Maar weinig daden zijn onbaatzuchtig

De onbaatzuchtige daden zijn de eigenlijk grondleggers (Duits: Begründer) van de onsterfelijkheid: Dit is de reflex van de onbaatzuchtige daden in de buitenwereld. Het hoeven geen zeer grote daden te zijn. Als iemand op onzelfzuchtige wijze iemand een Pfennig schenkt, dan is dat een daad die op dezelfde wijze is op te vatten. Maar het komt slechts in zoverre in de onsterfelijkheid over als daarbij onzelfzuchtigheid is. En maar weinig daden zijn onbaatzuchtig. Als het iemand bijvoorbeeld een gevoel van welbehagen geeft, dan kan die liefdadigheid zeer egoïstisch zijn. Het goeddoen (Duits: Wohltun) ontspringt vaak uit de zelfzuchtige belangen. Als een arme die onder ons leeft met Kerstmis geen vleesgebraad heeft, en ik voel de behoefte hem ook wat te geven, opdat ik me bij mijn eigen vleesgebraad gerechtvaardigd voel, dan is dat toch egoïstisch.

Bron: Rudolf Steiner – GA 93 – Die Tempellegende und die Goldene Legende – Berlijn, 25 december 1904 (bladzijde 119-120)

Eerder geplaatst op 26 januari 2015

Advertentie

3 gedachtes over “Maar weinig daden zijn onbaatzuchtig

 1. Anoniem

  “Het hoeven geen zeer grote daden te zijn. Als iemand op onzelfzuchtige wijze iemand een Pfennig schenkt, dan is dat een daad die op dezelfde wijze is op te vatten.”

  Het kleine is wederom even belangrijk als het grote , hoe mooi is toch de geestesswereld .

 2. Haike

  Het maakt dus niet uit hoe klein of groot de daad is, als ze maar onbaatzuchtig is. Das geloof ik nog wel een opgave als ik dat zo lees.
  Ik heb ooit jaren geleden de laatste 2 gulden die ik nog had voor die maand, gegeven aan een meisje die stond te bedelen voor de HEMA. En het was koud en het was donker en guur, zo te zien zat er niet heel vlees op de botten. Mij gaf het toen wel een goed gevoel ook al wist ik dat ik niet haar situatie had opgelost.

  Ik gaf het spontaan in een opwelling… is het dan onbaatzuchtig? Ik weet het niet.

  1. henri

   Laatst las in een verhaal van iemand die hulp zocht voor een behandeling en de kosten zelf daarvoor niet kon opbrengen . Ik voelde ineens de drang om te geven Ik stelde me voor zo ,als dat jou nu eens gebeurde , zou je dan niet blij zijn dat je ook hulp zou krijgen , en het luidt ‘ wie niet geeft , niet zelf krijgen zal ‘ ..ik hoopte ook voor die persoon dat het zou goed komen . Misschien schuilt ook hier een klein beetje egoisme , van nu heb ik hte goed en maak dit niit mee ,maar als het mij gebeurt dan …of niet ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s