Julius Robert Mayer

De ontwikkeling van de wetenschap is soms merkwaardig. In Heilbronn staat tegenwoordig een monument dat nogal afschuwelijk is als kunstwerk, maar evengoed staat het er; het stelt Julius Robert Mayer voor. Als u vandaag de dag ergens in de wetenschap de naam Julius Robert Mayer hoort, dan leert u dat hij – doordat hij in de jaren 40 van de vorige eeuw de aard van de werkingen van warmte onderzocht heeft – een baanbrekend genie was.

Julius Robert Mayer werd in Heilbronn geboren, werkte als arts in Heilbronn en werd in die tijd niet bijzonder opgemerkt. De wetenschappers van die tijd schonken geen aandacht aan hem. En het is hem overkomen dat hij – hoewel hij nu als geniale baanbreker van de wetenschap, als geniale pionier van de natuurkunde wordt beschreven – in de tijd dat hij in Tübingen zijn doctoraal examen deed hierbij mislukte. Zoals we overigens ook hier het merkwaardige feit kunnen zien dat de meeste mensen die later genieën zijn geworden, bij hun examens gefaald hebben.

Zo is het ook met Julius Robert Mayer gegaan. Met hangen en wurgen kwam hij nog door het examen en werd arts. (Duits: Mit Ach und Krach konnte er die Geschichte noch machen und wurde Arzt.) Maar niemand heeft hem tijdens zijn leven opgemerkt. Integendeel: hij was zo enthousiast over zijn ontdekking dat hij er overal over sprak. Toen heeft men over hem gezegd: Hij heeft een tik van de molen gehad (Duits: er hat Ideenflucht), en heeft hem naar een krankzinnigengesticht gebracht. Dus toentertijd heeft men hem in een gesticht opgesloten, het nageslacht beschouwt hem als een groot genie en heeft een standbeeld van hem neergezet in zijn geboortestad.

Bron: Rudolf Steiner – GA 354 – Die Schöpfung der Welt und des Menschen – Dornach, 18 september 1924 (bladzijde 208-209)

PSM_V15_D302_Julius_Robert_Mayer

De Duitse arts en natuurkundige Julius Robert von Mayer (1814-1878) was een van de grondleggers van de thermodynamica. Hij formuleerde in 1841 de Wet van behoud van energie en kwam daarna met de eerste wet van de thermodynamica.

P.S. Wat de opname van Julius Mayer in een krankzinnigengesticht betreft, is het wel wat anders gegaan dan Steiner hier vertelt. Althans in Wikipedia staat heel wat anders, namelijk: 

In 1848 overleden von Mayers twee kinderen kort na elkaar, waarna zijn zenuwen het volledig begaven. Op 18 mei 1850 deed von Mayer een zelfmoordpoging, waarna hij werd opgenomen in verschillende psychiatrische inrichtingen in Esslingen am Neckar en Winnenden. In de jaren daarna leefde hij als een gebroken man. Pas in 1860 vertoonde hij zich weer meer in het openbaar, maar ondertussen had hij wel meer naam gekregen. In 1871 kreeg hij van de Royal Society de Copley Medal. Tijdens de laatste jaren van zijn leven was von Mayer werkzaam als arts.

Steiner zal vast wel gelijk hebben dat Mayer door wetenschappers toen niet voor vol werd aangezien, maar dat hij om die redenen naar een psychiatrische inrichting is gebracht, lijkt mij onwaarschijnlijk. Dat iemand krankzinnig wordt als zijn beide jonge kinderen kort na elkaar overlijden, dat is wel te begrijpen. Niet iedereen hoeft daar krankzinnig van te worden, maar de kans daarop is wel groot bij een dergelijk onmetelijk verdriet.

Het lijkt dus dat Steiner hier nogal wat afwijkt van de feiten. (Overigens is het natuurlijk ook  de vraag of de feiten van Wikipedia wel kloppen.) Men moet er echter wel rekening mee houden dat Steiner enkele dagen na deze voordracht zelf ingestort is, niet om psychische reden, maar wegens totale uitputting en een buikziekte.

Eerder geplaatst op 31 januari 2018  (13 reacties)

12 gedachtes over “Julius Robert Mayer

 1. Haike

  Wikipedia is even dubieus als andere informatie bronnen. Ik ga nu niet hier schrijven dat bovenstaande niet klopt want dat weet ik niet.
  Maar iedereen kan daar wat schrijven en dat is ook heel mooi, zo ook ik. Terwijl ik zeker wist dat wat ik schreef klopte is dat weggehaald. Ook een aantal kritische vragen die ik stelde op de overleg pagina zijn verwijderd.

  Als moderator op een dergelijke site heb je heel veel macht…. Het heeft de pretentie om wetenschappelijk te zijn maar ik vraag me af of de beheerders zelf wetenschappers zijn.

 2. Clara

  Even een korte aanvulling: in vorige eeuwen werd je al snel van het predicaat krankzinnigheid voorzien. Ik vermoed, dat wat wij nu zware depressie, overspanning en burn-out noemen daar toen ook onder vielen. Sterker nog, 50 jaar of minder geleden werd van iemand die een tijdje was opgenomen wegens een bepaalde zielsgesteldheid ook nog gezegd, dat hij “in het gekkenhuis zat”.
  Eigenlijk is men hier pas anders naar gaan kijken toen Prins Claus destijds over zijn depressie naar buiten kwam.

  Niet, dat deze opmerking interessant is voor wat Steiner hier wil zeggen, hoor.

  1. henri

   En nog veel erger ,…om hier zelf niet te veel af te wijken … toen ik gister weer in mijn sagenboeken aan het lezen was , waar accurate gevallen in opgenomen zijn met vele voetnota’s , kreeg ik het wat moeilijk bij het lezen van een onderafdeling over heksen ….zo staat er een geval , uit wel nog het jaar 1918 over een driejarig kind dat ziek werd en dat men voor betoverd hield . Men paste zelfs toen nog de heksenproef toe in bepaalde regio ‘ s ( dit gaat over NL ) Deze proef , er zijn er meer bestond erin een zwarte kip levend in een grote stoofpot te stoppen en boven het vuur te garen .Als op dat moment iemand de woning zich zou aandienen , dan heeft deze persoon het gedaan en dient gestraft , of halfdood geranseld met vlierstokken ofzo. In het geval dat ik las kwam toevallig de veldwachter naar binnen ,een beetje later want niemand was verschenen , die van het geval gehoord had . De schuldige werd ten voor het gerechtshof te Arnhem tot een maand gevangenisstraf veroordeeld . Degenen die hierbij betrokken waren en waar het over gaat .waren wel nog erggodsdienstige protestanten . Maar het geschiedde toch nog .

  2. Clara, Ja, vroeger werd ook vaak gedacht dat mensen in een psychiatrische inrichting ook geen goed verstand hebben. Daar heb ik een mooi voorbeeld van. Ik had vroeger een vrouwelijke collega die werd opgenomen in een psychiatrische inrichting. Toen zei een andere collega: ‘Ik snap niet hoe dat kan want ze heeft een broer die is professor.’ Met andere woorden zij heeft geen goed verstand, maar haar broer wel. 😀

  1. Haike

   Ik heb op het werk een collega die hoogbegaafd is en haar verhaal is een succes verhaal, waarbij ze ook wel dips heeft meegemaakt maar die staan niet in verhouding met al het positiefs wat haar is toegevallen.

   1. Haike

    Ik weet niet hoe dat precies werkt Stroes, wanneer je wel of niet onder de term Hoogbegaafd valt. Zij heet i.i.g. wel dat etiket opgeplakt gekregen, dat begon al op de middelbare school dat ze met twee vingers in haar neus alles snapte wat de docent uitlegde zonder een boek aan te raken 9 en 10-en haalde voor haar proefwerken… Dreigde met spijbelen als ze niet gepast onderwijs kreeg, enz…

   2. Haike

    Ohw?? ik volg niet waar je dat uit op maakt…

    Het gaat anders heel goed met haar. Is iemand met inzicht en kennis over van alles en nog wat heeft, met een groot portie zelf inzicht, over eigen functioneren, en hard op weg een dergelijke loopbaan te krijgen a lá Desanne van Brederode. Solliciteerde niet op een baan waar 800 anderen wel op hadden gesolliciteerd. En werd gebeld of ze de baan wou hebben…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s