Over geesteswetenschap en praktijk

Even erg in het moderne leven als van de ene kant het extreme kapitalisme, werkte van de andere kant de houding van: Ik leg mij toe op de impulsen van het innerlijkste van mijn ziel, ik geef mij over aan de geestelijke wereld, ik zoek de geestelijke wereld zoals ik die in mijn innerlijk kan vinden; mij interesseren de aangelegenheden van de ziel. Wat kan mij dit Ahrimanische geld – en kredietwezen, vermogen en bezit schelen! Wat trek ik mij aan van het verschil tussen rente en intrest, tussen omzet en winst enzovoort. Ik zorg voor de aangelegenheden van mijn ziel! –

Maar, zoals de mens een eenheid is naar lichaam, ziel en geest, zoals bij hem tussen geboorte en dood samengebonden zijn lichaam, ziel en geest, zo zijn in het uiterlijke bestaan samengebonden de impulsen die wij in ons innerlijk kunnen vinden en de impulsen die in de uiterlijke economische orde liggen.

En evenzeer schuldig aan de moderne katastrofe (W.O. I – fdw) zijn aan de ene kant de materialistische kapitalisten met hun denkwijze en houding, maar aan de andere kant ook diegenen die alleen maar vroom willen zijn, alleen maar geesteswetenschappelijk, die op hun eigen manier de geesteswetenschap abstract willen beperken en zich niet willen inlaten met het doordringen van de alledaagse werkelijkheid met een doortastend denken.

Dat is het wat mij telkens weer en weer aangezet heeft om u aan te sporen om toch niet deze antroposofische geestesbeweging op te vatten als zondagnamiddagspreken die iemand in de ziel zo’n deugd doen omdat er over een eeuwig leven enz. gesproken wordt. U zou deze antroposofische beweging als een weg moeten nemen om de moderne opgaven van het bestaan die ons zo brandend tegemoet treden, werkelijk zinvol aan te pakken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 188 – Der Goetheanismus – Menschen- wissenschaft   und    Sozialwissenschaft – Dornach, 1 februari 1919 (bladzijde 231-232)

Vertaling overgenomen uit Tijdschrift De Brug – Trefwoord EuropeseUnie (44)

Eerder geplaatst op 7 juli 2016  (3 reacties)

2 gedachtes over “Over geesteswetenschap en praktijk

 1. Wat ik dan helaas vaak mis is hulpmiddelen om via de antroposofie in de praktijk te komen.
  En dan bedoel ik om zelf tot onderzoek te komen.
  Zo heeft Steiner preparaten ontwikkeld voor de biologisch dynamische landbouw, maar sinds hem is er (zover ik weet) maar 1 of 2 nieuwe preparaten ontwikkeld.

  1. Haike

   Dag Edo,

   Om ff een goed beeld te krijgen van wat je bedoelt..

   Heb je ervaringen met de huidige preparaten?

   Zo ja, Ben je ontevreden over de werking van die preparaten? En als je dat hebt waargenomen waar ze te kort zouden schieten, kun je daar dan iets meer over vertellen? Daar ben ik persoonlijk wel heel nieuwsgierig naar.

   Denk je dat dit ligt aan de werking van de preparaten of waren de preparaten niet zorgvuldig genoeg voorbereid op hun taak?

   Dat laast heb ik een keer mee gemaakt, dat het koemestpreperaat wat werd opgegraven nog gewoon groene mest was in een koehoorn. Die hebben niet diep genoeg gelegen zei ik toen. Waarop ik door de anderen wat meewarig werd aangekeken.

   Die hoorns hadden ze namelijk in de bouwvoor gelegd, terwijl ze veel dieper de grond in moeten. Niemand die me geloofde dus ik heb daar toen een krat bier op gezet dat ik in deze gelijk had. Vervolgens hebben we het opgezocht in de landbouwcursus, Die krat bier was dus wel voor mij..

   Dat zijn zo een aantal punten waar je zelf gewoon al onderzoek naar kan doen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s