Een skelet van stro tegenover de levende werkelijkheid  

Hoewel er geesteswetenschap moet zijn, ondanks het feit dat onze tijd geesteswetenschap vereist, moeten we het in zekere opzicht toch ervaren als een skelet van stro tegenover de levende werkelijkheid. Dat is bepaald niet te veel gezegd. Want voor zover antroposofie of geesteswetenschap alleen ons verstand bezighoudt, voor zover we er alleen met het intellect bij zijn, voor zover we alleen schema’s en technische termen vormen, in het bijzonder in de gedeelten die op de mens zelf betrekking hebben, in zoverre is antroposofie een levenloos skelet.

En het begint pas wat draaglijker te worden als we bijvoorbeeld de verschillende toestanden kunnen weergeven (Duits: ausmalen) van Saturnus, Zon en Maan en de vroegere aardetijdperken, of de activiteiten van de verschillende hiërarchieën. Gruwelijk is het echter om ervan te spreken: de mens bestaat uit fysiek lichaam, etherlichaam, astraallichaam en ik – of zelfs uit Manas en Kama-Manas – en nog afschuwelijker is het als men in schema’s en op lijsten deze dingen weergegeven heeft.

Ik kan me nauwelijks iets verschrikkelijkers indenken dan de gehele, op zichzelf grandioze mens en dan daarnaast op een schoolbord de mens met de zeven wezensdelen; in een grote zaal omringd te zijn door een groot aantal mensen en naast zich een schoolbord te hebben met een schema (Duits: Skala) van de zeven menselijke elementaire wezensdelen. Ja, zo is het. Maar zo moeten we het ervaren, er is geen ontkomen aan. […] Dat is de missie van onze tijd.

Bron: Rudolf Steiner – GA 286 – WEGE ZU EINEM NEUEN BAUSTIL – Berlijn, 12 december 1911 (bladzijde 28-29)

Eerder geplaatst op 1 februari 2018

f2b09c86-7bea-11e5-9123-b8e380c1c23b

Advertentie

10 gedachtes over “Een skelet van stro tegenover de levende werkelijkheid  

  1. henri

    Is inderdaad zo, ik zou dan ook wel kunnen zeggen , dat als de geesteswetenschap in haar kennisleer en theorie een strooien skelet is tov de werkelijkheid , je dan ook wel vermag te zeggen , dat de reguliere natuurwetenschap dat dan op haar eigen nog meer is tov de geesteswetenschap . Want de geesteswetenschap kan met de reguliere natuurwetenschap een levend geheel worden , andersom niet ,dan blijf er slecht een “lijk” over zoals Steiner dat benoemt naar aanleiding van de wet der thermodynamica, die de meest bedriegelijke wet is …omdat wanneer alles vergaan is het toch zo al zijn dat uitsluitend de “Geest “ zal overblijven … ( zie mijn laatste oudere reaktie uit 2018 op vorige citaat )
    “ bewustzijn is eeuwig …”

  2. Anton van Rooijen

    ANTON
    In dit citaat geeft Steiner in feite aan dat het interlectuele denken nimmer kan doordringen in de
    geesteswetenschap,om de simpele reden dat het interlectuele denken vanuit een lager gebied komt.
    Het hogere gebied kan wel naar een lager gebied afdalen,maar andersom nimmer.
    Het zgn vrije denken (het Philosophie der Freiheit-denken) bevrijdt zich als het ware van
    het lagere gebied, dmv een denken dat gedragen wordt door de hoge morele daden:DE LIEFDE.
    Het interlectuele denken vervult een dominante functie in ons huidig leven op aarde en
    is ook onontbeerlijk geworden, en tegelijkertijd heeft dit denken eveneens heel veel voor goeds voor de mensheid tot stand gebracht.
    Steiner had met name de taak de mensheid het bewustzijn te brengen, met andere woorden het interlectuele denken te bevruchten.

    1. henri

      Anton,

      Ik ben met alles akkoord wat je schrijft , maar het intellectuele denken kwam wel eerstens van een heel hoog gebied want werd door engel Michael aan de mensheid eens geschonken als de “Kosmische intelligentie van Michael “.
      Het wordt pas een lager gebied indien de mensheid er niets mee doet en erin gaat blijven hangen en het niet zelf ver-spiritualiseert zoals het er nu wel erg aan toe gaat . ..Alleen de mens kan dit zelf doen via zijn Wil /Liefde en alzo deze intelligentie als ze door het hartekranten doortrokken is zelf terugschenken aan Michael . Daarop wacht engel Michael en dat is de taak van de mens en daarop wacht engel Michael . Eerder gaat en kan het niet .

  3. Wat is nu de missie van ‘deze’ tijd?
    Steiner schreef dit immers in 1911.
    Het gold toen.
    Toch lezen we het zonder ons af te vragen of het specifiek voor die tijd of evenzo voor vandaag de dag geldt. We interpreteren er lustig op los.

    Ik vroeg me af waarom Steiner het zo afschuwelijk vond om die missie aan te zien.
    En ook vraag ik me af waarom dat een missie is, en of dat toen zo was of nu nog steeds is, en ook waarom.
    Ik heb niet het idee dat ik mijn bestemming niet zal bereiken als ik vanaf nu niks meer van Steiner zal lezen. Niet het idee dat ik om zal komen zonder de kennis van de antroposofie.
    Er leiden vele wegen naar Rome.

    Oftewel: Ik snap er soms even helemaal niets meer van zo’n citaat.

    1. maar als ik mijn fantasie er op los laat, denk ik aan muzieknoten en akkoorden die geleerd moeten worden voordat er gespeeld kan worden.
      Is dat een goede metafoor voor de missie?
      En als we de theorie over ons mens zijn, de ontleding of analyse goed genoeg bestudeerd zouden hebben dat we dan pas in staat zullen zijn zowel onszelf als alle anderen te gaan begrijpen? steeds meer dingen in oogschouw nemend, steeds meer zaken buiten de mens kunnen plaatsen, buiten de ware grandioze mens.

      Oh God, help me with this one

      1. henri

        Stroes

        De Missie van Michael is niet de missie van Steiner zoals Anton zijn laatste zin zegt had Steiner de opdracht de mensheid daarvan bewust te maken via de geesteswetenschap en tevens de komst van de etherische Christus ( van 1930 ) voor te bereiden .Het geldt voor het tijdperk van de bewustzijnsziel ,deze begint al na 1250 ongeveer .
        Anderzijds is je metafoor wel goed , eerst het gereedschap …Michael wordt ongeduldig en wacht op de eerste echte hartemensen …..zijn er al genoeg of niet ???

        Er is een boekje over de Missie van Michael

        https://www.deboekerijzutphen.nl/a-39658455/vertalingen/de-missie-van-michael-rudolf-steiner/#description

  4. Met de missie van deze tijd bedoelt Steinerniet enkele tientallen jaren, maar wel enkele duizenden jaren.
    We zijn nu in het vijfde na-Atlantische tijdperk dat loopt van 1413 tot 3573.
    Met de missie van deze tijd bedoelt Steiner waarschijnlijk dit tijdperk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s