Geesteswetenschap zonder liefde zou een gevaar vormen voor de mensheid

Een geesteswetenschap zonder liefde zou een gevaar vormen voor de mensheid. We moeten echter geen liefde gaan prediken, de liefde moet in de wereld komen – en zo zal het ook gebeuren – doordat wij de kennis omtrent waarlijk geestelijke dingen verbreiden. Geesteswetenschap en handelingen, die voortkomen uit ware liefde, moeten één onverbrekelijk geheel vormen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 143 – Erfahrungen des Übersinnlichen/Die drei Wege der Seele zu Christus – Die Liebe und ihre Bedeutung in der Welt – Zürich, 17 december 1912 (bladzijde 207)

Overgenomen uit het boekje Nervositeit – Wijsheid – Liefde / Vertaling Margreet Meijer-Kouwe / Uitgeverij Vrij Geestesleven  1976 (bladzijde 63)

Zie ook: 27 oktober 2015

Eerder geplaatst op 25 december 2015

Advertenties

Een gedachte over “Geesteswetenschap zonder liefde zou een gevaar vormen voor de mensheid

  1. henri

    Waar men in het Oosten over de liefde spreekt , daar bedoeld men in het Westen de wil ermee las ik eens.
    Het willen mag niet meer bepaald worden door uiterlijke factoren en motieven maar dient een deel van onszelf te worden en belicht te worden door onze zelfkennis.
    Steiner heeft het over de zelfkennis en zelfwaarneming , die noodzakelijk zijn en maken dat de mens zonder dwang of motieven tot een vrij handelen kan komen en of anders gezegd vanuit ‘ware liefde’ gebeurt.
    De daden krijgen dan het karakter dan van een algemene zijn ipv een individuele zijn .Vrij is het handelen pas na een geestelijke wedergeboorte , en een verheffen van het individuele ik tot het algemene -Ik , zodat het handelen voortvloeit uit het Al-IK ( ken Uzelve , Tat tvam asi )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s