De school van verlatenheid door God

Alles moet uiteindelijk door een school gaan. De laatste vier eeuwen waren ook een scholing voor de mensheid: de school van verlatenheid door God, waarbij het slechts een menselijke beproeving, vanuit een bepaald standpunt een terugkeer naar de chaos is. Vandaag de dag wordt ieder op de proef gesteld zonder dat hij de samenhang met de hogere werelden kent, met uitzondering van degenen die weer de verbinding met de geestelijke werelden gezocht en gevonden hebben. Tegenwoordig leeft bijna iedereen voor zichzelf, zonder dat hij iets van de werkelijke, alles doordringende gemeenschappelijke ontwikkeling opmerkt. Dit heeft ook de vreselijke ontevredenheid op alle gebieden teweeggebracht.

Bron: Rudolf Steiner – GA 93 – Die Tempellegende und die Goldene Legende – Berlijn, 2 januari 1906 (bladzijde 284)

Eerder geplaatst op 27 januari 2015

4 gedachtes over “De school van verlatenheid door God

 1. Bernard

  Het hangt er erg vanaf wat je onder ‘God’ verstaat. Toen de mensheid tot bewustzijn kwam, zocht men een uitdrukkingswijze voor de allesoverheersende scheppingsmacht die men ervoer. Dat gebeurde uiteraard in begrijpelijke taal, terwijl iedereen begreep dat het iets groters uitdrukte. Vandaag-de-dag nemen we die taal heel letterlijk, en dan is God voor bepaalde stromingen zoiets als een ‘meneer op een wolk’. Hoe meer we van de fysieke werkelijkheid doordrongen raken, weten we dat dát niet klopt. Toen 50 jaar geleden iemand aan de maanreizigers vroeg of ze God gezien hadden, reageerde iemand met de opmerking: ‘natuurlijk niet, dan hadden ze moeten uitstappen!’. De islam kent tientallen woorden voor ‘God’ (of Allah), daar kan ik me wel wat bij voorstellen; ‘één unieke, almachtige alomtegenwoordigheid’ .
  Er is geen enkele fysieke term die kan benaderen wie of wat God is; ons bewustzijn is niet er niet groot genoeg voor. Het is vooralsnog al moeilijk genoeg om de concrete werkzaamheid van de fysieke realiteit te doorgronden.
  Ikzelf ga er vanuit dat er een bewustzijn bestaat – God – waar alles uit voortgekomen is, met als doel de niet-fysieke ontwikkeling van de mensheid (waar natuurlijk ook fysieke ontwikkeling, zoals onze hersenfuncties, voor nodig is). Dit bewustzijn ondersteunt de niet-fysieke menselijke ontwikkeling, o.a. door de inzet van het Christus-wezen.

  1. Haike

   Wat ik onder God versta? Nou zoals ik dat tegenkom bij Steiner.. en wat ik meeneem uit eigen waarneming, de keren dat ik in deze incarnatie ff boven ben geweest. Zien doe ik niks maar ik voel onmiddellijk als ze in de buurt zijn. Zelf gebruik ik nauwelijks de term “God”. Meestal heb ik het over de “Geestelijke wereld”. Maar als het me zo op de man af gevraagd wordt; dan is dat mijn eerste antwoord.

 2. Mooi tekstcitaat, Ridzerd. En typisch weer zo één die uitnodigt om de hele voordracht door te nemen. Broodnodige context. Alle mensen doorlopen een universiteit van het leven en dat is een mooi levensgegeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s