt over de Christen Impuls, alsof het iets geestelijks was, terwijl het gewoon een tijdelijke stroming van menselijk(Goddelijk) bewustzijn was, in een chronologisch opgetekende menselijke angst voor de dood! Waarvan de piramides getuigen van waren en nog steeds zijn! En veel aandacht(menselijke levensjaren) krijgen.
  Mens wees God in het Leven van elke dag en besef dat God noch geest of materie is, maar een alomvattend levens bewustzijn, van waaruit alle levens vormen mogen stromen!
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s