In de lucht zwevende nonsens

De dwingende macht van vele meningen, welke men op grond van “vaststaande wetenschappelijke ervaringen” heeft opgebouwd, is voor menigeen zo groot dat hij totaal niet anders kan dan het in een boek als dit weergegevene voor in de lucht zwevende nonsens te houden. De schrijver hoeft zich hierover geen enkele illusie te maken. Het is immers begrijpelijk dat men er gemakkelijk toe zal komen om van iemand die spreekt over bovenzintuiglijke kennis, onweerlegbare bewijzen te verlangen voor wat hij aanvoert. Men vergeet echter daarbij te bedenken, dat men zich daarmee overlevert aan misleiding. Want men verlangt dan – weliswaar zonder er zich bewust van te zijn – niet de op de zaak zelf betrekking hebbende bewijzen, maar bewijzen welke men zelf als juist erkennen wil of tot het erkennen waarvan men in staat is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 9 – Theosophie (bladzijde 4)

Nederlandse uitgave: Theosofie (bladzijde 15) – Vertaling H.G.J. de Leeuw

Eerder geplaatst op 19 mei 2012

3 gedachtes over “In de lucht zwevende nonsens

  1. Haike

    De manier waarop wij bewijzen eisen via wetenschappelijk gerandomiseerd dubbel blind onderzoek, en de manier waarbij wij er klakkeloos vanuit gaan dat dat de enige juiste manier is van meten die er bestaat in deze wereld ervaar ik persoonlijk als wurgend, als de hernieuwde inquisitie van deze tijd….

  2. Ja, dat kan heel ergerlijk zijn. Men verdiept zich jarenlang ergens in en komt tot een zekere overtuiging en dan zeggen anderen, die er niets van afweten, dat men dat eerst maar eens bewijzen moet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s