Dan ziet hij dingen die in het gewone leven helemaal niet bestaan…

Voor de gewone zintuiglijk georiënteerde mens is er geen mogelijkheid om in dit gebied (van bovenzinnelijke kennis) binnen te treden. Wij kunnen alleen met hulp van de onderzoeksmethode van het geestelijk gebied erin komen. Als de mens zichzelf omwerkt tot een werktuig voor hogere krachten, om te kunnen kijken in de wereld die voor de zintuiglijk georiënteerde mens verborgen blijft, dan treden in hem – ik zal in de negende voordracht over de ‘innerlijke ontwikkeling’ daarover nog uitvoerig spreken – heel bijzondere verschijnselen op. De gewone mens is niet in staat om zichzelf te schouwen of de voorwerpen in zijn omgeving bewust in zich op te nemen, als zijn zintuigen slapen. Als de mens echter de occulte onderzoeksmethode gebruikt, dan houdt dit onvermogen op en begint hij op een bewuste manier de indrukken in de astrale wereld waar te nemen. Aanvankelijk bestaat er een overgang die iedereen kent tussen het uiterlijke leven van de zintuiglijke waarneming en het leven, dat zelfs in de diepste slaap niet uitsterft. Deze overgang is de chaos van de dromen. Iedereen kent het, meestal als naklank van hetgeen hij overdag heeft beleefd. Hoe zou hij in de slaap ook iets nieuws kunnen opnemen? De innerlijke mens heeft immers nog geen waarnemingsorganen. Maar toch is er iets aanwezig. Er is leven. Wat bij de slaap uit het lichaam is getreden, herinnert zich en deze herinnering stijgt in meer of minder verwarrende beelden op in degene die slaapt. In plaats van chaos begint dan steeds meer en meer orde en harmonie in het rijk van de droom te ontstaan en dit is een teken ervoor dat de mens zich geestelijk begint te ontwikkelen; en dan ziet hij in de dromen niet meer louter de naklank van de werkelijkheid op een chaotische manier, maar ook dingen, die in het gewone leven helemaal niet bestaan.

Bron: Rudolf Steiner – GA 54 – Die Welträtsel und die Anthroposophie – Berlijn 5 oktober 1905 (bladzijde 24-25)

P.S. Met dank aan Fer van der Vleuten die de hele voordracht, waaruit deze tekst komt, heeft vertaald en aan mij gestuurd.

4 gedachtes over “Dan ziet hij dingen die in het gewone leven helemaal niet bestaan…

 1. Hedvig

  Ik wil Fer van der Vleuten ook graag bedanken voor de vertaling van dit prachtige citaat. Mooi deze samenwerking met jou Ridzerd.

 2. Een antroposofisch arts, waarmee ik eerder wel mijn droombeelden besprak, zei eens tegen mij: “Let er nou ook eens op wat je niet zo direct op is gevallen in het droombeeld”. Dus niet alleen kijken naar hetgeen heel duidelijk aanwezig is, maar er ‘langs’ proberen te kijken. Dan kunnen er nieuwe indrukken van het beeld, de beelden naar boven komen, is mijn ervaring.

  Wat fijn Fer dat je Ritzard helpt!

 3. Haike

  Hé zeg…. ik ben nog bezig met de drie zinnen van gisteren…
  Alle gekheid op een stokje; het is weer een juweeltje..

  Ik droom wel over het feit dat ik mijn middelbare school niet heb afgemaakt, (wat overigens in werkelijkheid niet zo is) en ik denk dat het nu een jaar of 2 geleden is, dat ik iemand sprak die ik verder nog nooit eerder heb gesproken, en exact diezelfde droom heeft, die ook zo nu en dan terug komt. Kennelijk kan dat dus ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s