Karma/Verleden/Toekomst

We begrijpen ziekte en karma zeer verkeerd als we altijd alleen naar het verleden kijken. […] Karma wordt echter tot een wet voor handelingen, voor vruchtbaarheid in het leven, als we in staat zijn door het karma van het heden in de toekomst te zien.

Bron: Rudolf Steiner – GA 107 – Geisteswissenschaftliche Menschenkunde – Berlijn 26 januari 1909 (bladzijde 217)

Zie ook: Een dergelijk inzicht laat ons menige ziekte lichter verdragen

Advertentie

18 gedachtes over “Karma/Verleden/Toekomst

 1. Verleden, toekomst, ziekte,
  Waarom is ziekte, vooral bij oude mens, om nog te leren om
  te kunnen gaan met de toekomst, er is niet veel toekomst
  voor de oude mens.

  Belia

 2. baldu

  Beste Ridzerd

  Hoewel de vertaling gisteren anoniem werd verstuurd, wil ik nog graag even inspelen op wat erin gevraagd wordt. Immers, daar gaat niemand op in.
  Men hoopt, gezien de vele reacties die je hebt losgemaakt, dat jij je bijdragen wil blijven leveren. Omdat ik het prachtig vind wat je doet, en niet slechts jouw koekjes wil eten 🙂 wil ik graag mee helpen bakken en ter ondersteuning aanbieden je zo nu en dan een handje te helpen met vertalen. Voor mij is het misschien wat makkelijker, daar ik in het grensgebied woon.
  Mocht je verlegen zitten om een stukje, dan wil ik graag even met je meekijken, of een stuk vertalen. Ik denk dan aan 1x per week. Misschien is er [ik herhaal de suggestie] nog wel iemand bereid bij te springen in de bakkerij???

  groet
  Baldu

  1. Ik zou willen voorstellen om in gevallen dat een of andere vertaling mij niet lukt, dat ik dan de tekst gewoon in het Duits op mijn blog plaats. Wie dan tijd en zin heeft om het te vertalen, die kan dat dan doen. Ik zou ook iedere keer wel aan jou of aan eventuele anderen kunnen vragen om een bepaalde tekst te vertalen, maar dit wordt dan zo’n heen en weer gemail, dat is ook nogal omslachtig. In ieder geval hartelijk bedankt voor je aanbod.

   Groet,
   Ridzerd

   1. Hedvig

    Wat een goed idee, Ridzerd. En mochten er meer mensen het vertaald hebben is ook niet erg. Zo is het eigenlijk ook een verkapte taalles. Ik ben er altijd voor in om te leren.

 3. Beste Ridzerd, ik kan niet aanbieden om te helpen vertalen. Wel kan ik je vertellen dat ik elke keer blij ben met jouw Blog, ware voeding voor mijn ziel. Kijk goed wat je aankunt en doe vooral niet meer dan dat. De ‘paar zinnen’ van vandaag, daar zou ik al een week mee vooruit kunnen, omdat het me ook weer op andere ideeën brengt om te lezen. Bijzonder hartelijke dank voor al jouw moeite!

  Terug naar het thema van vandaag.
  Ik schreef al eerder, dat ik vanaf mijn derde levensjaar met ‘ziekte’ te maken heb. Al vanaf heel klein wist ik, voelde ik dat dit niet voor niets was. De beelden, tevens mijn eerste herinneringen, zijn nog glashelder van die tijd. Ik ben nu in mijn 61ste levensjaar.
  21 jaar later, na het ontstaan van deze ingrijpende aandoening op mijn 3e, die mijn hele leven een grote rol blijft spelen, leerde ik de antroposofie kennen, herkennen. Wat een geluk! Het heeft me geleerd totaal anders te kijken naar het hebben van een aandoening die voor een groot deel mijn leven bepaald. Juist daardoor is het gelukt om o.a. door herbelevingen van vorige levens inzicht te krijgen waarom deze aandoening ( polio) gekomen is in dit leven. En natuurlijk ook het fraaie aanbod van de antroposofische geneeskunst met al haar disciplines.
  Ik heb het gevoel, het idee, dat ik ermee een grote sprong voorwaarts in mijn ontwikkeling heb kunnen maken. In die zin ben ik deze aandoening zeer dankbaar! Oud opruimen, nieuw ontstaat aan vermogens. Dat wat ik innerlijk heb kunnen omvormen gaat t.z.t. mee naar de geestelijke wereld en mee naar een volgend leven. Toekomst!
  Natuurlijk is hier nog veel meer over te vertellen, echter mijn boodschap is hopenlijk duidelijk.

  En Ridzard, ga niet over je grenzen, heb ik veel te vaak gedaan door enthousiasme voor iets. Alles wat je wel lukt, met of zonder hulp van anderen blijft heel waardevol voor mij.

  Fijne dag en een hartelijke groet, Annelies

 4. Annelies, dank voor je vele lovende woorden. Ik sluit me aan bij Hedvig, ik denk ook dat ik veel van je kan leren. Eigenlijk wel mooi, dat er hier velen zijn die wel wat aan mijn blogs hebben, hoewel ze vaak meer verstand en kennis van antroposofie hebben dan ikzelf.

 5. Haike

  Ridzerd!! Je kan het wel!! Máár drie zinnen neerzetten, waar ik vervolgens als lezer wel weer een week werk aan heb… :O)

 6. Je zou het ook zo kunnen zeggen: we zijn een bewustzijnsstroom geworteld in het universum, dat oneindig de voortzetting is van zichzelf.

  ps. Ga door Ridzerd, hou vol. Je doet er heel veel mensen een plezier mee.
  Een hartelijke groet uit het geboorteland van Steiner, en wel uit Wenen.
  Michel

 7. Ik ben net terug en lees de reacties. Wat een fijn gesprek vandaag. Zo wordt het steeds completer door het lezen en aanvullen van elkaar. Dit maakt me blij.
  Fijne avond en een goede nacht allemaal!
  Annelies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s