Wat is er ziek bij een geesteszieke?

Wat is er ziek bij een geesteszieke? Bij een geesteszieke is juist het lichaam ziek, en het lichaam kan de ziel en de geest niet gebruiken. Bij iemand van wie men zegt dat hij geestesziek is, is altijd iets in het lichaam ziek; en als de hersenen ziek zijn, kan men natuurlijk niet normaal denken. Men kan ook niet normaal voelen als de lever ziek is.

En zo komt het dat eigenlijk ‘geestesziek’ de slechtste uitdrukking is die men kan kiezen, want ‘geestesziek’ betekent niet dat de geest ziek is, maar geestesziek betekent: het lichaam is zo ziek, dat men over de geest, die altijd gezond is, niet kan beschikken.

Vóór alles moet u duidelijk inzien dat de geest altijd gezond is. Alleen het lichaam kan ziek worden en het kan dan niet op de juiste wijze over de geest beschikken. Als iemand zieke hersenen heeft, dan is dat hetzelfde als wanneer iemand een hamer heeft die bij elke slag afbreekt. Als ik tegen iemand die geen hamer heeft, zeg: ‘Je bent een luiwammes, je kunt helemaal niet timmeren,’ dan is dat natuurlijk grote onzin. Hij zou heel goed kunnen timmeren, maar hij heeft geen hamer tot zijn beschikking. Zo is het ook grote onzin om te zeggen dat iemand geestesziek is. De geest is volkomen gezond, maar zijn lichaam, zijn werktuig, laat hem in de steek. 

Bron: Rudolf Steiner – GA 350 – VORTRÄGE FÜR DIE ARBEITER AM GOETHEANUMBAU – Dornach, 28 juni 1923 (bladzijde 144-145)

448px-Bleistiftportät_Rudolf_Steiner

Eerder geplaatst  op 24 februari  2018  (4 reacties)

9 gedachtes over “Wat is er ziek bij een geesteszieke?

 1. B

  Angst- en depressieklachten worden al wel vaker met wandel- en hardloopschema’s behandeld ipv met potten met pillen.
  Als je je gaat realiseren dat je een geest in een lichaam bent, heb je volgens mij wel minder kans om ziek te worden.

  1. Haike

   Was die laatste gedachte van je maar zo simpel, maar dat is het niet. Ziekte’s die je doormaakt kunnen ook te maken hebben met een voornemen wat je al voor je incarneren hebt genomen. Namelijk dat je dat en dat aan ziektes wilt doormaken.

   Effe heel kort door de bocht: Steiner zelf heeft het er over dat je soms met al je (antroposofische) medicatie op het dak kan gaan zitten als iemand zich zaken heeft voor genomen of wil uitwerken / doormaken.

   En ik besef donders goed dat ik geïncarneerd ben, een Geest in een fysiek lichaam. Toch zet ik me al sinds mijn 11e jaar uiteen met Kanker..

   Wat ik wel kan zeggen is dat mijn Geest gevormd is door die ziekte. Kan nog steeds beter, want ik maak nog steeds wel eens een uitglijder, maar daar wordt aan gewerkt… 😊😇

   1. B

    Ja Steiner zegt dat een ziek lichaam de geest hindert.
    Maar jij bent het voorbeeld van wat ik zelf dacht, namelijk dat de geest (bewustzijn) toch zeker ook van invloed is op het fysieke lichaam. (?)

   2. Haike

    Tja,…. 🤔 ik ben destijds wel terminaal verklaart als jongetje. Overigens is dat nooit tegen mij gezegd, daar ben ik zelf nog niet zo heel lang achter uit schrijfsels van mijn overleden moeder.
    Op mijn 39e kwam het terug, weliswaar werd daarvan gezegd dat ik die kanker had gekregen van de bestraling die ik als kind had ondergaan, maar met die kanker worstel ik nog steeds. Radioactiviteit is een kracht die je blijkbaar niet moet onderschatten. Geest of geen Geest in een fysiek lichaam. Ik vraag me af of zelfs de Maretak daar tegen is opgewassen, verzachten doet het wel, maar weg is de kanker (nog) niet.

   3. Haike, dan heeft behalve jijzelf ook je moeder het zwaar, heel zwaar gehad. Want voor ouders is er zowat niets ergers dan een jong kind dat terminaal ziek is of overlijdt.

   4. Haike

    Dank je Ridzerd.

    Bij mij is haar dat inderdaad bespaart gebleven, bij haar 1e dochter mijn oudste zus echter niet. Die had ook een hersentumor en is daaraan op 50 jarige leeftijd overleden.
    Toen ik haar erna vroeg hoe is dat om je eigen dochter te overleven, werd dat weggewuifd met de mededeling dat dat zo vaak gebeurt.

    Wel vertelde ze me dat een dag of drie na overlijden van mijn zus haar baarmoeder krampte alsof haar dochter daar weer in terug keerde.

    Jaren later kwam ik er achter dat in praatgroepen voor ouders die een zoon of dochter hadden verloren 70% van alle moeders die ervaring hebben gehad.
    Onzichtbare dingen, die een fysieke reactie teweeg brengen. Waarmee de Geestelijke wereld misschien wel dichterbij is dan menigeen kan vermoeden.

   5. Haike

    Ik denk in haar geval dat ze vermalen is tussen twee sterken Geesten om maar weer terug te komen op een Geest in een lichaam.

    Mijn moeder was een hele sterke persoonlijkheid, maar de echtgenoot van haar oudste dochter was dat ook. Mijn moeder vond dat haar kleinkinderen naar de verkeerde school werden gestuurd, en hij had zoiets van (terecht) Waar bemoei jij je mee…
    Mijn zus zat in die zin tussen twee vuren in, misschien kan je wel zeggen dat dat haar letterlijk de kop heeft gekost…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s