Vivisectie

De huidige wetenschap is ten gevolge van haar materialisme op de vivisectie aangewezen. De anti-vivisectie stroming ontspringt aan diep morele gronden. Maar men zal in de wetenschap de afschaffing van de vivisectie niet bereiken zolang de geneeskunde niet het hogere schouwen teruggewonnen heeft. Enkel doordat zij de helderziendheid verloren heeft, heeft de medische wetenschap haar toevlucht moeten nemen tot vivisectie. Als we opnieuw de astrale wereld teruggewonnen zullen hebben, die zich van ons teruggetrokken heeft,  zal de helderziendheid de arts in staat stellen zich op een spirituele manier in de innerlijke toestand van de zieke organen te verzinken, en de vivisectie zal als nutteloos nagelaten worden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 94 – Kosmogonie – Parijs, 2 juni 1906 (bladzijde 65)

Eerder geplaatst op 23 december 2015

3 gedachtes over “Vivisectie

 1. Een Philip reageerde in 2015 op dit citaat als volgt

  Philip
  Onze gehele houding en omgang met het dierenrijk past in onze bewustzijnsontwikkeling en daarbij dus niet alleen de beschrijving van het gevolg van vivisectie of het doden van dieren, maar ook onze omgang met onze huisdieren en in de dierentuin en in het circus enz horen daarbij;van een diepere waarheid indeze getuigen deze twee citaten ,welliswaar in het duits maar evengoed prima te begrijpen waarbij opgemerkt dat het voor de huisdieren liefhebbers nogal cru kan overkomen….
  Auch die Tierabrichtung (Tierdressur) schneide tief in das Leben der Gruppenseele ein, sie sei richtige schwarze Magie. Sie sehe dem Kundigen aus, als wenn Kinder mit dem Feuer spielen (Lit. 20, S. 101).
  Anmerkung dazu: Auch das scheinbar harmlose Verhältnis zu einem Tier wird esoterisch wie folgt betrachtet: „Leute, die Lieblingstieren eine große Zuneigung erweisen, beseelen diese bis zu einem gewissen Grade, und solche tierischen Seelen machen sehr rasche Fortschritte; als Erwiderung bekommen solche Personen die tierische Vitalität und Magnetismus zurück. Es ist jedoch gegen die Natur, die tierische Entwicklung so zu beschleunigen, und im Ganzen ist es schlecht“ (Lit. 9, Bd. III, S. 592). Siehe dazu auch Lit. 36d, S. 73.
  Einde citaat.

  Ik word hier heel treurig van.
  Wij hebben onze diertjes altijd overladen met liefde en naar beste weten goed verzorgd. We hadden en hebben dan ook een mooie band met onze diertjes.
  Als dit waar is, wat Philip schrijft, bewijs je ze daar geen dienst mee.
  Wat er dan PRECIES zo verkeerd aan is is mij niet duidelijk.
  Een verstoring van de natuurlijke ontwikkeling van het dier.
  Maar wat betekent dat dan precies.

 2. Op 23-12-2015 is dit citaat eerder geplaatst. Ik heb er toen op gereageerd . Op 17 april 1954, ik was toen 18 jaar oud, de Jeugdafdeling Anti Vivisectie Stichting opgericht. (Mijn meisjesnaam was Czopp). Heeft mij jaren beziggehouden, was er ten zeerste door getroffen. Jarenlang in de dierenarts praktijk gewerkt, gefokt, gekeurd en zo meer. Begrijp de reactie van Hedvig! Begin maart komt mijn 10e boek uit! Daarna wil ik nog een poging doen, dieper op dieren in te gaan! We krijgen zoveel van ze geschonken, hebben we respect voor ze? Ook belangrijk de positie van het dierenrijk nà de dood. Als je over dit onderwerp nog een ervaring of gedachte hebt, om met mij te delen voor het boek, dan ben ik hier dankbaar voor.

 3. Hoi, Renée, naar beste weten hebben we respect voor ze. Maar hoe heb je op de beste manier respect voor ze. We weten zo weinig. We zorgen zo goed mogelijk voor het huisdier dat we hebben. Naar mate de tijd vordert heb ik zelfs moeite om een mug dood te slaan. Koop zo veel mogelijk biologisch omdat ik denk dat ze dan optimaal verzorgd worden (????)
  Wat kan je nog meer doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s