We staan pas aan het begin

Christus is een zo ontzaglijk wezen (Duits: gewaltige Wesenheit) dat Hij zelfs voor het hoogste helderziende bewustzijn niet te bevatten blijft. Hoe hoog de ingewijde ook mag staan, hij begrijpt slechts een klein deel van hem. Wij, die 2000 jaar na hem leven, staan pas aan het begin van het begrijpen van Christus.

Bron: Rudolf Steiner – GA 118 – Das Ereignis der Christus-Erscheinung in der ätherischen Welt – Rome, 13 april 1910 (bladzijde 218)

Eerder geplaatst op 25 december 2017  (5 reacties)

Advertentie

17 gedachtes over “We staan pas aan het begin

 1. M.L Heine

  Las even terug….ik mis nu toch wel Walter, die kon zo heerlijk van die lappen tekst sturen al kon dat ook wel eens teveel van het goeie zijn met dat kind jonger dan zes zeg maar…..

 2. Ik mis objectiviteit. Veel gesprekken gaan vooral over onszelf, ons eigen persoon met al zn gevoeligheden reageert mee in vele interacties. zoekt voortdurend een projectiescherm. Ik praat nu hoogstwaarschijnlijk weer onbewust tegen mezelf.
  Toch is het nodig.
  Alles komt in fasen.
  We moeten eerst onszelf leren kennen voordat we onszelf los kunnen laten en zogezegd te ‘verchristelijken’. En daar zijn we zoals ik het zie heel druk mee bezig.
  Zo kan je de polarisatie zien als geboorteweeën van de Christus. Of misschien is het het baren, misschien is het nog lang niet zover.
  Misschien zijn de materialisten van nu wel de christenen van straks, we weten helemaal niks.

 3. Bij Christus stel ik me zuivere liefde voor, het zuiverste licht dat als enige op je hele wezen kan schijnen, waardoor je even onverdeeld, als één stuk, je heel kan voelen, en gerustgesteld in je zijn, een gevoel van thuiskomen, zacht landen.
  Een licht waarbij iedereen iedereen ziet zoals ie werkelijk is. Waar iedereen zonder sluiers of vervormingen de waarheid geopenbaard krijgt. Waar angst beantwoord wordt door vergeving.
  Waar het hart de leider is van alle energie.

  1. Ik moet het anders zeggen.
   Als ik mijn hart de leider laat zijn in alles wat ik doe, en angst tegemoet kan treden met vergeving, als ik iedereen wil respecteren zoals hij of zij is, en mijn aandacht voortdurend van top tot teen verbonden is met nuttige toekomstgerichte handelingen, puur en alleen omdat ik wéét wat het goede doen is, dan pas ben ik vrijheid waardig.

 4. Haike

  Om überhaupt te kunnen zeggen dat Christus een heel groots wezen is, moet je wel dicht bij hem kunnen komen omdat te kunnen waarnemen en het daarna te kunnen vertellen aan een ander. Steiner kon dat blijkbaar, anders had hij deze informatie ons nooit kunnen geven, denk ik dan met mijn simpele ziel.
  Waar staat hij in de Hiërarchieën?

  1. henri

   Ja dat is een heel interessante en ingewikkelde vraag … en aangezien wij pas aan het begin staan zal ik hier iets vertellen misschien over dat begin ..corrigeer mij als ik verkeerd zou zijn …het is ook maar een samenraapsel uit allerhande …
   Wij weten dat christus uit de zon/zonnesfeer is nedergedaald om in het Jesus lichaam te komen en zich te openbaren aan de mensheid van de gehele wereld en daarom in het of antroposofie als de planeetgeest van de aarde bekend staat , althans bij de ingewijden . De Christus is het wezen dat als de bron van de schepping staat , en dit geen geheim ook niet voor alle andere godsdiensten . Of men het erkent of niet , de benaming is dan wel een andere waar naar zijn wezen verwezen wordt , bijv in Perzië Ahura Mazdao , in het oude Griekenland als Apollo, in India als Vishnu …of als godin Quan yin in het verre Oosten .en in het Hindouisme was Krishna een voor- of surrogaat inkarnatie van de Christus . In bepaalde richtingen , bij de Islam de Soefi richtingen kent men ook wel de Zoonmysterieen .Christus heeft de rang van Wijsheidsgeest binnen de Kosmos , ook de kosmische Christus .
   Als men spreekt over de zeven Geesten van God , worden in feite de Elohims , de Exusiai bedoelt die de aarde en de mens vorm gaven . Het waren immer Zij , die tot aan de menswording van Christus ,waardoor het individuele mensen-ik op aarde kwam de mensheid en het daarmede aardegebeuren hebben geleid . Deze Elohim werken als tijdgeesten in de aartsengelen en zij wisselen elkaar af om de 250 jaar die ons bekend zijn als aartsengelen , en volkszielen .Daarmee geven zij steeds vernieuwde kultuurimpulsen .Zij wonen in de zonnesfeer en een van de zeven werd gezonden naar de maansfeer , bekend als Yahweh uit het Oude testament . Ook de mythe van Osiris als Maangod is daaraan verwant.

 5. Rina

  Het nieuwe onze vader door Rudolf Steiner gegeven, ik vond het in het engels maar heb het vertaald, misschien dat iemand er iets aan heeft, ik zelf wel!
  A NEW OUR FATHER
  The Lord’s Prayer as Prayed by Rudolf Steiner:

  Father, you who are, were and will be in our inmost being
  May Your Name be glorified and praised in us
  May Your Kingdom grow in our deeds and inmost lives
  May we perform Your Will as You, Father, lay it down in our inmost being
  You give us spiritual nourishment, the Bread of Life, super abundantly
  In all the changing conditions of our lives.
  Let our mercy toward others make up for the sins done to our being.
  You do not allow the tempter to work in us beyond the capacity of our strength,
  For no temptation can live in Your Being, Father,
  And the tempter is only appearance and delusion
  From which you lead us, Father, through the light of knowledge.
  May Your power and glory work in us through all periods and ages of time.

  EEN NIEUWE ONZE VADER
  Het Onze Vader gebeden door Rudolf Steiner:

  Vader, u die bent, was en zal zijn in ons diepste wezen
  Moge Uw Naam in ons verheerlijkt en geprezen worden
  Moge Uw Koninkrijk groeien in onze daden en in ons
  diepste leven.
  Mogen we Uw Wil uitvoeren zoals U,
  Vader, het in ons diepste wezen neerlegt
  U geeft ons geestelijk voedsel, het Brood des Levens, super overvloedig
  In alle veranderende omstandigheden van ons leven.
  Laat onze barmhartigheid jegens anderen
  de zonden goedmaken die ons zijn aangedaan.
  U staat niet toe dat de verleider in ons werkt buiten het vermogen van onze kracht,
  Want geen verzoeking kan leven in Uw Wezen, Vader,
  En de verleider is slechts schijn en begoocheling
  Van waaruit u ons leidt, Vader, door het licht van kennis.
  Moge Uw kracht en glorie in ons werken door alle perioden en eeuwen heen.

  1. Dit Onze Vader wijkt nogal veel af van hoe het algemeen bekend is. Is het Onze Vader zoals de meeste mensen het kennen dan een helemaal foute vertaling volgens Steiner?

   1. Zoiets ging er ook door mij heen. Het is wel mooi, maar ik dacht dat het onze vader een soort oergebed was met een kosmische diepte.

 6. Bernard

  Als je je realiseert hoe het menselijk bewustzijn zich de afgelopen millennia ontwikkeld heeft en je ziet hoe moeilijk het nog steeds voor velen is om met invoelend bewustzijn de verschillende visies van de volkeren rondom de hele aarde te te begrijpen, dan kun je ook inzien dat we er nog lang niet zijn. Slechts enkele tientallen jaren is de mensheid nu in staat om inzichten wereldwijd over te brengen, maar lang niet altijd in taal en begrippen waar anderen voor ontvankelijk zijn. Steiner was hierop een positieve uitzondering, maar ook lang nog niet voor iedereen en iedere cultuur.
  Er valt nog veel te leren en te doen; door de kennis van en ervaring met de andere culturen en visies zal ons bewustzijn zich verder kunnen ontwikkelen! Als we daarvan doordrongen zijn, kunnen we open staan voor de (misschien beperkte) visie van andere mensen en culturen en zouden we daar ook een ontwikkelingsbijdrage aan kunnen leveren. Zo kan het bewustzijn van de mensheid zich verder ontwikkelen en kan langzamerhand een verdiept inzicht in de kosmische samenhang en ontwikkeling ontstaan. Een inzicht dat zich niet beperkt tot louter alleen de fysieke realiteit.
  Maar dat zou nog wel eeuwen kunnen duren . . . Daarom: beginnen met respect voor elkaar; de verschillende mensvisies niet denigrerend bejegenen, maar proberen daarop aan te sluiten en bijdragen aan verdere ontwikkeling en zéker niet uitgaan van materialistische doeleinden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s