Ontbering

De goden ontberen iets als de mensen niet in liefde leven, de goden hebben als het ware hun voeding in de liefde van mensen. Hoe meer liefde van de mensen op aarde, hoe meer voedsel voor de goden in de hemel – hoe minder liefde, hoe meer hongeren de goden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 105 – Welt, Erde und Mensch – Stuttgart, 13 augustus 1908 (bladzijde 147)

Eerder geplaatst op 17 december 2017

rudolfsteinerlecture2011_07-2013_08_19-08_19_05-utc

Schilderij door David Newbatt

 

Advertentie

59 gedachtes over “Ontbering

 1. Een theoretische antroposoof zou hier de conclusie uit kunnen trekken dat hij goed doet om externe krachten ter wille te zijn, en daar hele denkprocessen op los laten, voordrachten op raadplegen en collega-antroposofen de pan in halken omdat die hun hiërarchieën niet op orde hebben😂

  Ik help liever een oud dametje in haar scootmobiel, zoals gister🙏🏻

  1. Kijk nou uit Ingmar, want de goden ontberen iets als de mensen niet in liefde leven.
   Dus je moet even lief leren zijn tegen ‘theoretische antroposofen’ als tegen dametjes in scootmobielen 😉

   1. Haike

    Steiner was niet altijd even lief, hij kon behoorlijk te keer gaan tegen leden van de vereniging, als ik de verhalen mag geloven.

   2. Daar heb je een punt Stroes:-)
    Maar als ik gegrepen wordt door Steiners magistrale Universaliteit en Samenhang en daarna (zelfs) theoretische antroposofen ferm tegen de borst druk, dan eindig ik meestal – en niet zelden in gezelschap van theoretische antroposofen (die vaak te weinig moedermelk kregen en dol blij zijn met mijn aanraking), tochuiteindelijk samen bij een oud vrouwtje en haar scootmobiel. Vandaar:-)

    Serieus, dit citaat staat natuurlijk symbool voor de immense liefdes expressie die Steiner die eerste 20ste eeuwse mens wilde meegeven voor diens aanstaande lastige eeuw.

   3. Haike, zeker, over gelezen. Maar ook een beetje over zichzelf uitgeroepen? Waarom al die gefixeerde symbolen (goden, engelen, kabouters etc), als de kwantumfysica aanstaande is? Dat begrijp ik nog steeds niet. Wellicht zit er een diepere betekenis in, wellicht begreep hij de toenmaals ‘ontwakende’ mens beter? Dat deze toch christelijke symboliek nodig had om met occulte informatie een verbinding aan te gaan?

   4. @Ingmar
    Maar wat als die één zelfde bron blijken te hebben. Christelijke symboliek en occulte informatie en kwantumfysica.

   5. Haike

    Dar kwantumgedoe valt natuurlijk niet te ontkennen. En dat moet er zeker zijn, opdat we ons ermee kunnen uiteen zetten op de hopelijk juiste manier.

    Maar een andere realiteit is dat er geen baksteen in de gevel van je huis blijft zitten als er niet een elmentairwezen zich met dat huis verbonden heeft, dan zakt het als een kaartenhuis in elkaar.

   6. stroes,
    Heb je ook weer gelijk in. Ik overweeg alleen hoe het voor het imaginair vermogen van de mens belangrijk is dat het zijn eigen beelden kan maken. Andermans beelden leiden vaak tot fixatie en geloof in een waarheid. Plus verering.

   7. Oké, maar hoe kunnen wij weten of en in hoeverre die beelden berusten op waarheid. We weten toch veel te weinig om ze zo te kaderen?

   8. Ik beleef soms momenten dat al die beelden samenkomen in hetzelfde beeld. Als het me lukt een totaalbeeld te krijgen van al die verschillende stromen.

   9. Stroes, ik begrijp je reactie. Maar zoals ik het voorlopig zie, gaat het niet om waarheid of onwaarheid (we hebben die catagorie zelf uitgevonden). Je alleen al afvragen of iets ‘waar’ zou kunnen zijn, zet je in een modus van bevredigd willen worden met andermans inspanningen.

    Ik ben op dit ondermaanse, met beperkt bewustzijn dat wil groeien. Daarvoor is het in mijn ogen belangrijk mijn eigen imaginatie verder te ontwikkelen. Daarmee ontwikkel ik mijn morele leven uit mijzelf en ook mijn zelfbewustzijn aangaande dat morele. Niet om bot te zijn, maar dan maakt het mij niet uit of een kabouter wel of niet bestaat:-)

    Het gaat mij niet om de legitimiteit van een beeld, maar om mijn streven om mijn bewustzijn verder uit te vouwen, voor verbinding met de schepping.

   10. @Ingmar
    Ik kreeg een keer van die vriendin die voor de kerk is gevallen een bos bloemen.
    Ik zei wat lief, dankjewel
    Toen zei ze bedank God maar.
    Daar kon ik niks mee
    Misschien dat je dat bedoelt over hoe beelden tussen mensen in kunnen komen te staan?

   11. Haike

    Ik snap je wel denk ik. Maar als je waarheid en leugen uitsluit, sluit je dan niet ook iets uit in je eigen ontwikkeling en verder doorgroeien?

   12. stroes,
    Ja, zoiets eigenlijk wel ja….:-)
    Beelden zijn net als ouders. Ze helpen je op de been, inspireren je tot een aantal zaken, gooien roet in het eten om je wil wakker te maken en daarna moet je het zelf doen. Blijf je te lang plakken dan vergeet je je eigen kracht en bewustzijn.
    Ik hoop dat je op zijn ‘Stroes’ je vriendin eloquent, vurig en liefdevol weer bij har eigen hart hebt gebracht?

   13. Haike, moet je ‘kwantumgedoe’ en ‘elementar-wezens’ automatisch als twee verschillende zaken zien?

   14. Haike

    “Kwantumgedoe” was absoluut niet denigrerend bedoelt Ingmar. Ik weet daar ook veel te weinig van af om daar überhaupt iets zinnigs over te kunnen zeggen. Maar ik denk dat ze wel verschillend zijn, maar ook elkaar kunnen aanvullen en daarmee binnen dat ene grote geheel waarin beide functioneren en een plek moeten hebben, en elkaar kunnen helpen de boel in evenwicht te houden.

   15. Haike, nee joh, ik vatte dat niet als negatief op:). Ik bedoel eigenlijk meer dat wat met het ene waarnemingsorgaan ‘zus’ genoemd wordt, door het andere waarnemingsorgaan ‘zo’ wordt genoemd. Het is best opvallend dat, in een tijd waar het losser zitten van het etherisch lichaam op gang komt, wij met ons waarnemen het ultra-kleine gaan ontdekken

   1. ze moeten gewoon geen plastic meer máken, dan zou ik dat klimaatgedrag heel misschien een beetje gaan geloven, als ze dat zouden doen, stoppen met het maken van plastic.

   2. Ik kies voor het oude vrouwtje Haike:-). Want zij is door mijn daad warmer en liever tegen haar kleinkinderen, die groeien daardoor in meer liefde op en waaieren door die liefde al hun toekomstige kids naar een nieuwe millieu-elan Voila, ik scoor de meeste punten:-))))

   3. Haike

    Grijns….. 😊😇🙃

    Maar kijk, ik zorg voor Moeder Aarde door dat plastic op te ruimen en ik geef onmiddellijk toe dat ik dat ook niet elke dag doe.

    Maar de kans dat als ik een bijdrage lever aan het schoon houden van Moeder Aarde, blijft ze langer bestaan, en kunnen die kleinkinderen van dat oude vrouwtje en anderen daar van genieten, en jij en ik en dat oude vrouwtje en haar kleinkinderen nog een keer incarneren en hun ontwikkeling verder voort zetten….

    Want als dat niet gebeurt (Moeder Aarde als een goed Rentmeester beheren) valt er straks niks meer te incarneren….

    Stand gelijk?? 😊

   4. M.L Heine

    k heb een buurvrouw Haike, die gaat iedere morgen langs de weg zwerfvuil oprapen.Ik zag haar dat doen verder uit de buurt en vroeg waarom ze dat deed? Haar antwoord was….ik heb zoveel om dankbaar voor te zijn dat ik er wat voor terug doen. Daarbij moet je bedenken dat haar zegeningen bestaan uit een zwaar leven met veel obstakels en zieke familieleden. Ze heeft mij een spiegel voorgehouden van iets doen zonder uiterlijk vertoon. De wil is bij haar sterk ontwikkeld.Het is liefdeswil zonder lief te willen doen.

 2. Geachte mijnheer Ridzerd van Dijk,
  Ik wil graag een keer gezegd hebben hoe blij ik elke
  dag ben met de citaten van Rudolf Steiner.
  Geweldig dat u dat al zo lang volhoudt.
  Met vriendelijke groet,
  Mevr. Wil van Ruiten

 3. Het is 02-02-2022.
  Dat is een 10/1 opgebouwd uit vijf tweeën.
  Lijkt me numerologisch gezien erg interessant.
  En over liefde gesproken, vijf tweeën, de twee staat voor dualiteit, en de vijf voor vrijheid.
  De 1 en 0 voor het einde van een cyclus en een nieuw begin.

  1. Zeker Ridzerd, maar gun je ook het gooien van het bijltje indien dat voor jou beter zou zijn:-) Of tijdelijk:-) De stof is vergankelijk, de intenties vinden wel weer een andere bedding:-)

 4. Hoop voor de toekomst put je uit de liefde uit het verleden.
  Moed ook. Hoe moet je moedig zijn zonder liefde?
  Allemaal goddelijke eigenschappen die voortkomen uit liefde.

  Prudentia (Voorzichtigheid – verstandigheid – wijsheid)
  Iustitia (Rechtvaardigheid – rechtschapenheid)
  Temperantia (Gematigdheid – matigheid – zelfbeheersing)
  Fortitudo (Moed – sterkte – vasthoudendheid – standvastigheid – focus)
  Fides (Geloof)
  Spes (Hoop)
  Caritas (Naastenliefde/Liefde – liefdadigheid)

  Als je het woord -goden uit het citaat vervangt met -gezondheid, dan klopt ie in mijn beleving óók als een bus.
  Het zet zo te denken, ik had het hierboven met Ingmar toevallig over symboliek, mythes en verhalen, hij ervaart het soms als een barrière tussen mensen.
  Tegelijk denk ik: waarom word je dan zo enthousiast en geïnspireerd van citaten die zaken beschrijven die vaak voor geen van ons allen tastbaar zijn en ons toch weten te raken?

  Het doet me denken aan hoe kinderen op een bepaalde leeftijd niet meer in sprookjes geloven.
  Pas nóg veel later in hun leven met soms wel 50 jaar ertussen, begrijpen ze dat die sprookjes heel veel waarheid bevatten. Waarheid die eerst ervaren moest worden voordat ze herkend werd.

  Zo kan ik bovenstaand citaat ook lezen, alsof wij zelf die goden zijn, maar een hoger bewustzijn er een verhaal van heeft gemaakt omdat dat hogere bewustzijn weet dat wij gemakkelijker leren als het niet over onszelf hoeft te gaan.

  Wij weten lang niet zoveel als we soms denken te weten denk ik.

  1. Mooi…. Ik zou willen aanvullen – als voorbeeld – dat ik de verschijningsvorm ‘tafel’ slechts als ‘waar’ ERVAAR, maar dat zijn functie van samenbrengen, voeding samen nuttigen, de liefde van de maker etc etc…. dat dat voor mij ‘waar’ IS!
   En dat geld voor alle verschijningsvormen en beelden.

   En je hebt volkomen gelijk met de kracht van beelden. Ooit werd ik gegrepen door Steiners leringen, juist door die krachtige beelden! Er kwam echter een periode dat ik zijn werk terzijde schoof, omdat ik ontdekte dat ze niet letterlijk kunnen zijn, omdat mijn innerlijk hunkerde naar eigen inzichten en onderzoek. Zo ontmantelde ik het concept ‘waarheid’ en ervoer – ervaar – een ‘verwondering-wekkende vrijheid van onduidelijkheid’.
   Nu komt het werk van Steiner tot mij als in beelden verpakte occulte kennis, die juist op dat moment in de geschiedenis gezaaid moest worden.

   Hoe is dat voor jou? Is het citaat van vandaag letterlijk voor jou of zegt het iets wat los van het beeld staat?

 5. Heel frappant Ingmar, precies waar ik (of de god in mij) op zit te kauwen.
  Aarde, hemel, goden, mensen, liefde, voedsel,
  als ik iets niet kan zien wil ik het zichtbaar krijgen
  en omdat het onze vader zegt: gelijk op aarde als in de hemel,
  probeer ik het in aardse begrippen te gieten
  en dan vervang ik hemel met geest en aarde met materie
  en denk ja dat past als een bus
  de geest is ons denken, de materie ons voelen, en de liefde ons willen.

  Op je vraag: ik observeer het beeld om de lijnen tussen dromen en waken te ontdekken.

  1. de geest is ons denken, de materie ons voelen, en de liefde ons willen……

   vooral die laatste twee: wow……

   Ik kijk net een zoom van de antroposofische vereniging in Amerika – waar ik geen lid, maar wel supporter van ben. Andrew Linell legt uit hoe wij ons kunnen verhouden tot technologie. Dat we het niet moeten bevechten maar bevruchten. Op een vreemde manier heeft dat niet alleen met het citaat van vandaag te maken, maar ook met jou uitspraak; liefde en wil.

   1. Ik dacht eerlijk gezegd aan ons denken, ons lichaam en onze bedoeling.
    Bij het zoeken naar de drie-eenheid van de waarheid schaar ik technologie niet onder materie die ons gegeven is, maar meer onder een manifestatie van een manier van denken die de liefde ontbeert.

   2. Technologie zou helemaal niet bestaan als de mensheid niet zou bestaan.
    Inmiddels is het al uitgegroeid tot een macht die de mensheid beheerst.
    Daar zou toch een belletje moeten gaan rinkelen.
    Het is net als die kunstmatige immuniteit die ons nu opgedrongen wordt middels een technologisch ‘vaccin’.
    Die hele kunstmatige immuniteit is vervaardigd op basis van de kennis van onze eigen natuur. Maar onze eigen natuur is niet in te halen of te overmeesteren. Dat zou slaan op innerlijk conflict of onderwerping, objectivering, en dood.

   3. Stroes,
    Mijn mening is dat wij technologie zien als een zeurende, om zich heen slaande, egoistische peuter, niet wetende dat het ooit werd geboren met een bedoeling en uitgroeit tot een zelfstandig mens.
    We leven niet lang genoeg om het resultaat van al die onevenwichtigheid te kunnen meemaken. We zien alleen schade in het hier en nu.

    Het is mijn mening (daar komt ie weer), dat technologie alleen begrepen kan worden als we de blik niet naar BUITEN, maar naar BINNEN richten. Daar zien we wat het met ons doet. als we eerlijk zijn. Het activeert nl ons driftleven. En dat vinden we spannend of beschamend omdat we het niet in de hand hebben en verslaafd zijn.
    Dat is jammer, want dat driftleven heeft mijn inziens twee magistrale beloftes in zich. En beide beloftes hebben met technologie te maken.

    1.
    Ten eerste oefenen we met dat drifleven onze Wil, door schade en schande. Zodat we een geleider worden voor liefdesexpressie en verbinding met hogere en lagere bewustzijnen. De fysieke manier (naast spirituelen) om die geleider geschikt te houden daarvoor is de transformatie van de fysieke wereld. En dat is technologie; het transformeren van de materiele wereld om het transformerende driftleven blijvend te voorzien van geschikte ervaringen. Elke dag geeft technologie ons de uitdaging die bij ons ons huidige bewustzijn en moraliteit past. Zonder technologie leefden we nog in grotten en gebeurde er wellicht helemaal niets met ons bewustzijn. Consequentie is dat we door de schadelijke fases heen moeten, met hoop en goede wil. En elkaar.

    2.
    De tweede belofte:
    Omdat we die fysieke wereld transformeren middels technologie, schenken we die zelfde fysieke wereld de mogelijkheid tot zijn eigen volgende stap in bewustzijn. Je zou dat bijvoorbeeld kunnen zien in de ontwikkeling van robotica. Maar ook in scheikunde, kwantumtoepassingen, of het gebruik van computers. Algoritmes. Maar ook in kunst (waar materie getransformeerd wordt). etc…etc. Materie transformeert door ons (ik laat onzichtbare krachten buiten beschouwing).
    Ik denk dat dit proces voorlopig nog begeleid wordt in geheime occulte gemeenschappen, omdat onvermijdelijk misbruik daarvan vooral gedoceerd mogelijk moet blijven. In zo’n misbruik-golf zitten we momenteel al minstens een eeuw. Optimaal. Het gevaar nu is, dat we technologie de schuld gaan geven, daarmee ons drifleven niet langer transformerend.
    Tijd dus voor de blik naar BINNEN.

    Amen:-)

   4. Haike

    Ingmar,

    Ik denk dat we mensen zoals jij heel hard nodig hebben in deze wereld..En dat meen ik heel serieus.

   5. Ik ga van een dictator ook niet zeggen dat je met hem om moet leren gaan en leert van de ontberingen die hij je aandoet. Het is dan misschien wel waar dat je aan tirannie leert, maar dat verexcuseert de tirannie niet.
    Kunstmatige intelligentie zoals het op dit moment alle wereldse zaken overneemt, noem ik tirannie.

   6. Haike, dank voor je compliment. Ook namens mijn Ego😂
    Maar serieus, waar liggen we op ėėn lijn qua opvattingen? Hoe zou jij zulke zaken duiden??

   7. Haike

    Goede vraag…

    Kijk,… ik kan dat helemaal niet zo onder woorden brengen zo als jij dat doet. (Ik wou dat ik dat wel kon, ook al is het dan wat abstract) Maar als ik het lees snap ik wel wat er staat, ook al moet ik soms stukken 2 of 3x lezen voor ik het door heb, maar uiteindelijk raak je me in mijn hart, en denk “Ja daar gaat het om, dat is de essentie”

    Technologie maakt een wezenlijk deel uit van ons leven hier op Aarde en dat geeft ons mensen de kans om daar op de juiste manier mee om te gaan. Mij heeft het al een paar keer mijn leven gered, en het heeft ook bijna een paar keer mijn leven ontnomen, me mentaal ontwricht (iets wat je ook hoort van ex-Corona patiënten, en hoe ga je daar mee om? Wat is goed en waar loert er een kaper op de kust, hoe beïnvloed het mijn denken, of juist niet?

    Als ik aan orgaan donatie denk, denk ik aan auto’s.. Bij een auto kun je tegen de garagehouder zeggen er moet nieuwe wiellagers in want het maakt een herrie van hier tot Tokio. Dat gaat, een niet onderdeel erin. Maar dat soort denken slaat door naar de medische wereld en die gaan menselijke organen zien en deken als onderdelen die wel ff bij Jantje en Marietje erin gezet kunnen worden.
    Maar organen zijn in mijn optiek geen willekeurige onderdelen die je ff overzet, het bewijs wordt ook meteen geleverd dat het zo niet werkt, want het immuunsysteem van de ontvanger moet zeer zwaar indrukt worden opdat het getransplanteerde orgaan blijft zitten..

    En dan heb je de gulle gever van een orgaan, want dat valt natuurlijk ook niet te ontkennen, dat is wel een daad van liefde in mijn belevenis, en als dat orgaan nou niet blijft zitten, is die gift dan voor niks geweest van de gulle gever? Hoe voelt dat dan aan voor diegene? Allemaal ethische vragen die voortkomen uit die ver gevorderde techniek.

    Toen ik als 11 jarige bevrijd werd van mijn Hersentumor werd er gezegd: We gaan opereren en daarna bestralen.

    Toen ik 28 jaar later met een 2e ronde tumor hebben werd geconfronteerd werd er gezegd: Ja dat heb je gekregen van de bestraling van toen, daar kunnen we de klok op gelijk zetten, was de uitleg.

    Maar waar ik echt van schrok was dat ze zeiden: We gaan opereren en daarna bestralen.
    Met andere woorden het denken over ziekte en gezondheid was na 28 jaar nog niet veranderd, daar ben ik echt ff heel bang van geweest.

    Dus Geest en materie; ze hebben elkaar nodig maar zijn ook zeer aan elkaar gewaagd…

    Maar ja over dat snappen zei een wereldberoemde Amsterdamse voetballer al eens: Je snapt het pas als je het door hep….

   8. Haike. Ik stap even over het persoonlijke deel van je antwoord heen. Niet uit harteloosheid, maar daar kan ik niet op reageren als buitenstaander. Als je zoiets dichtbij meemaakt, liggen heel veel zaken op het andere deel van de weegschaal.

    Over je andere overpeinzingen kan ik alleen dit zeggen,
    Voor mij zijn er in de wereld processen die op tijd plaats vinden en processen die te vroeg of te laat ingezet worden. Dat eerste is witte magie. Het tweede zwarte magie. Het eerste vind plaats in gelijke tred met de ontwikkeling van de menselijke moraal, die tweede is daar niet mee in balans.
    Dus ondanks dat het over exact hetzelfde proces gaat (in jou voorbeeld: transhumanisme), kan het zowel wit als zwart zijn.

    Het is mijn opvatting dat bepaalde processen in de twintigste eeuw, te vroeg zijn ingezet, en sommigen te lang voortduren uit een vorig tijdperk (Steiner schrijft hierover). Dat zorgt dus – occult gezien – voor zwarte magie. En het is aan ons mensen om die processen te nivelleren met de verdere veredeling van onze innerlijke moraal. Daarom dus: naar BINNEN en niet technologie de schuld geven. Want daar is helemaal niets mis mee.

    Ik vind het mooi hoe jij in die donor een liefdeskracht herkent. Stel dat die liefdeskracht nou in dat orgaan gaat zitten……?

 6. Het is met technologie net als met mensen; als er geen vruchtbaar contact is, verbreekt de verbinding. Als er geen aarde is (denk aan aard-ig, liefde), wordt het levensgevaarlijk.

  1. Elektriciteit en spiritualiteit zijn onderworpen aan dezelfde natuurwetten.
   Of ze zich binnen de grenzen die wetkaders ontwikkelen, lees je af aan de gesteldheid van de mensheid.

 7. klimaatbeleid evenzo;
  Als een idealist up in the head die zijn tuin natuurvriendelijk maakt ten koste van uit handen gegeven milieu-onvriendelijke diensten aan hem onbekende bewoners in een andere wijk.
  Volledig in de ban van het eigen ideaalplaatje.

  Now shoot me

 8. Well, shoot me then,
  Ik wou het weleens hebben hoe alle gebeurtenissen zich verhouden tot mannelijk en vrouwelijk, en dan vooral hoe we die twee differentiëren of omschrijven.
  Het plus en min, yin en yang, het Adam en Eva, het goed en kwaad, duister en licht, bewust en onderbewust, hoe tegenstellingen aantrekken, de polarisatie, de herhalingen en patronen in de wereldgeschiedenis/ontwikkeling,
  Ik vraag me zoveel af, ook bijvoorbeeld waarom er met die corona scepter al twee jaar lang in dezelfde landen wordt gezwaaid, en wat die landen met elkaar gemeen hebben, welke emotionele thema’s daar aan de orde zijn, welke invloeden daar heersen, en ook hoe die synchroon lopen met de laatste technologische ontwikkelingen en tevens klimaatveranderingen en kosmische verschuivingen.

 9. De geest wordt al twee jaar lang onderdrukt, en de ziel wordt door de mangel gehaald.
  En dat ten bate van de lichamelijke gezondheid.
  Het lijkt op een auto-immuunziekte maar dan in de geest.
  Dus dan klopt het wel als ze zeggen er is oorlog in de sferen, dit is een spirituele oorlog.
  Ahriman die het lichaam liefheeft (materie), Lucifer die het lichaam een obstakel vindt (geest)
  en Christus die de twee verenigt (ziel). Handen, hoofd en hart.
  Technologie is alleen het hoofd dat zonder hart actief is. Koud, berekenend, koppig.
  Net als het coronabeleid.

 10. Het is allang weer oorlog, met het enige verschil dat de enige schuilkelders die we nu hebben, ons mens-zijn is. In ons eigen lichaam, met onze eigen ziel en eigen geest.

 11. Haike

  Mwaa…

  Die persoonlijke 28 jaar geeft ook wel iets aan.. Namelijk dat er een hele generatie studenten en inmiddels Artsen door de collegezalen zijn gelopen en die niet naar Binnen zijn gegaan, met natuurlijk hier en daar een uitzondering. En dat het ze ook niet vertelt is dat dat een goede optie zou zijn om dat wél te doen. Waardoor het denken over Gezondheid en hoe daar mee om te gaan en/of te bevorderen achterwege is gebleven…

  Want zo als Steiner ook zei bij de oprichting van de 1e Vrije School te Stutgart, het begint allemaal bij een goede docent, leraar, juf, meester.

  Die techniek daar is niks mis mee zolang ze niet een grotere plek in gaat nemen dan ze toekomt, en in mijn optiek doet ze dat enigszins wel..

  Het verhaal van de alcohol is me ook bekend, ook te weten gekomen van die niet Antroposoof die ik iets te stellig had omschreven… 😇

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s