De dag zal komen dat goed en kwaad staan geschreven op het gelaat

We kunnen tegenwoordig nog min of meer het goede of het slechte dat in ons is, verbergen. Een dag zal komen dat we het niet meer kunnen, dat dit goede of dit kwade onuitwisbaar op ons voorhoofd geschreven zal zijn, op ons lichaam en zelfs op het aanschijn van de aarde. Dan zal de mensheid in twee rassen uiteenvallen. Zoals we in de huidige tijd rotsen en dieren tegenkomen, zullen we dan wezens van pure slechtheid en lelijkheid tegenkomen.

In onze tijd kan alleen de helderziende de goedheid of de morele lelijkheid lezen in de wezens. Wanneer echter de gelaatstrekken van de mensen uitdrukking van hun karma zullen zijn, zullen de mensen zich vanzelf verdelen, afhankelijk van  de stroming waar ze klaarblijkelijk toe behoren: naar gelang in hen de lagere natuur overwonnen is of dat deze over de geest zal triomferen. Dit onderscheid begint langzamerhand al werkzaam te worden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 94 – KOSMOGONIE – Paris, 14 juni 1906 (bladzijde 124)

duivel-engel-klimaatparadox

Eerder geplaatst op 28 februari 2017  (3 reacties)

6 gedachtes over “De dag zal komen dat goed en kwaad staan geschreven op het gelaat

 1. Haike

  Het is al werkzaam in de mens, als je een uitspraak doet naar een ander toe maar waar je zelf niet congruent op bent, geeft dat een fysiek meetbare spierverzwakking in je lichaam.

  Nog niet zolang geleden kwam ook het citaat van Steiner langs waarin hij het heeft over het feit dat mensen die liegen en draaien dat daar de fysieke wonden moeilijker en langzamer genezen.

  1. Haike, ik moest het even opzoeken wat congruent eigenlijk is. In het woordenboek staat bij congruent gedrag: ‘uiterlijk gedrag dat overeenstemt met hoe je je innerlijk voelt.’
   Weer wat bij geleerd.

 2. Menig modern mens streeft naar het goede, terwijl hij tot het kwaad wordt aangetrokken. Een opeenvolging van aardelevens, karma en reïncarnatie, een cyclus in de mensheidsontwikkeling die op een zeker moment zal eindigen, stelt hem in staat, maakt het voor hem mogelijk zekere effecten van zaken, waaronder zijn houdingen en gedragingen, – wet van actie en reactie – in balans te brengen. Een vrijheidsproces bij het verenigen en scheiden van geesten.

 3. Bernard

  Haike, ik vind deze zin niet zo makkelijk te begrijpen: “Het is al werkzaam in de mens, als je een uitspraak doet naar een ander toe maar waar je zelf niet congruent op bent, geeft dat een fysiek meetbare spierverzwakking in je lichaam.” Kun je een voorbeeld geven?

  1. Haike

   Ja zeker kan ik dat Bernard.

   Ergens Congruent op zijn is precies zo als Ridzerd het heeft uitgezocht en omschreven.

   Voorbeeld: Je stapt uit je auto, en loopt via het tuinpad naar de voordeur van je huis. Op datzelfde moment staat de buurman jullie wederzijdse heg aan zijn kant te knippen. Hij ziet jou over het tuinpad naar de voordeur lopen en roept: “Hé buurman lekker weertje he…. Alles goed??” Ja ja roep je terug; alles gaat lekker z’n gang, alles gaat goed.

   Maar je bewustzijn spreekt je tegen, want die ochtend heb je knetterende ruzie gehad met je partner, wie vandaag de boodschappen zou gaan doen en de kinderen uit school zou halen. Dat escaleerde nogal, en beide partijen hebben het huis verlaten met knallende deuren achter zich dicht te trekken waarbij de ruiten in hun sponningen trilden….
   Die ruzie is nog helemaal niet opgehelderd en uitgesproken, dus zit het helemaal niet goed… toch zeg je tegen de buurman dat het goed gaat…. Dan ben je dus niet congruent op wat je zegt en dat is fysiek te merken door een spierverzwakking..

   In de Kinesiologie wordt hier veel gebruik van gemaakt. De kinesioloog stelt een vraag aan een client die met “Ja” of “Nee” te beantwoorden is aan het onderbewuste van die client. De client houdt een arm horizontaal naast zich. De kinesioloog drukt op de arm om deze naar beneden te duwen, zodat deze weer paralel met het lichaam komt. Dan betekent dit een “Nee” op de gestelde vraag. Blijft de arm min of meer horizontaal, of is alleen maar met veel meer kracht naar beneden te duwen, dan is het antwoord dus “Ja”

   Om te testen of alles naar behoren functioneert, bij de client wordt vooraf gekeken of die congruent is op wat hij/zij zegt. De tester laat dan ook de client vaak zijn volledige naam zeggen, vooraf gaande aan de woorden: ‘Ik ben …..’ Als het goed is zal de arm horizontaal blijven als positieve bevestiging.
   Laat je daarna diezelfde persoon zeggen: ‘Ik ben Jan Klaassen’ wat hij dus niet is, zal er onmiddellijk een spierverzwakking optreden en bij duwen zal de arm naar beneden gaan. Omdat er een uitspraak gedaan wordt waar men niet congruent op is.

   Dezelfde test is ook uit te voeren met de duim en wijsvinger; die worden tegen elkaar gezet alsof je er een muntje mee vasthoudt. De tester zal trekken aan duim en wijsvinger. Dezelfde uitspraken worden gedaan. Blijven vinger en duimtop tegen elkaar aan, is men congruent op de uitspraak, is dus sterk, geen spierverzwakking. Wijken vinger en duimtop wel van elkaar is er een spierverzwakking opgetreden.

   Dus de sterke verhalen die in de kroeg aan elkaar vertelt worden, zijn eigenlijk zwakke verhalen… 😊😇

 4. Haike, ik moest het even opzoeken wat congruent eigenlijk is. In het woordenboek staat bij congruent gedrag: ‘uiterlijk gedrag dat overeenstemt met hoe je je innerlijk voelt.’
  Weer wat bij geleerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s