Het lesurenrooster op scholen: deze om zeep helper van een echte ontwikkeling van de menselijke vermogens

Het is noodzakelijk,  zonder dat de boog te gespannen wordt, dat niet door inspanning, maar door economie van de opvoeding, concentratie bij de kinderen wordt opgeroepen. Dit kunnen we op de manier die de mens van nu nodig heeft, alleen bereiken, wanneer we iets afschaffen wat tegenwoordig nog heel geliefd is: wanneer we dat vervloekte urenlesrooster in de scholen afschaffen; deze om zeep helper van een echte ontwikkeling van de menselijke vermogens. 

Denk eens in wat het betekent: van 7-8 rekenen; van 8-9 taal; van 9-10 aardrijkskunde; van 10-11 geschiedenis!  Alles wat van 7-8 door de ziel gaat, wordt van 8-9 weer uitgewist, enz. Nu is het zaak bij deze dingen tot de basis te gaan. We mogen er helemaal niet meer aan denken dat er leervakken zijn, dat er ‘leervakken’ geleerd moeten worden, maar voor ons moet het helder zijn: in de mens van 7-14 jaar moeten op de juiste manier denken, voelen en willen ontwikkeld worden. Aardrijkskunde, rekenen, alles moet zo gebruikt worden, dat op een goede manier denken, voelen en willen ontwikkeld worden. […] Voor een bepaalde leeftijd is het bijv. vooral nodig zoiets als rekenen aan te leren. Daarvoor moet je twee, drie maanden de tijd nemen om dan ‘s morgens het rekenen aan te leren. Geen urenrooster waarop alles door elkaar staat, maar een tijd lang rekenen – dan verdergaan. En dan de zaken zo organiseren dat ze ingaan op wat de natuur van de mens op een bepaald tijdstip nodig heeft. Wie denkt er vandaag-de-dag aan dat het urenrooster moord betekent voor een echte opvoeding van de mens?

Bron: Rudolf Steiner – GA 296 – Die Erziehungsfrage als soziale Frage – Dornach, 10 augustus 1919 (bladzijde 50-51)

Overgenomen van de WordPress site van Pieter Witvliet VRIJESCHOOL – Rudolf Steiner over periodeonderwijs.

Denken-voelen-willen-in-de-antroposofie-zijn-zielskrachten

Eerder geplaatst op 25 februari 2017  (1 reactie)

7 gedachtes over “Het lesurenrooster op scholen: deze om zeep helper van een echte ontwikkeling van de menselijke vermogens

  1. Zeer actueel. Ouders die in deze nieuwe lockdown zelf les gaan geven nu, kunnen dat mooi toepassen. Er is hier een snel groeiend schooltje door ouders zelf opgericht dat zo werkt. Een heerlijke plek om te zijn. In Portugal kun je gerust privé onderwijs doen op voorwaarde dat er iedere twee jaar getoetst wordt of de leerlingen net zo goed kunnen schrijven en rekenen als die van de normale lagere school. Dit schooltje A Planeta Alecrim is een groot succes. Jonge gezinnen uit Lissabon en Porto komen hier zelfs wonen opdat de kindjes hier kunnen leren. Het onderwijssysteem is in Portugal nog klassieker dan in Frankrijk.

    1. Haike

      Ik geloof dat ik mijn boeltje moet gaan pakken en naar Portugal moet verhuizen…

      Portugal is in de loop van de afgelopen eeuwen altijd wel een toevluchtsoord voor anders denkenden geweest. Toen de orde van de Tempeliers in Frankrijk werd ontbonden en vele leden op de vuurstapel belanden waaronder ook hun Grootmeester Jacques de Molay vluchten de overgebleven leden voornamelijk naar Portugal waar ze met rust werden gelaten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s