Nu ik tot dit inzicht gekomen ben, zou ik het liefst mijn leven verder doorbrengen zittend in een stoel (2)

Vóórdat iemand ingewijd is, vindt hij het ene belangrijk en het andere niet, onder invloed van een duistere drang in hem. De ingewijde zou het liefst op een stoel gaan zitten en de wereld zijn gang laten gaan, want – het komt er eigenlijk niet op aan of het een of het ander wel of niet gebeurt. Dan is er dus alleen de correctie, waardoor de ingewijde niét op een stoel gaat zitten en de wereld zijn loop laat hebben en dat is: terug te zien in vroegere levens Daaruit leest hij in zijn eigen karma de opgave voor zijn huidige aardeleven en wat zijn vroeger aardelevens hem opleggen, doét hij dan ook, bewust. Hij laat het niet na omdat hij denkt, dat zijn vrijheid erdoor beknot wordt, maar omdat hij door dat waarnemen van vroegere levens tevens ziet wat er tussen een dood en volgende geboorte gebeurd is en daardoor begrijpt hij, dat het verstandig is om de vereiste vereffening tot stand te brengen. Hij zou zich niet vrij voelen, als hij niet in de gelegenheid zou komen om de opgaven uit het vorige aardeleven te vervullen.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 235 – Esoterische Betrachtungen karmischer Zusammenhänge – deel 1 – Dornach, 23 februari 1924 (bladzijde 63)

Vertaling: A. Goedheer–de Keizer en H.L. Veltman-Arntzenius

3 gedachtes over “Nu ik tot dit inzicht gekomen ben, zou ik het liefst mijn leven verder doorbrengen zittend in een stoel (2)

 1. Mooie citaten de afgelopen 2 dagen, die mij persoonlijk weer eens bevestigen. De karmische erfenis mag nu heel bewust worden ingelost. Als je weet wat je te doen hebt in dit leven ontstaat er een ongekende rust naast een grote doelgerichtheid. En tegelijkertijd een op een punt gerichte concentratie.
  Bedankt Ridzerd!

  1. Heel graag gedaan.
   Maar een moeilijk punt is in mijn ogen toch wel dat het merendeel der mensen eigenlijk helemaal niet weet wat ze te doen staat en daarom maar ‘een duistere drang’ volgt, zoals Steiner het noemt. Zo vergaat het ook mij. Ik doe maar iets wat mij interesseert, maar ik heb geen idee wat mijn ‘karmische bestemming’ eigenlijk is.

 2. Walter Hebing

  Ik begrijp deze twee laatste citaten van Steiner niet in het kader van zijn geloof in de Christen-Impuls. Met name deze uitspraak van Christus: Als Gij niet wordt als kinderen zult Gij het Hemelse Rijk niet betreden!
  Ik trek mij hele leven al op met kinderen en ze blijven me boeien met hun gedrag en vragen. Echter ik zie ook dat de verleidingen ten opzichte van kinderen steeds gewiekster worden.
  En Jezus zei: Zalig is de wereld om haar verleidingen, maar wee de mens die ze schept! In wezen stelt Jezus hier, dat de oorspronkelijke Wereld(Schepping) genoeg verleiding bevat, om het Hemelse Rijk te bereiken.
  Echter in de loop der tijd, zijn veel kapers ontstaan, om de kinderziel en daarmee het Hart te verleiden , zich niet met Godsschepping begaan te zijn, maar met de scheppingen van de mens.
  Ik werk nu voor vluchtelingenwerk. Tachtig procent van de mannen noemt zich automonteur, echter het merendeel is klusser, sommige specialst. Elektronica is hun nog vreemd, terwijl de moderne auto er vol van zit! Sterker nog, je kan een euvel van een auto, niet oplossen voordat je met een Laptop de computer van een auto uitgelezen hebt.
  Hier kruizen voor mij twee wegen, het opgroeiend kind dat telkens maar weer gewaarschuwd voor het verkeer, gevaarlijk voor eigen leven. Terwijl het kind nieuwsgierig is naar alles om hem heen! Het door de mens ingebouwd gevaar niet beseffend.
  Mijn vrouw heeft als laatste een tweeling gebaard, we hebben ze uiteindelijk, Ruben Petrus en Remus Romulus genoemd. Ik weet niet meer waarom, maar nu ik deze namen weer voor me zie denk ik dat Ruben naar de schilder Rubens, de s weggelaten en naar Petrus de steenrots waar Christus zijn kerk op bouwt. Remus Romulus op het verhaal over het wolventweeling, die Rome stichtten.
  Toen ik me als ingewijde van het leven voelde, greep ik direkt in en belandde in een isoleercel. En voelde me als een gekruisigde Jezus. Het pure Leven is voor de mens, alléén niet te verdragen. In die zin ben ik het met Nelson Mandela eens. Vandaar dat ik bewust leven wilde geven aan kinderen, over namen nog niet nagedacht. Echter men plukt dan uit het leven, de eerste twee makkelijk, ouders, dan Tobias, goed in het gehoor liggend.
  Op twaalf jarige leeftijd aan leukemie gestorven, dat gaf een nieuwe boost aan mijn kinderlijke nieuwsgierigheid. Mijn beleving van ingewijd zijn, staat lijnrecht tegenover hetgeen Steiner er in deze citaten over schrijft. Echter niet helemaal, ik vluchtte in kinderen ter wereld brengen, hij in het oplossen van zijn persoonlijk Karma. Ik heb nu zes eikpunten van mijn bewustzijn op aarde, mijn vrouw en mijn vijf kinderen. Ik wilde elf kinderen, met mijn vrouw mee twaalf, net als Jezus twaalf Apostelen, maar het is anders gelopen.
  Ik sta dus nog volledig in het leven en probeer mijn kinderen bij te staan in de vragen over het leven, net als ik die heb. En dan kom ik terug op de woorden van Jezus: Zalig is de wereld met haar verleidingen, want die moeten er zijn, maar wee de mens die er oorsprong van is!
  In Genesis was het de slang die de vrouw verleidde haar man aan te zetten tot een verboden daad. Ik vraag me af of dat basisgegeven veel veranderd is, zoveel vluchtelingen als automonteur! De auto die zowel fysiek als psychisch de direkte aardse en psychiese ruimte om het kind heen beperkt!
  Ik ben in 1944 geboren, de granaten rondom mijn leefgebied, vormde in mijn kinderjaren een potentiëel gevaar, echter nu de Auto overal! Hebben we het nog niet eens over verleidingen van al het snoepgoed, de comunicatie technieken enz. enz.
  Waar kan een kind nog onbekommert nieuwsgierig zijn omgeving ontdekken? Op deze webpagina ontmoet ik al genoeg weerklank terwijl ik alleen iets van mijn Ziel blootgeef. Mijn Hart bespaar ik hiervoor, immers dat is verbonden met het leven.
  En de kringen van mijn hart kan ik pas blootgeven, als mijn ziel zich begeleid weet door een alomvattend bewustzijn, waar tijd geen rol meer speelt, pas dan kan ik achterover leunend in een stoel zitten en toezien hoe God zich ontwaard. Mijn ziel heeft geen enkele behoefte om inzicht te verkrijgen in mijn vorige levens, echter mijn Hart snakt naar menselijke: gelijkheid broederschap en vrijheid. In wezen omgekeerd: Vrijheid als kind, broederschap als puber, gelijkheid als volwassenen. Met andere woorden: Als volwassenen zich als gelijkwaardig zouden beschouwen , kan broederschap hun deel zijn en kinderen in alle Vrijheid de wereld binnenwandelen.
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s