Over korte rokjes, korte broeken en blindedarmontsteking

In onze tijd praat men veel over het harden (Duits: Abhärtung). Bedenkt u eens hoe men de kinderen hardt. Tegenwoordig worden de kinderen al – vooral bij welgestelde mensen, maar de anderen komen ook al en doen het na -, zo gekleed: Terwijl wij in onze jeugd als kinderen gewone kousen aan hadden en geheel bedekt waren, hoogstens op blote voeten liepen, is het tegenwoordig zo dat de kleding hooguit tot de knie komt of nog minder lang.

Als de mensen wisten dat dit het grootste gevaar vormt voor latere blindedarmontstekingen, dan zouden ze zich bezinnen! Maar de mode werkt zo tiranniek dat zo’n gezindheid helemaal niet opkomt. Nu worden de kinderen zo aangekleed dat de jurken slechts tot aan de knieën of nog minder gaan, en het zal er nog van komen dat ze later alleen tot aan de buik zullen komen; dat zal ook nog mode worden. Dus de mode heeft een buitengewoon sterke invloed.

Bron: Rudolf Steiner – GA 354 – ÜBER WELT- UND MENSCHENENTSTEHUNG UND DEN GANG DER KULTURENTWICKELUNG DER MENSCHHEIT/ ERNÄHRUNGSFRAGEN – Dornach, 2 augustus 1924 (bladzijde 117-118)

rokjesdag+1

Eerder geplaatst op 15 januari 2016 (17 reacties)

Advertentie

9 gedachtes over “Over korte rokjes, korte broeken en blindedarmontsteking

 1. Maria Muijderman

  Dag Ridzerd. Je bent soms met je quotes to the point en in overeenstemming met de stemming van de tijd. Vandaag ben ik in een totaal andere gesteldheid dan te lezen over korte rokjes, excusez moi. Maria Muijdrman

  1. Sorry, Maria, maar ik kan niet met ieders gesteldheid rekening houden. De een vindt dit leuk, de ander dat. Wat iemand ook maakt of doet, er zijn altijd wel mensen die het maar niks vinden.

   1. Leonie

    Ik koppel het los van een passende tijd of mijn gesteldheid, die doet er niet toe. Vind het bijzonder dat zelf daarin Rudolf Steiner een vooruitziende blik had. Ik verbaas mij er ook altijd over hoe vrouwen op van die hoge paaltjes lopen. Waarom in godsnaam, wie heeft dat uitgevonden?k vergelijk het met de ingebonden voetjes van de vroegere generatie Chinese vrouwen. Ik heb dan ook niets met mode en ik loop dan ook in mijn eigen bedachte kleding niet aan enige tijd gebonden.

   2. Ja, het is eigenlijk een rare uitvinding, die hoge hakken, want het loopt natuurlijk ongemakkelijk en wie er heel veel op loopt, verknoeit zijn voeten ook nog. Maar het staat wel iets beter, althans bij sommige kleding. Daarom zal het dan ook wel uitgevonden zijn.

 2. Haike

  Tja ik ben hem in 2012 kwijt geraakt, die blindedarm; midden in de nacht in een Deens ziekenhuis. Midden in de nacht opereren doen ze echt niet voor hun lol….. Maar op 11 jarige leeftijd hebben ze ook aan mijn hersenen geprutst. Dus misschien is het evenwicht tussen die twee nu weer in evenwicht… 😇🙃

 3. Cor

  Ik weet me zeer verbonden met Rudof Steiner. Maar van de hier uitgesproken Vorschau is toch duidelijk gebleken dat de werkelijkheid totaal anders was. Denk aan de minimode die de meisjes jarenlaan onnodig korte rokjes voorschreef en in mijn jeugd droegen de jongens bijna onzedig krte broeken waaraan de pijpen nauwelijks waarneembaar waren. In al die jaren heb ik nooit gehoord van blindedarmontsteking. Ook later niet. Een klein jaar voor deze voordracht wijst hij in een voordracht voor de arbeiders van het Goetheanum op het verschrikkelijke gevolgen van doding door middel van cyaancali. De huidige uitsluitend bij de wet toegestane middelen bij euthenasie hebben verwantschap met cyaancali en dat het sterven dan ook zo snel mogelijk gebeurt is het gevolg van het *exploderen*van het aetherlichaam waardoor het panorama en de verdere verwerking van dit leven na de dood niet meer mogelijk is. het zou een tweede dood voor ziel en geest zijn. Aan deze vreselijke gedachte is het bovenvermelde misschien als iets bevrijdends te beleven. Ook daar waarschuwt Rudolf Steiner indringend!

  1. Haike

   Ik wel. Ik had een moeder die Mannequin was en regelmatig korte rokjes moest showen die haar overigens ook heel goed stonden als ik zo vrij mag zijn. Maar de volgende dag had ze wel blaasontsteking…

   Toen ik flink in de puberteit kwam en de hormonen door mijn lijf gierden en mijn oren uitspoten, kreeg ik een vriendin die er redelijk uitdagend bij liep, dus ook in een kort rokje. En soms was ze vergeten zei ze om een slip aan te trekken terwijl ze me lachend aankeek.. Maar ja de volgende dag wel een kanjer van een blaasontsteking. In mijn klas die overigens uit meer meiden bestond dan jongens waren in de 11e klas al drie meiden die hun blinde darm kwijt waren….

   Niet dat ik hiermee het ultieme bewijs lever dat bovenstaande citaat klopt, maar mij maak je niet wijs dat e.e.a. met elkaar te maken heeft.

   Wat de euthanasie en cyaan met het citaat te maken hebben ontgaat me ff… Waarmee ik dat onderwerp overigens wel serieus neem, maar het verband tussen korte rokjes en euthanasie, zie ik 1, 2, 3, niet zo…

 4. Cor

  Ik vergat te vermelden dat van Antroposofische zijde kortgeleden een uitstekend boek verschenen is over de te verwachten gevolgen van moderne euthanasie van de heer Henk Smith. De titel is: Euthanasie & Spirituele Consequenties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s