Misverstand

Als gezegd wordt dat het mysterie van Golgotha niet als een unieke gebeurtenis in de evolutie van de mensheid mag worden beschouwd omdat andere religies dit feit niet zouden kunnen erkennen, getuigt van een volledig misverstand. Laten we het volgende overwegen. Tegenwoordig hebben we de heilige religieuze boeken van India en een moderne westerse wereldopvatting. Tegenwoordig onderwijzen we in het Westen het Copernicaanse systeem, en niemand zou suggereren dat we de Copernicaanse theorie niet zouden moeten onderwijzen omdat het niet in de heilige boeken van India staat! Om dezelfde reden kan niemand bezwaar maken tegen de leer van het mysterie van Golgotha, omdat deze niet in de religieuze geschriften van de oude hindoes te vinden is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 140 – Okkulte Untersuchungen über das Leben zwischen Tod und neuer Geburt – Milaan, 26 oktober 1912

md30359378301

Advertentie

7 gedachtes over “Misverstand

 1. Er is veel discussie in de wereld over welke religie ‘de ware’ zou zijn, maar ondertussen leven we allemaal in de Christelijke jaartelling, een gegeven dat velen niet in die discussie mee lijken te nemen.

  1. p.s. dat de hele wereld de Christelijke tijd hanteert interpreteer ik als bewijs dat Zijn incarnatie het hoogste bewustzijn ooit op aarde is geweest. Tijd is immers bewustzijn.

 2. Bernard

  Uitspraak van Rudolf Steiner: . . . er bestaan ook andere godsdiensten, we moeten ook proberen het wezen van andere godsdiensten begrijpelijk te maken. We trachten de mensen verschillende kanten van de Christusopvatting te doen begrijpen. Daardoor geven we iedere ziel iets wat een verdieping in haar teweeg kan brengen. Maar we vormen haar niet zelf.
  De ziel moet vooral op religieus gebied haar vrijheid van denken houden, om die vrijheid van denken te kunnen ontplooien. (Eenzaamheid en vervreemding, 10 oktober 1916).

 3. De hele westerse democratie is gestoeld op Christelijke normen en waarden.
  Er is geen samenleving in de wereld zo ruimdenkend over godsdiensten als de Westerse. Zowel in woord als daad.
  Er leven nergens op de wereld zoveel nationaliteiten (en geslachten) door elkaar heen met dezelfde rechten.
  Daaraan zie je de vrucht van die Christusopvatting.

 4. Age Jager

  Noemt Steiner niet op een ander moment de twaalf poorten van het Nieuwe Jeruzalem als symbolen voor twaalf verschillende wereldbeschouwingen (geloven)? En heeft niet ieder geloof daarin dan zijn eigen mogelijkheden om iets te oefenen? Met denken (protestantisme), voelen (katholicisme) en willen (islam) kom ik zo snel niet verder dan 3 van de twaalf. Los daarvan zal de ‘oefenpersoon’ zelf dan nog zijn weg moeten vinden in wat er zoal wordt aangeboden en waarvan de kwaliteit heel verschillend zal zijn en zeker niet onvoorwaardelijk geschikt. Het lijkt me dus ook erg af te hangen van de oefenpersoon. En is de juiste kennis over het Mysterie van Golgotha voor het voelen en willen even belangrijk als voor het denken?

  1. henri

   Volgens ik weet zijn de 12 poorten uit edelstenen /mineralen en komen deze elk overeen met een dierenriemteken . En elk staat ook voor een om te vormen zintuigorgaan dmv de eigen te ontwikkelen ik-kracht , zodat dit zintuigrgaan kan omvormd worden naar een poort van het geestzelf .En dit gaat gepaard met pijn die men moet doorleven met bewustzijn wat heel moeilijk kan zijn .

 5. Ik zie opeens dat hij in zijn vergelijking het mysterie van Golgotha gelijk stelt aan een wetenschappelijk feit.
  Dan trek je de conclusie dat wat ie bedoelt te zeggen is dat wat mensen als onjuist bestempelen, soms gewoon een waarheid is die ze niet of nog niet begrijpeninzien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s