Dat verdraagt hoogstens een gans, maar een mens niet

Beste lezers en lezeressen,

Tot mijn spijt is het citaat van vandaag in het Duits. Ik ben al wekenlang moe en heb momenteel de energie niet om te vertalen.

Dasjenige, was der Mensch heute lernt, das ist geradeso in ihm, wie wenn Sie ihm Steine in den Magen hineinlegen. Das verträgt höchstens eine Gans, aber nicht der Mensch. Wenn Sie dem Menschen Steine in den Magen hineingeben, dann ruiniert er seinenVerdauungsapparat. Wenn Sie den Menschen das lehren, was heute gelehrt wird, so ruinieren Sie eigentlich seinen Kopf. Nicht wahr, wenn ich meinen Arm nicht gebrauche, wird er schwach. Wenn ich meinen Kopf nicht richtig gebrauche, wird der Kopf schwach. Aber der Kopf hat auch während des mütterlichen Keimens schon Sternenkräfte bekommen. Wenn Sie ihm nichts erzählen und er keine Gedanken haben kann von den Sternen, so bleibt er schwach, geradeso wie die Muskeln, wenn man sie nicht gebraucht. Wenn man dem Kind nichts beibringt von der Welt, so muß der Kopf schwach bleiben. Und der hauptsächlichste Schaden des heutigen Zustandes ist – Sie müssen das nicht übel nehmen -, daß die Menschen schwache Köpfe haben und nichts verstehen voneinander, sich nach Klassen trennen und gar nichts verstehen voneinander. Das ist geradeso, wie wenn ich Menschen zu Athleten machen will und ihnen ihren Bizeps ganz schwach lasse. So ist es mit Menschen, die ich ausbilde und deren Kopf ich schwach lasse, weil sie dann gerade dasjenige nicht wissen, was sie wissen sollten.

Bron: Rudolf Steiner – GA 348 – Über Gesundheit und Krankheit – Dornach 24 oktober 1922 (bladzijde 56)

P.S. Zie voor de vertaling van deze tekst hieronder bij de reactie van Anoniem.

Advertentie

12 gedachtes over “Dat verdraagt hoogstens een gans, maar een mens niet

 1. Ans Verbart

  Beste Ridzerd,

  Misschien moet je om de dag een citaat doorgeven, dit is wel veel werk volgens mij, ik lees het altijd met veel interesse en vind het brengt mij vaak een andere visie,

  Dank voor alle moeite tot nu toe,

  Vriendelijke groet,

  Ans Verbart

 2. Anoniem

  Ik neem het vandaag even van je over Martinus. Dit is het zo’n beetje. Misschien kunnen ook anderen een handje helpen?

  Dat wat de mens van tegenwoordig leert, is net zo in hem aanwezig als wanneer u hem stenen in de maag zou leggen. Een gans zou dat nog kunnen verdragen, maar een mens niet.
  Indien u iemand stenen in de maag zou leggen sloopt dat zijn verteringsapparaat. Als u de mensen zou onderwijzen wat tegenwoordig wordt onderwezen ruïneert u eigenlijk zijn hoofd. Het spreekt vanzelf dat als ik mijn arm niet zou gebruiken diezelfde arm zwak zou worden. Als ik mijn hoofd niet op juiste wijze gebruik wordt het hoofd zwak. Echter, het hoofd van de mens heeft ook tijdens de zwangerschap sterrenkrachten gekregen. Als u hem niet informeert en hij geen gedachten zou hebben vanuit de sterren dan blijft hij zwak, net zoals spieren wanneer men ze niet gebruikt.
  Wanneer men een kind niets van de wereld bijbrengt, zal zijn hoofd zwak blijven. De grootste hoofdzakelijke schade van deze huidige toestand is – u moet me dat niet kwalijk nemen – dat de mensen zwakke koppen hebben en niets van elkaar begrijpen, en zich in klassen verdelen. Dat is net zo wanneer ik van mensen atleten zou willen maken terwijl ik hun biceps totaal onontwikkeld laat. Zo is het met mensen gesteld die ik onderwijs, en ik hun hoofden zwak zou laten, omdat ze dan juist dat wat ze zouden moeten weten, niet weten.

 3. Haike

  Ridzerd, ik geniet met volle teugen van je vertaalde citaten, het geeft mij stof mee om de dag mee door te gaan, en ook wel langer, want een aantal zaken vragen bij mij iig om herkauwt te worden. Ik reageer niet altijd, soms omdat ik dan niks zinnigs heb, om toe te voegen. Het is ook een kunst om dingen te laten.
  Maar ook als ik niet reageer heb ik het citaat wel gelezen. Persoonlijk vind ik het gewoon fijn om een moment in de dag te hebben waarbij ik er ondertussen echt ff voor ga zitten om een nieuw citaat op Aquarius te lezen. Je geeft zelf al aan dat het jammer zou zijn als je er helemaal mee zou stoppen, en ik sluit me helemaal bij die zienswijze aan, ik zou het werkelijk missen.

  Maar wat niet gaat, dat gaat niet, zo realistisch moet je natuurlijk ook zijn. En misschien is een goede oplossing er inderdaad wel een, die daaruit bestaat dat je niet iedere dag een citaat post, maar dat je daar naar een andere frequentie zoekt. En niet een waarbij je langere citaten plaatst om te compenseren, want tenslotte gaat het niet om hoeveelheden of lange lappen tekst.
  We hebben het er hier er in het verleden wel eens eerder over gehad: het allergrootste getal is 1 en de rest is een deling daarvan, dus daar zullen we het mee moeten doen. Wanneer je dat in de praktijk brengt, ben je al bezig uit te dragen, en te verwezenlijken wat Steiner heeft geschreven en over heeft gesproken.

  Die sporen daarvan zijn misschien niet onmiddellijk zichtbaar voor jou en mij maar ze zijn er wel.

  En ik als lezer? Ik kan fun hebben, denken en erop kauwen als er weer een vertaalt citaat staat op Aquarius van Ridzerd, al is het maar eens in de 2 weken..

 4. Beste Ridzerd
  Trouw lees ik, in dank, je Steinerberichten Mijn kinderen hebben alle 5 Steinerscholen bezocht Ik ben wel Boeddhist maar veel van de antroposofische leer is mij sympathiek Doe mij een persoonlijk genoegen Stop niet Je weet het is hiermee net als met iemand “healen”. Dit werk heeft ook een positief effect op jouw wezen !!!
  Ik woon tijdelijk in Columbia Een misdadige klassenmaatschappij zonder respect voor het leven Hier in Cali worden dagelijks 6 mensen vermoord Heb door mijn werk veel tropische landen bezocht Deze cultuur verlangt uiterlijk vertoon ook in de vorm van overdreven beleefdheid, maar de hersenen komen hier veel te kort Men leest niet (!) en weet niets van de wereld Alleen van Mi Colombia
  Ga door Bij mij krijgen jouw bijdragen een warm onthaal
  Willem

 5. Hallo Willem, 6 moorden per dag, dat is zowat 2200 per jaar, alleen al in Cali, een stad met dik 2 miljoen inwoners, las ik in Wikipedia.. Een trieste zaak.
  In ieder geval bedankt voor je complimenten. Ik ga door.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s