Fanatisme

Dat is het allerergste in het leven en in het bijzonder in de opvoeding en het onderwijs, het fanatisme: dat men vastloopt in een bepaalde richting, van niets anders meer wil weten, en alleen zijn eigen richting, die in bepaalde leuzen is samengevat, nog maar wil doordrukken. Ja, wie de wereld op onbevangen wijze beziet, die weet: het is met bepaalde richtingen en standpunten nu eenmaal zo, dat het slechts standpunten zijn. Als er hier een boom staat waarvan ik een foto maak, dan geef ik u daarmee één beeld. Dat beeld is van hieraf genomen; het beeld komt er vanuit een ander punt anders uit te zien, zodat u best zou kunnen zeggen: Dat is niet dezelfde boom, wanneer u uitgaat van dat ene beeld. Zo zijn er in de wereld ook verschillende standpunten, wereldbeschouwingen. Die zijn altijd maar van één kant uit gezien. Alleen degene die weet dat men de dingen van de meest verschillende kanten moet bezien, wordt niet fanatiek, maar veelzijdig, verkrijgt een noodzakelijke universaliteit.

Bron: Rudolf Steiner – GA 305 – Geestelijke grondslagen voor de opvoedkunst – GA 305 – Oxford, 25 augustus 1922 (bladzijde 178-179)

Vertaling overgenomen uit Rudolf Steiner – Geestelijke grondslagen voor de opvoedkunst (blz. 192)

Vertaling L.W.J. Beugel en J.F. la Poutré

44bb7bf1-764c-4419-a3e0-bfb8530ea6e9

RUDOLF STEINER RECHTS – In het Italiaans staat er: Al op veertienjarige  leeftijd studeerde hij de Duitse filosoof Immanuel Kant

Eerder geplaatst  op 25 februari  2018

17 gedachtes over “Fanatisme

 1. Yvon

  Eigenlijk een prachtig citaat, juist in deze tijd, waarin het fanatisme in zwart/wit denken en het complotdenken alleen maar erger wordt, zo toepasselijk.

  1. B

   Zolang je zelf het woord complotdenker nog in de mond neemt ipv op bepaalde inhouden in te gaan ben je zelf ook aan het framen/verdelen/wijzen oftewel een fanaat van deze tijd.

   1. henri

    Complotdenken heet nu COMPLEETDENKEN !

    https://www.compleetdenkers.be/

    Laatste interviev met oud burgemeester en politcus Peter Vereecke ..die plots complotdenker werd en ik vindt hem heel wel wijs ..mogen anderen daar alleszins een voorbeeld aan nemen .

   2. B

    Ah, die kende ik nog niet, die sla ik op voor als ik tijd heb.
    Zo probeer ik idd het gangbare nieuws keer op keer weer naast het alternatieve nieuws te leggen, en soms lijkt het heel even bij elkaar te komen, maar het blijft opletten geblazen, wetende dat de grootste macht de alternatieve nieuws geluiden ook kan ‘kapen’ op het moment dat de data laten zien dat mensen er bewuster door worden.
    Dus behalve de censuur die gaande is is er ook een lastige misleiding gaande omdat er een soort spel gespeeld wordt met alles wat we doen en denken.
    Zo wordt de hoge energienota steeds in verband gebracht met het verbruik, terwijl het energiebedrijf aan de telefoon me heeft uitgelegd dat de megarekening die ik op moest hoesten NIETS te maken heeft met mijn verbruik, dat was hetzelfde gebleven. Ik betaal dus niet voor het klimaat, ik betaal voor de politieke spelletjes van de EU.

  2. B

   Ik weet eigenlijk helemaal niet wie de schuldige is van deze chaos en conflicten in de wereld.
   Er zijn allerlei mogelijke scenario’s en invullingen voor te bedenken en dat doe ik ook maar uiteindelijk weet ik niks van wat er zich werkelijk afspeelt op topniveau en weet ik uit eigen ervaring dat je er vroeg of laat altijd weer achterkomt dat bijna niets is wat het lijkt.
   Dus reageer ik puur intuïtief en vaak ook impulsief op de indrukken die ik krijg en dat waren er nogal wat sinds ‘corona’.
   En het lijkt ook nog eens nog lang niet afgelopen.
   En om het te vergelijken met de boom uit het citaat; ik ben nog nooit in Rusland geweest dus ik moet het doen met het beeld dat er gegeven wordt. En mijn intuïtie zegt me dat dat zeer beperkt is. En zo wordt ieder volk een beeld van een bepaalde kant of aspect van de boom voorgehouden.
   Ik vind het heel vervelend hoe de thema’s gezondheidszorg, klimaatverandering en oorlog ons als mensen zo verdeeld heeft gemaakt . Maar ook super leerzaam.

   1. B

    En correctie, het zijn niet de thema’s die ons verdelen, want het zijn juist universele thema’s, het is in mijn beleving meer of die thema’s bewust zijn aangegrepen door lieden met een verborgen agenda. Opportunisten.

   2. B

    Maar behalve dat, (als laatste), moet ik eerlijk bekennen dat ik steeds vaker denk: het lijkt wel of van iedere idealistische boodschap het tegenovergestelde waar is.
    Het lijkt of de echte waarheid geaborteerd wordt, en of er een gemaskeerde aanslag op het leven gaande is. En dan vooral het leven in Europa, het leven van een bepaalde etniciteit. Soms lijkt het net of er langs medische wegen een genocide plaatsvindt, een ‘rassenzuivering’ van dezelfde orde als tachtig jaar geleden.
    En wat er toen is gebeurd, wordt in groeiende complotten nota bene ontkend. Creepy allemaal
    Dus voor wie straks prik nummer 5 gaat halen zeg ik vast we gaan niet op 1 lijn komen.

  1. B

   Bernard
   Mijn punt was dat onze reguliere media het doen overkomen of de hoge gasprijs met de klimaatverandering samenhangt. Dat dat een leugen is.

   1. henri

    Het zijn de snode plannetjes van de groenen die mislopen voor de zoveelste keer , de schuld ligt bij euroclubje Von der Leyen en Timmermans en dit alkles onder het vaandel van Schwabbie

   2. B

    Henri
    Ja ik denk ook dat er door de EU bewust een situatie gecreëerd is waardoor er een grotere financiële afhankelijkheid ontstaat en daarmee nog meer macht over de gewone burgers.
    Opvallend vond ik dat de ‘oplossingen’ voor de gascrisis pas in 2023 van start kunnen gaan terwijl tijdens de coronacrisis alles op stel en sprong kon.
    Er zit duidelijk een voorbedachte rade achter dit alles en Rutte leek ook zeer content.

  2. B

   Bernard
   Is dit niet waar dan? ( Zou het fijn vinden als je even reageert op wat Wierd Duk uitlegt)
   Zijn dit geen spelletjes van onze eigen D66?

 2. Bernard

  Uitspraak van Rudolf Steiner: ” . . . er bestaan ook andere godsdiensten, we moeten ook proberen het wezen van andere godsdiensten begrijpelijk te maken. We trachten de mensen verschillende kanten van de Christusopvatting te doen begrijpen. Daardoor geven we iedere ziel iets wat een verdieping in haar teweeg kan brengen. Maar we vormen haar niet zelf.
  De ziel moet vooral op religieus gebied haar vrijheid van denken houden, om die vrijheid van denken te kunnen ontplooien.” (Eenzaamheid en vervreemding, 10 oktober 1916).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s