Illusies en Waanvoorstellingen

Dat is de karakteristieke eigenschap van waanvoorstellingen, van illusies, dat de erdoor getroffenen (Duits: Befallenen) er een overweldigend geloof aan ontwikkelen. Er is niets moeilijker dan iemand, die illusies heeft – het hoeven niet eens hallucinaties, maar enkel gewone waanvoorstellingen, paradoxale ideeën te zijn -, zulke voorstellingen uit het hoofd te praten. Als bijvoorbeeld een mens op ziekelijke wijze het idee in zich ontwikkelt dat hij door andere mensen achtervolgd wordt, dan is het geweldig moeilijk door louter overreding hem van dit idee af te helpen en het komt voor, dat zo iemand de meest wonderlijke, logische gedachtenconstructies opbouwt om te bewijzen hoe juist het is wat hij aan dergelijke waanideeën heeft. De mens kan bezeten raken van wat zo over hem komt, en rotsvast gelooft hij aan de objectieve werkelijkheid van zulke ideeën.

Bron: Rudolf Steiner – GA 62 – Ergebnisse der Geistesforschung – Berlijn, 21 november 1912 (bladzijde 127-128)

Eerder geplaatst op 18 mei 2012

Een gedachte over “Illusies en Waanvoorstellingen

 1. Walter Hebing

  Ik weet niet of Ridzerd dit Steinercitaat plaatst om me wederom uit te dagen, maar wel sluit dit citaat “naadloos” aan mijn reactie op het vorige citaat van Steiner! Een tijdsgenoot van Steiner, namelijk Nicolay Berdjajov schrijft hier het volgende over:
  De wereld is een periode van verval en anarchie binnengetreden, tegelijkertijd bezeten zijn van organisatie, van idee van systematisering gedwongen uniformiteit!
  De diepste wortels van dit verval kan men zoeken in de geestelijke sfeer.
  Een echte genezing kan alleen komen door een nieuwe geestelijke potentie!
  De wereld bevindt zich op het ogenblik niet alleen in een ondraaglijke economische en politieke toestand , maar bovenal ook in een ondraaglijke geestelijke situatie! Reeds het bestaan van het Geestelijk leven wordt ernstig bedreigd. Wij leven in een wereld van de waanzin, maar men bespeurt het niet! De mens is zelf door de waanzin overvallen.
  Door de levensbegeerte, door de liefde voor deze wereld heeft de mens zijn evenwicht verloren en is de mens gevallen. Opnieuw heerst op aarde het poli-demonische!
  De mens kon door alle vervalsingen en ontwrichtingen van het christendom niet beseffen dat hij eenzijdig bezig was! Ofwel in ascese naar God gewend vergat hij zijn medemens, kloosterlingen,enz. enz.
  Of de mens was naar de mens gekeerd en vergat hij God!
  Het religieuze probleem van de mens als drager van de God/Menselijke Waarheid! Het probleem van de Christelijke Antropologie is het fundamentele probleem van ons tijdperk geworden.
  In geestelijke stromingen van onze tijd verschijnt de ontmenselijking in twee vormen. In de vorm van het naturalisme en die van het technicisme! De mens onderwerpt zich hetzij aan kosmische krachten of aan de energieën van de technische beschaving! Hij onderwerpt er zich niet alleen aan, maar hij lost er ook in op en verdwijnt in het kosmische leven of in de almachtige techniek!
  In beide gevallen verliest de mens zijn aangezicht en valt hij uiteen in elementen(Professies)!
  Tot zover Nicolay Berdjajev.
  Ik vind dit een realistische kijk op ons huidig zijn en kan me aansluiten bij zijn woorden:De diepste wortels van dit verval kan men zoeken in de geestelijke sfeer.Een echte genezing kan alleen komen door een nieuwe geestelijke potentie!
  Ik zoek aansluiting bij een nieuwe geestelijke potentie, Het Thomas Evangelie heeft mijn geest weliswaar verruimd, maar niet genoeg om mijn hart eraan te schenken. Steiner heeft goede spreuken maar bindt ze aan tijdslimieten en dat gaat er bij mij niet in! Immers aan de mens is de eeuwigheid gegeven, dus tijd speelt geen rol in de ontwikkeling van het Leven(De mens). De mens als evenbeeld van God gezien!
  Steiner zegt zelf, feiten moet je beleven, nou ik heb er genoeg beleefd om het met Nicoalay Berdjajov eens te zijn. Wij leven in een wereld van de waanzin, maar men bespeurt het niet! De mens is zelf door de waanzin overvallen. Ik heb onder een spanlaken gelegen, een aantal keren in een isoleercel vertoefd, de geboortes van mijn kinderen meegemaakt, wat een waanzin hebben we ontwikkeld om onze waan gestand te doen!
  Het is makkelijker om een kind van de buren mee te krijgen dan hun auto!
  Kinderen in de opvang doen, om te kunnen gaan werken, terwijl juist kinderen ons de weg kunnen wijzen naar de bron des levens!
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s